Nu öppnar vi igen!

Vi har en längre tid haft frågefunktionen avstängd, men nu öppnar vi igen. Ställ din fråga under rätt lektion, och var kortfattad. Vissa frågor kan vi dock inte besvara, t ex a ombyggnads- och renoveringsfrågor av teknisk art, eller konflikter grannar emellan.

Vi kommer även uppdatera våra lektioner, och komplettera med några nya. Vi tar tacksamt emot bidrag, Swishkonto 1233 943 693, du som uppskattar vår Borättköparskola!

Men framför allt glöm inte vår pålitliga Upplysningstjänst, om du står i begrepp att köpa bostadsrätt!

8 Responses to “Nu öppnar vi igen!”

  1. Anonym skriver:

    Glädjande att se din sida fortfarande är vid liv.

    Om du sitter i styrelsen i en HSB-Brf så skulle jag tro att du fått tidningen ”HSB Uppdraget”. Läs på sidan 45 så ser du en HSB chef som pratar om ”underhålls- och amorteringsutrymme” som viktigt nyckeltal i årsredovisningen. Vet inte om begreppet/nyckeltalet är din idé eller ej, men om den är det verkar dina tankar ha spritt sig.

    • Tack för tipset! Jo, jag har också läst detta, och kan bara konstatera att det är taget / direkt kopierat från lektionerna på Borättköparskolan. Trots att allt vårt material är upphovsrättsskyddat, och begreppet ”underhålls-och amorteringsutrymmet” dessutom varumärkesskyddat. Vi kommer naturligtvis kontakta HSB och kräva rättning, och ersättning. Det är inte första gången tidningar och företag kopierar våra idéer. Samtidigt är det ju roligt att våra beräkningsteorier anammas av alltfler. Fortsättning följer…

  2. Peter skriver:

    Hej. Jag fick idag ett brev från vår styrelse:
    Enligt Bostadsrättslagen (BRL) (1991:614) 7 kap. 13 § har föreningen rätt att få tillträde till lägenheten för vissa ändamål. Styrelsen har därför beslutat att göra tillsyn av alla bostäder för att kontrollera lägenheternas skick. Vi kommer i god tid informera när den kommer att genomföras.

    Min fråga är om dom verkligen har rätt att klampa in hos mig och grannarna för att kolla lägenhetens skick. Har dom verkligen någonting med att göra vilket skick min bostadsrätt är? Då kan dom klampa in här flera gånger om året om de så har lust.

    Detta känns olustigt för mig. Behöver dom inte en bättre anledning för att få tillgång till folks hem?

    mvh Peter

    • Det är riktigt att föreningen har rätt att vid behov göra tillsyn av lägenheterna. Anledningen är att det finns installationer som föreningen ansvarar för, t ex värmeelement, ventilation, vatten och avlopp, fönster och balkong. Det ska ske i samförstånd med innehavaren, och ska vara motiverat. Bostadsrättshavare får inte hindra sådan tillsyn, det skulle i värsta fall kunna innebära uppsägning.

  3. Peter skriver:

    Hej igen! Fick precis min kallelse till årsstämman. På dagordningen står det ändring och tillägg av stadgar. Några verkar strida mot bostadsrättslagen m.m exempelvis: ”Badrumsrenovering ska utföras av auktoriserad fackman med våtrumsbehörighet samt att Vatten -och avlopps renoveringar ska utföras av auktoriserad fackman med säkert vatten behörighet.”
    Jag har alltid trott att du får göra ditt eget badrum som du äger, men det måste göras fackmannamässigt och det är jag som bär hela ansvaret. Är det inte så? Kan dom då sätta denna tillägg i våra paragrafer?
    mvh Peter

    • Jag håller med, det är mycket tveksamt att ha med sådana regler i stadgarna. Men det är inte heller direkt förbjudet. En del föreningar har det i sina ordningsregler. Problemet är hur det ska efterlevas, och vad som händer om det inte efterlevs. Om man renoverar sitt badrum själv, eller av någon som saknar behörighet, vad händer då? Så länge badrummet fungerar, kan styrelsen knappast göra något, det kan inte vara skäl för uppsägning, ingen hyresnämnd skulle acceptera ett sådant skäl. Däremot om det skulle uppstå problem med badrummet, t ex en vattenskada, då kan styrelsen kanske lasta hela skadan på dig, du har varit ”vårdslös och vållande”. Ett annat problem är vid en försäljning av lägenheten, frånvaron av intyg kan medföra att lägenheten blir mer svårsåld.

  4. Karl skriver:

    Hej!

    Jag har en fråga som jag skulle uppskatta om ni kunde svara på.

    Jag köpte nyligen en bostadsrätt i Göteborg. Nu har jag däremot tankar på att plugga i höst och kommer därför kanske behöva hyra ut lägenheten och flytta hem, för att klara den ekonomin. Jag har sett att ett giltigt skäl att hyra ut är när man ska plugga i annan ort men jag vill gärna plugga i Göteborg på Chalmers. Därför tänkte jag fråga om det skulle vara möjligt att hyra ut lägenheten trots att man inte pluggar på annan ort. Jag hade inte förutsett att jag skulle vilja börja plugga när jag skaffade lägenheten.

    Tacksam för svar

    • Ursäkta sent svar.
      Egentligen har du inget bra skäl för att hyra ut, men du kan ju alltid försöka. Ange att du under en tid måste vistas på hemorten, med något bra skäl. Sen är det upp till styrelsen att avgöra om de accepterar skälet. Går de med på uthyrningen är det ju bra, men du skulle troligen inte få rätt om ditt fall behöver överprövas.

Leave a Reply