4. Hur går en budgivning till?

Köpa bostadsrätt – budgivning

De flesta bostadsrätter säljs via mäklare och läggs upp på Hemnet, mäklarnas egen annons-sajt på Internet. Och de flesta säljs genom budgivning. Hur själva budgivningen går till beskrivs bra av mäklarna själva, men det kan skilja en del mellan mäklarfirmorna. Kontrollera själv villkoren hos den aktuella mäklarfirman!

Innan man ger sig in i en budgivning måste man dock ha finansieringen klar. Man måste i regel kunna visa upp ett lånelöfte, eller på annat sätt visa att man kan stå för sina bud.

Budgivningen .

Grundprincipen är densamma. Är man först att buda kan man börja under utgångspriset, om man vill. Och man höjer med valfritt belopp. Alla bud brukar redovisas, åtminstone för dem som är med i budgivningen (ofta via SMS). Ibland visas buden även på Internet.

När det gäller taktiken för budgivning finns det många olika åsikter om vad som är bäst. Vi anser att det viktigaste är att agera snabbt, dvs att snabbt lägga sina bud, för det visar att man är angelägen, det kan avhålla andra från att ge sig in i budgivningen.

Framför allt får man inte agera långsamt och tveka, det kan uppfattas av mäklare och säljare som att man är ointresserad, och vips, så kan ett bindande avtal plötsligt ha skrivits med annan köpare. Säljare vill ofta ha ett snabbt avslut.

Högsta bud vinner i regelMen det finns undantag. Det är alltid säljaren, inte mäklaren, som avgör till vem han eller hon ska sälja. Och det kan ibland bli till en speciell spekulant, och inte till den som lagt högsta budet. Viktigt att veta är också att inga bud är bindande, alla kan när som helst ångra sig. Ända fram till att ett avtal skrivs, först då är det definitivt. Även säljaren kan ibland ångra sig, och plötsligt avbryta hela försäljningen!

Som budgivare brukar man ha rätt att få namn på övriga budgivare när försäljningen är avslutad. Men detta kan skilja mellan olika mäklarfirmor.

 
För att sammanfatta: Inget är avgjort förrän avtal är skrivet. Är du intresserad, agera snabbt!

 

Förekommer det falsk budgivning?

Man ska inte vara främmande för att det kan förekomma falska bud. Det är t ex inte svårt för en säljare att vidtala en bekant att utge sig som spekulant och delta i budgivningen och trissa upp priset (ingen är ju som sagt bunden till sina bud).

(Läs om ett aktuell fall som gick till Högsta Domstolen.

Skulle du råka ut för att en konkurrent vinner budgivningen, för att därefter dra sig ur, eller att mäklaren/säljaren erbjuder dig lägenheten, fastän du inte lagt högsta budet, då ska du vara extra försiktig. Då kan det ha varit en falsk budgivare inblandad. I vilket fall som helst ska du då “backa tillbaka” ditt eget bud till den nivå där det finns ett säkert motbud.

Att helt gardera sig mot oärlig budgivning är nog omöjligt. Och att i efterhand bevisa att en budgivning inte gått rätt till är lika omöjligt. Det bästa sättet att gardera sig är att sätta en klar gräns, ett tak, för vad man själv tycker att bostadsrätten är värd. Får man den för det priset, eller lägre, då ska man känna sig nöjd, oavsett hur budgivningen egentligen gått till.

 

Ingen budgivning kan garanteras till 100%.
Inse att falsk budgivning kan förekomma.
Bjud inte mer än du tänkt från början!
Var mycket misstänksam om högste budgivare backar ur.

 

 © Borättupplysning Skåne

46 Responses to “4. Hur går en budgivning till?”

  1. Tove skriver:

    Hej

    Är det ok att lägga ut ett hus på Hemnet för att se vad man kan få för det och sedan sälja det för det högsta budet till någon annan utanför budgivningen?
    Vi råkade precis ut för detta då säljarna bestämde att deras dotters kompis skulle få köpa huset istället. Hennes ”bud” redovisades aldrig på annat sätt än att mäklaren ringde och informerade om att de skulle sälja till annan person för samma pris och den personen var då en bekant. Det verkar då som att det bara använt Hemnet som ett sätt att se vad de kan få för huset.

    • Det kanske inte är moraliskt ok, men det är på inget sätt olagligt. Säljaren säljer helt fritt till den det vill, även om det förekommit utannonsering och budgivning. Att vinna en budgivning är ingen garanti för att sen få köpa.

      Tillägg: i ett fall som detta slipper säljaren ändå inte ifrån mäklarens provision, även om säljaren säljer till en egen släkting eller spekulant.

  2. Henrik skriver:

    Hej!
    Var i en budgivning nyligen på ett hus.
    Ett sent bud inkom under söndagen och vi valde att fundera till måndag på hur vi skulle gå vidare. Mäklaren var okej med det och skulle höra med den 3:e spekulanten om hur hen ville göra och sen återkomma.
    Ingen återkoppling under måndagen (trots samtal till mäklaren) och på tisdagen ringer mäklaren och meddelar att huset är sålt till en person som la ett bud som var villkorat att det bara fick framföras till säljarna och inte övriga budgivaren. Är detta ett vanligt förfarande?
    Mvh
    Henrik

  3. Nina skriver:

    Hejsan!
    La första budet på utgångspriset, 295 k. Några dagar senare la jag bud på 340 k. För jag vill hinna köpa den innan visning. Mäklaren svarade på mejl att om jag la 350 k & blev godkänd av föreningen så kunde vi skriva på avtal dagen efter.
    Strax efter det fick jag motbud 360 k. Kan det vara ”ful-bud”?
    Men det mäklaren skrev i mejlet, räknas inte det som ett skriftligt avtal?
    Och om det visar sig vara ”ful-bud” kan jag då återgå till 340 k eller det blir 350 k? Eller kan jag till och med gå tillbaka till utgångspriset?

    • Mäklarens ”löfte” om att du skulle få lägenheten för 350 tkr är inget värt, en mäklaren kan aldrig lova något sådant, men han/hon trodde kanske att det skulle bli så. Det är aldrig mäklaren som avgör hur budgivningen ska sluta, det är säljaren som till slut bestämmer. Och jag kan naturligtvis inte att veta hur seriöst budet på 360 tkr var. Det är väl bara att fråga mäklaren hur läget är. Antingen får du bjuda över, eller så avvaktar du…

  4. Sanna skriver:

    Hej
    varför heter det accepterat pris när säljaren själv inte accepterar det? vi la bud på en lägenhet vi gillade och vi var dom första som budade så vi la 10 tusen över utgångspriset, sen skulle en till spekulant eventuellt lägga bud men dom hade inte fått lånelöfte, så vi väntade 5 dagar och tillslut orkade inte vi vänta mer så vi sa till att vi inte kommer buda mer än det vi gett, så säljaren fick välja att sälja den till oss eller vänta på deras lånelöfte… men han ville ha 50 tusen till utan att någon annan budade! då kunde dom väl haft det som utgångspris då, för ingen vill lägga det på den.

    • Jag håller med, det är dålig stil av säljaren att inte stå fast vid sitt ”accepterat pris”. Men det finns ingen laglig skyldighet sälja till ”accepterat pris”. Säljaren har väl ångrat sig, ner hen insett att det kanske skulle gå att få lite mer för lägenheten.

  5. Tobias skriver:

    Tjena

    Under vilka omständigheter är det tillåtet att dra tillbaka ett lagt bud på en bostadsrätt. innan något avtal har skrivits.

    mvh Tobias

  6. Agneta skriver:

    Hej. Vi lämnade ett skriftligt bud till mäklaren november 2020 efter att vi väntat i 5 månader på att få information om driftkostnader m m gällande fastigheten som för övrigt legat ute till försäljning sedan maj 2020. Idag 8/4 -21 fick vi information om att det kommit ett 1:a bud, som visade sig vara 35 000 kr högre än det bud vi hade gett. När vi ifrågasatte varför inte vårt bud fanns upptaget på budlistan sa mäklaren att vårt bud hade avvisats av säljaren. Men det hade vi inte fått någon information om. Mäklaren tyckte dessutom att vi inte skulle fokusera på det som varit, utan istället haka på budgivningen som nu var igång. Vi ställer oss frågan om säljaren fått reda på att det från oss redan fanns ett bud förra året, ett bud som inte mäklaren redovisat på budlistan. Vilket ansvar har mäklaren egentligen, måste de redovisa till säljaren alla bud som kommer in, och måste de informera budgivarna att just deras bud avvisats. Vi är mycket besvikna vid det här laget!

    • Det här går inte att svara på, men uppenbarligen är det en mäklare som inte agerat särskilt proffessionellt. Och vi vet ju inte vad som försigått mellan säljaren och mäklaren, men det är deras ensak.

Leave a Reply