23. Soliditet och likviditet – två dåliga nyckeltal

Soliditet och likviditet i bostadsrättsföreningar

Soliditet och likviditet är två traditionella nyckeltal som används även inom bostadsrättsbranschen. Man anser att dessa nyckeltal säger något väsentligt om föreningen. I denna lektion ska vi förklara varför dessa nyckeltal inte alls fungerar för bostadsrättsföreningar.

Soliditet: definieras som eget kapital delat med totalt kapital. Soliditet är så att säga motsatsen till skulder. Hög soliditet anses i de flesta sammanhang vara bra. Men det egna kapitalet som används i dessa beräkningar utgörs till stor del av medlemmarnas insatser, och dessa är kopplade till det bokförda fastighetsvärdet, och detta värde är i gamla föreningar mycket lågt. Resultatet blir att soliditeten i gamla föreningar blir låg, kanske bara 10%, medan soliditeten i nya föreningar brukar hamna runt 50%. Ändå är de flesta gamla föreningar mycket mer “solida” och välmående än nya föreningar. Soliditets-begreppet ger nästan alltid en felaktig bild av bostadsrättsföreningen.

Exempel

 

Likviditet: definieras som omsättningstillgångar delat med kortfristiga skulder. Omsättningstillgångar är kontant kassa och fordringar av olika slag. En hög likviditet anses vara bra för då kan föreningen betala alla sina kortfristiga skulder.

Vi anser detta betydelselöst. Det som utmärker en bostadsrättsförening är nämligen mycket stabila och kontinuerliga intäkter. En bostadsrättsförening kommer därför alltid kunna betala både kortfristiga skulder och andra normala utgifter, oberoende av likviditet. En likviditet på 10 eller 100 eller 1000 % spelar faktiskt ingen roll. Det är helt andra faktorer som avgör om föreningen är finansiellt stabil eller inte.

Se  här  vilka nyckeltal vi använder när vi betygsätter bostadsrättsföreningar.

 

© Borättupplysning Skåne

8 Responses to “23. Soliditet och likviditet – två dåliga nyckeltal”

  1. Inge skriver:

    Hej, vad säger ni om en förening med 3% solvens, eget kapital på 320 kkr och en budgeterad förlust på 350 kkr. Det blir ju ett negativt eget kapital, vad gör föreningen då?

  2. Owais skriver:

    Hej,
    Jag blir osäker om jag uppfattat hur man gör exakt. Jag kollar nu på en bostadsförening som kan råka ha samma situation som tidigare skribent. Varför pratar man om budgeterad förlust? De är väl inte så man ska räkna enligt exemplet. Men å andra sidan så får jag också fram ca 3%, Summa eget kapital/Summa Eget kapital och Skulder. 56/1779 tusen = 3%. Är det safe?

    Tack på förhand!
    Det här är Årsredovisningen.

    https://media.fastighetsbyran.se/Fil/1926505

    • Eftersom nuvarande bokföringsregler ålägger föreningarna att göra ganska höga avskrivningar, kommer framför allt nya föreningar att göra bokföringsmässiga förluster. Ej att förväxla med verkliga förluster. Denna bokföringsmässiga förlust måste också budgeteras när man gör sin budget.

      Angående din soliditetsberäkning, den verkar rätt. Men beräkningen är irrelevant, och säger inget om föreningens verkliga tillstånd. Du måste istället använda våra beräkningstips, eller beställa en Upplysning.

  3. Jörgen Lindell skriver:

    Hej,

    och tack för en mycket bra och informativ sida.

    I vår förening använder vi oss av några nyckeltal som vi brukar jämföra med ’Bra’ och ’Mindre bra’. Men dessa jämförelser brukar ändras med tiden. Vi använder oss av ’Belåningsgrad’, ’Underhållsutrymme’, ’Skuldkvot’, ’Årsavgift per kvm’, ’Ränteteckningsgrad’ och ’Andel intäkter bostadsrätter/hyresrätter. Har du uppgifter på vad som kan anses var ’Bra’ och ’Mindre bra’ för dessa nyckeltal.

    /Jörgen.

    • Jag kan tyvärr inte gå igen detta här, det är omfattande frågor. Viss vägledning kan man dock få genom den Upplysningstjänst vi tillhandahåller för enskilda föreningar. Även flera av lektionerna här på Borättköparskolan behandlar dessa frågor, samt förklaringarna i anslutning till våra betygslistor.

  4. Nadim skriver:

    Hi Lennart,

    ok, I get it that a 10% soliditet is not necessarily disastrous, but how about -10%?

    I have seen more than once negative equity and I dont feel.comfortavle making a bid on these.

    Btw, these are nice charming 1800s Vasastan properties. Any mitogation to my concerns?

    Thanks
    Nadim

    • Som sagt, låg soliditet behöver inte betyda något alls, det säger ingenting om föreningens ekonomiska tillstånd. Om soliditeten sjunger ytterligare till att bli negativ, behöver det inte heller betyda någonting. Detta inträffar när det egna kapitalet i balansräkningen blir negativt, och det kan lätt inträffa i äldre föreningar med stora avskrivningar. I andra fall kan det dock indikera en längre tids underfinansiering, och då bör man vara försiktig. Bara en ordentlig genomgång av årsredovisningen kan ge svar, t ex genom vår Upplysningstjänst.

Leave a Reply