2. Hur går ett köp till?
Att köpa bostadsrätt – grunderna
Vanligaste sättet att köpa bostadsrätt är via en mäklare. I det fallet sköter mäklaren allt det praktiska och juridiska, och det är bara att följa anvisningarna. Man måste lita på att mäklaren kan sin sak.
Men det finns bostadsrätter som säljs av säljaren direkt, och då är det viktigt att ha koll på några saker: Det viktigaste är att när man väl kommit överens med säljaren måste man ha ett skriftligt avtal. Man måste också försäkra sig om att säljaren verkligen är ägare till bostadsrätten. (Läs mer om att köpa privat i lektion 31)
Handpenning: det vanliga är att man betalar en handpenning på 10% när avtalet skrivs. Är mäklare inblandad betalar man till denne. Resten av köpesumman brukar man betala på tillträdesdagen.
Viktigt! En överlåtelse (försäljning) måste alltid godkännas av bostadsrättsföreningens styrelse (det är ju ett medlemskap det egentligen handlar om). De flesta överlåtelser brukar godkännas. Men man kan bli nekad medlemskap i följande tre fall: om man inte köper som privatperson utan som juridisk person (t ex ett företag), eller om man inte själv ska bo i lägenheten, eller om man har betalningsanmärkningar. Skulle man bli nekad medlemskap blir överlåtelsen ogiltig, det blir alltså inget köp, och ev. handpenning skall betalas tillbaka. Tycker man att motiveringen är felaktig kan man dock överklaga ett sådant beslut till hyresnämnden.
Sammanfattning: En lägenhetsöverlåtelse måste ha ett skriftligt avtal, och bostadsrättsföreningens godkännande.
© Borättupplysning Skåne
Hej
Kan någon förklara för mig varför man betalar per månad efter man har köpt lägenheten? Man ska ju bara betala av sitt lån isf. Men man betalar månadsavgift också. Precis som hyresrätt. Vad är meningen att köpa då?
Månadsavgiften (hyran) till föreningen används till driftskostnader, administration, underhåll och räntor. Det kan man läsa om i lektionerna 5 och 41.
Sista frågan kan ibland vara befogad: ibland kan månadsavgiften vara lika hög som i motsvarande hyresrätter, och då känns bostadsrätten inte längre lika intressant.
Att köpa en lägenhet i ett flerfamiljshus kan tyckas onödigt. Men skillnaden är ju att du oftast (beroende på var du bor) får lägre månadsavgift i en bostadsrätt mot vad motsvarande lägenhet kostar att hyra. Ofta ingår också bredband och tv i summan, samt parkeringsplats. Du äger själv bostaden och kan göra lite mer som du vill i den, byta kök osv. När du sen behöver byta bostad så kan du tjäna pengar om priserna gått upp.
Att köpa ett bostadsrättsradhus eller en bostadsrättsvilla är en annan femma. Då slipper du underhåll på radhusets utsida vilket iaf för mig är en stor fördel. Även här ingår ofta tv och bredband och ibland också parkeringsplats.
Hi,
I hope it is OK, that I write in English – I do read and understand Swedish, but it is difficult to explain our situation well in a foreign language.
What exactly does the requirement of ”permanent boende” mean?
Our situation is this:
We live in a villa, but send our children to school in a city 1 hour away from our home. We wish to buy a bostadsrätt, which my wife can use as a ”second home” during the day, while the children are in school.
Is this allowed? (I know the board decides, but are they likely to allow it?)
Please feel free to reply in Swedish, thank you.
Med permanent boende brukar man mena att man har det som sin huvudsakliga bostad. Men det behöver inte nödvändigtvis betyda att man är mantalsskriven där. Styrelsen har rätt att avslå en medlemsbegäran om det inte verkar troligt att det handlar om permanent boende. Observera att bevisbördan i praktiken faller på styrelsen. Som köpare behöver man bara uppge att man har för avsikt att flytta in, om man sen verkligen flyttar och bosätter sig permanent är en helt annan sak, många saker kan ju hända som gör att planerna faktiskt förändras. Har medlemskapet väl godkänts, finns det mycket små möjligheter för styrelsen att upphäva detta, så länge man sköter sig. Oavsett om man bor där eller inte.
Hej! Är det enklast att göra överföringen från mitt eget konto, (nu pratar jag om de 10% mäklaren vill ha ,handpenning). Eller är det enklare att gå till banken så de för över pengarna så det går riktigt till? Rätt stor summa pengar…
Tja, gör det som fungerar och känns mest bekvämt. Känner du dig osäker så gå till banken för hjälp med betalningen. Internetbanker kan ju ha vissa begränsningar.
Hej!
I ett bostadsrättshus, vad står man själv för och vad kan man få hjälp med att betala om något skulle gå sönder? Ex rör, avlopp, fasad osv?
Det mesta har vi försökt reda ut i lektion 8. För övrigt får man försöka hitta svaren i föreningens stadgar.
Hej jag har en fråga till någon av er, kan man köpa en lägenhet och slippa betala hyra?
Nej, i de allra flesta fall finns det an månadsavgift (hyra) som ska betalas. Det finns dock ett fåtal föreningar där denna avgift är 0 kr, men det finns som sagt bara några få sådana föreningar, inne i centrala Stockholm.
Hej !
Fick höra att man bör ha 25% handpenning !! Är det nåt nytt ??
Både ja och nej. Det som kallas handpenning i samband med köp av bostadsrätt brukar vara 10%, som betalas till köparen. Men måste du låna pengar till köpet får du kanske bara låna 75% av banken, och det innebär att du själv måste ha 25% kontant.
Hej
Funderar på att köpa en lägenhet i Huddinge. Mäklaren säger att belåningen är bra 5000kr/kvm vilket jag läser här är bra.
MEN hur kollar jag att detta stämmer?
Detta kan man läsa om i lektion 22.
Hej Lennart. Vid ombildningen köpte jag och min vän två lägenheter. Vi bodde kvar i några år och nu sålde jag ena lägenheten och den andra hyrs ut, styrelsen har sagt ja.
Nu är det så att jag och min vän har gått skilda vägar och han vägrar sälja sin halva ägande i bostaden. Hur gör man ? Jag vill sälja min del.
Vänligen Josefin.
Jag är inte helt införstådd med hur läget är med era två lägenheter, och inte heller under vilka villkor ni köpte dem. Men generellt sett gäller att har man köpt en lägenhet för gemensamt boende, då måste båda vara överens om den ska säljas. Jag föreslår att du kontaktar en familjejurist för rådgivning.
Hej en fråga ang köp av bostadsrätt.
Kan en utomlands boende person, utan svensk personnr, men med klar identitet köpa en bostadsrätt och bo där i perioder av året?
Ole
Ja, kanske. Att komma utomlands ifrån eller inte vara svensk medborgare är i sig inget hinder. Däremot brukar ett grundkrav vara att man avser att bosätta sig permanent i lägenheten. Att bara bo periodvis kan därför vara ett hinder för medlemskap. Det beror på hur föreningens stadgar ser ut, och styrelsens bedömning. Man bör alltså fråga styrelsen i varje enskilt fall.
Hej,
ska köpa en bostadsrätt och skrev kontrakt för nästan en månad sedan. I kontraktet hade vi avtalat om handpenning vilket jag betalade samma dag som kontraktet skrevs på av säljare och mig (köpare) och allt gick via mäklare.
Enligt kontraktet skulle inflytt ske cirka 20 dagar senare tillsammans med resterande betalning. Kvällen innan tillträdesdagen fick jag samtal om att förening och/(eller?) mäklare tappat bort min ansökning till förening och jag har därför ej rätt att flytta in på tillträdesdagen.
Eftersom kontraktet var skrivet med tillträde en viss dag så pass långt fram har jag planerat in renoveringar m.m där vänner till mig som är hantverkare tagit semester för att hjälpa mig i direkt anknytning till inflytt.
Vad har jag för rätt i detta fall på ekonomisk ersättning? Nu måste jag betala hantverkare lokalt eftersom mina vänner inte kan ta ut mer ledighet för att hjälpa mig. Mäklaren kollade min ansökan hos föreningen kvällen innan tillträde och dom upptäckte då att papperna inte kommit in eller behandlats då de kommit bort.
Mäklaren säger att allt är juridiskt rätt och tillträde bara flyttas för jag ej blivit medlem i föreningen, men ända anledning att jag inte blivit det är för dom slarvat med papperna? Mvh Dan
Det här borde kunna lösas snabbt. Kan inte styrelsen fatta ett snabbt beslut om din ansökan? Detta är ju inga konstiga saker, 99% av alla ansökningar blir ju godkända, och du är väl ingen udda ovanlig person, eller? Du borde åtminstone kunna få ett förhandsbesked, detta måste mäklaren hjälp dig med! Som jag ser det ska din inflyttning inte behöva skjutas upp mer än någon enstaka dag. Detta måste i alla fall vara målsättningen från både din och mäklarens sida.
Angående din fråga om ekonomisk ersättning, så är det alltså en rent hypotetisk fråga. Möjligen skulle man kunna rikta ett krav på mäklaren, som borde ha följt upp din ansökan tidigare. Men då måste du kunna visa upp påvisbara dokumenterade extrakostnader, och sen måste det bevisas att någon (mäklaren) verkligen har försummat sina uppgift. Så möjligheten är tyvärr liten.
Hejsan. När man ska köpa en bostadsrätt, måste man få flytta sin adress ditt? Jag menar om man vill ha kvar sin adress där man har nu och inte vill flytta sin adress till den nya bostaden.
Min nästa fråga är. Får man hyra ut sin bostadsrätt direkt efter att man har blivit medlem i föreningen ?
Tacksam för svar
Nej, man måste inte byta adress. Och man måste inte heller flytta in där, även om det naturligtvis alltid borde vara avsikten. Däremot får man inte hyra ut lägenheten, utan styrelsens medgivande. Man måste ha giltiga skäl. Läs mer på Lektion 48.
Hej,
Kan jag som utlandsboende köpa en bostad i Sverige och sen hyra ut den 1-2 år tills jag och min familj flyttar tillbaka till Sverige?
Kan jag köpa bostadsrätten via mitt utländska företag (ej EU) eller måste jag köpa den som privatperson? Jag är utskriven ur Sverige.
Detta är frågor som bara kan besvaras av bostadsrättsföreningens styrelse. Villkoren kan variera. Troligen kommer ni inte att beviljas medlemskap eftersom ni inte avser flytta dit direkt. Men om det tillåts, är det inte säkert att ni får hyra ut. Helt säkert är dock att ni måste köpa som privatpersoner, juridiska personer godkänns nästan aldrig.
Hejsan! Ville köpa bostadsrätt av privat säljare och lämnade alla uppgifter till föreningen samt jag berättade att jag har skuld hos kronofogden och jag har fått jobb och betalar min skuld tillbaka. Sen vi fick skriva under kontraktet och bestämde om flyttningsdatum. Idag jag fick beskedet att styrelsen godkände inte mig pga skulden. Jag och min dotter på 20 år har hyresrätt lägenhet i en annan stad med jag hittade jobb här. Bor hos min väninna nu och behöver sin egen boende. Har styrelsen rätt på detta sätt? Är det bra att ge chansen och sen säga Nej?!
Tack på förhand!
Mvh. Elena.
Det är styrelsen som beslutar om medlemskap, och därmed avgör om en överlåtelsen ska godkännas. Jag vet inte i vilken form du fått något slags förhandsbesked om att allt var ok. Men om styrelsen nu avslått ditt medlemskap, så är det enda du kan göra (om du vill) att kontakta hyresnämnden, så får de pröva ditt fall och avgöra frågan.
Tack snälla Lennart! Jag tar gärna kontakt med hyresnämnden.
Och tack så mycket att du finns här!
Mvh. Elena.
Finns det någon rådgivare i Sverige som kan hjälpa till när vi ska köpa lägenhet i Warszawa ? Finns det någon finansiell rådgivare t.ex. som kan förmedla kontakt med polska banker? Jag talar inte polska.
Vi har tyvärr ingen sådan information, vi besvarar endast frågor om bostadsrätter i Sverige.
Hej! Jag har lite svårt att förstå det med 10 procent när man skriver under. Är det 10% av totala beloppet eller 10 % av det man ska lägga i kontant insats?
När man köper en ”begagnad” bostadsrätt är det brukligt att betala 10% i handpenning, men man kan också komma överens om något annat belopp. Vid köp av nyproduktion sker betalning ofta i flera steg, med bokningsavgift, förskott, delbetalning, betalning av tillval, och slutbetalning. Och beloppens storlek kan variera från fall till fall, men ska naturligtvis framgå i de avtal man tecknar.
Hej!
Jag och min sambo äger idag en bostadsrätt och letar efter större eller om vi har råd med ett hus. Jag har nu hittat ett hus som ligger ute till försäljning för mindre än det vi köpte lägenheten för och nuvarande värdering uppstiger till och med det dubbla mot husets.
Om vi nu skulle köpa huset, måste vi ändå låna pengar igen eller kan vi bara lägga om lånet så det anpassas efter det nya köpet? Googlat som en galning men inte hittat något svar på min fråga..
Vår värdering på lägenheten är 1 670 000kr (köpte för 1.5milj) och försäljningspriset på huset är 895 000. Säg att under en budgivning uppgår summan till 1milj. kronor, då ligger vi fortfarande ”plus” 670tkr. (Förutsatt att vi får begärt pris)
Vi har fortfarande lån kvar på lägenheten men då värdet på den nya bostaden i så fall skulle överlappa det och i teorin skulle vi även ha handpenningen klar så undrar jag hur det funkar med alla lån och allt praktiskt runtomkring försäljningen och köpet.
Detta måste ju din bank kunna svara på, och lösa. Det finns inga generella svar på denna typ av bankfrågor.
Hej, jag ska sälja min lägenhet privat. Sätts då handpenningen in på mitt privata konto tills resterade del av köpet betalas? Har jag några skyldigheter ang handpenning som säljare? Vi har bestämt 10%
Du bestämmer själv över denna handpeng, och den sätts lämpligen in på något konto som tillhör dig. Tänk dock på att inte använda dessa pengar förrän hela affären är avslutad. Om köparen mot förmodan inte skulle bli godkänd av styrelsen, går köpet tillbaka, och då måste du betala tillbaka denna handpeng.
Hej,
Jag ska betala slutsumman för ett köp av en bostadsrätt. Betalar med egna sparmedel dvs inget banklån. Mäklarfirman vill att jag skriftligt uppger bank och kontaktperson på banken, för samordning av betalningen på tillträdesdagen Det ska ”klicka in” som mäklaren sa. Min bank anser att dom ska ha betalt 2000 kr för denna överföring. Banken vill ha information om kommer ifrån, vilket är helt ok. Sen vill dom ha kopia på köpekontrakt och id-handlingar. Det gäller förstås lagen om penningtvätt. Varför kan jag inte betala direkt till säljaren om jag bara bevisar att det är ”vita” pengar från mina sparkonton?
Jag kan tyvärr inte svara på denna fråga, jag förstår inte riktigt problemet. Om du har pengarna på ditt konto borde det inte vara något problem att göra en överföring till säljaren.
Hej
Lennart (BorättUpplysning) svarar att han inte kan förstå problemet, men även jag har exakt samma problem, med skillnaden att banken i mitt fall vill ha 2.500:-. Då jag bara skall betala bostadsrätten med pengar på mitt konto frågde jag banken vad jag får för dom 2.500:-, men det kunde man inte svara på, mer än att man hjälper till att slutföra köpet. Mäklaren svarade samma och kunde inte heller förklara vad banken skall göra (som mäklaren inte gör). Bostadsbolaget, som min säljare köpt lägenheten av, säger att man inte får köpa en bostadsrätt utan att detta går via bank. Alla säger att jag måste genomföra betalningen via en bank, och banken kan inte berätta vad jag får för mina 2.500:-, förutom hjälpen med betalningen. Varför kan jag inte helt enkelt betala lägenheten direkt, genom en överföring till säljarens bankkonto, om han inte vill ha likviden i 100:-lappar i en ICA kasse? Och var står det att köp av bostadsrätt måste gå via en bank?
PS: Jag är naturligtvis godkänd som medlem i bostadsrättsföreningen.
/Jan-Erik
I Bostadsrättslagen finns inga krav på hur betalning skall ske. Och en vanlig banköverföring från din sida borde inte kosta något. Möjligen vill just din bank ändå ta ut en avgift för detta. Om de har rätt till det eller inte kan inte jag avgöra. Ställ frågan till någon konsumentvägledare eller bankkunnig person.
Nordea har 2020-01-01 höjt arvodet för att klicka över slutlikviden vid kontantköp via mäklare till 5000 kr. Jag föreslog att jag själv på överlåtelsemötet kunde överföra summan på 900.000 kr till säljarens bank, men mäklaren sa att detta skulle vara emot mäklarens avtal med banken. Därför var det inte tillåtet, utan kontantköp av bostadsrätt via mäklare från personkonto i Nordea ska alltid kosta 5000 kr i arvode till Nordea. Rena stölden tycker jag.