”Avgiften höjdes 42% – mäklaren stäms…”

Att köpa bostadsrätt

Om chockhöjda avgifter i en bostadsrättsförening

Förra året kunde man läsa om detta fall i Sydsvenskan (länk). En kvinna hade köpt en bostadsrätt i Limhamn. Efter två månader chockhöjdes månadsavgiften med 42%. Enligt kvinnan hade hon inte fått veta något i förväg, tvärtom, mäklaren ska ha påstått att föreningens ekonomi var god. Mäklaren förnekar detta, och menar att han bara hänvisat till årsredovisningen, och att det där inte var självklart att föreningens ekonomi var en katastrof. Så ord står mot ord. Nu stäms fastighetsmäklaren och säljaren för att ha mörkat sanningen.

Fallet är verkligen intressant, ur många aspekter, men tyvärr inte ovanligt. Räcker det för köparen att fråga mäklaren, eller måste köparen själv kontakta styrelsen och studera årsredovisningen i detalj? Vilken skyldighet har mäklaren att informera om ev. negativa aspekter på bostadsrätten och föreningen? Och vilken möjlighet har egentligen en mäklare att bedömma en förenings framtida ekonomi? Kan man begära att säljaren ska vara insatt i föreningens ekonomi?

I varje bostadsköp finns det stora risker, och det handlar om stora pengar. En risk är att marknaden kan utvecklas negativt och bostaden minska i värde. En annan risk är att bostadsrättsföreningens ekonomi är dålig, som i fallet ovan. Hur garderar man sig mot detta?

Att fråga mäklaren räcker tyvärr inte, man kan aldrig utgå från att mäklaren ska vara fullt insatt i och förstå bostadsrättsföreningens ekonomi.  Och att själv studera och förstå en årsredovisning är svårt. Det är därför vi utvecklat vår tjänst Borättupplysning, vi är specialister på denna typ av bedömningar.

Läs mer om mäklarens roll, lektion 7: Lita inte på mäklarna!

Läs också lektion 18: Årsredovisningen viktigare än du tror!

Tillägg okt.2011:  Den aktuella föreningen är Kronolotsen 2, Limhamn. Läs själv om vad som hände, i deras årsredovisning (sidan 3-4).

Tags:

Leave a Reply