2. Hur går ett köp till?

Att köpa bostadsrätt – grunderna

Vanligaste sättet att köpa bostadsrätt är via en mäklare. I det fallet sköter mäklaren allt det praktiska och juridiska, och det är bara att följa anvisningarna. Man måste lita på att mäklaren kan sin sak.

Men det finns bostadsrätter som säljs av säljaren direkt, och då är det viktigt att ha koll på några saker: Det viktigaste är att när man väl kommit överens med säljaren måste man ha ett skriftligt avtal. Man måste också försäkra sig om att säljaren verkligen är ägare till bostadsrätten. (Läs mer om att köpa privat i lektion 31)

Handpenning: det vanliga är att man betalar en handpenning på 10% när avtalet skrivs. Är mäklare inblandad betalar man till denne. Resten av köpesumman brukar man betala på tillträdesdagen.

Viktigt! En överlåtelse (försäljning) måste alltid godkännas av bostadsrättsföreningens styrelse (det är ju ett medlemskap det egentligen handlar om). De flesta överlåtelser brukar godkännas. Men man kan bli nekad medlemskap i följande tre fall: om man inte köper som privatperson utan som juridisk person (t ex ett företag), eller om man inte själv ska bo i lägenheten, eller om man har betalningsanmärkningar. Skulle man bli nekad medlemskap blir överlåtelsen ogiltig, det blir alltså inget köp, och ev. handpenning skall betalas tillbaka. Tycker man att motiveringen är felaktig kan man dock överklaga ett sådant beslut till hyresnämnden.

 

Sammanfattning: En lägenhetsöverlåtelse måste ha ett skriftligt avtal, och bostadsrättsföreningens godkännande.

 

© Borättupplysning Skåne

47 Responses to “2. Hur går ett köp till?”

  1. Cilla skriver:

    Hej!

    När man ska betala slutsumman till säljaren och har tagit lån för att kunna göra det. Hur fungerar det rent praktiskt då? Kommer pengarna in på mitt konto och överförs därifrån? eller är det banken som överför summan direkt till mottagaren?

    Allt gott,
    Cecilia

  2. Deffa skriver:

    Hur länge kan dom neka en pga betalningsanmärkningar (som är cirka 2 år gamla)?

  3. Bo Jacobson skriver:

    Hej!

    Medlemskap: Jag köpte en bostadsrätt 2002 för fritidsändamål utan att känna till kravet på permanent boende. Vid köpet diskuterades inte denna fråga och styrelsen godkände medlemskapet. Ändå ägdes en bostadsrätt intill av ett par som inte heller var folkbokförda där, så styrelsen borde varit mer uppmärksam.

    Så småningom upptäckte styrelsen att jag inte var folkbokförd där. Det blev en del diskussioner men det hela rann ut i sanden.

    När det gäller ”Förverkande av nyttjanderätten” så hittar jag en hel del grunder för detta, både i stadgarna och i Bostadsrättslagen, men det står inget om just detta med folkbokföring på platsen. Där står också om att styrelsen inte kan göra något om den har känt till förhållandet i mer än 3 månader, att felet måste vara av ringa betydelse m.m. Däremot är det oklart om det gäller detta med permanent boende.

    Har jag ”förverkat min nyttjanderätt” nu?

    • Det finns faktiskt inget krav på att man måste vara folkbokförd i sin bostadsrätt. Däremot finns det i de flesta föreningars stadgar att bostadsrätten är för permanent boende, dvs i praktiken att man ska folkbokföra sig där. Men, detta är då bara ett krav i samband med medlemskapet, dvs när man ska godkännas som medlem. När man väl blivit antagen som medlem och köpt sin bostadsrätt, kan man faktiskt göra som man vill. Styrelsen kan inte göra något alls om man väljer att bo någon annanstans, eller om man inte folkbokför sig där. Det finns helt enkelt inget krav på att man måste bo i sin bostadsrätt.

Leave a Reply