29. HSB, Riksbyggen, SBC …
Bostadsrätten och dess organisationer
Är det säkrare att köpa en Hsb- eller Riksbyggen-lägenhet?
Hsb och Riksbyggen har lång tradition att bygga och förvalta bostadsrättsföreningar. Förr var bostadsrättsföreningarna mycket hårt knutna till sin huvudorganisation. Idag är föreningarna mer självständiga, men det finns fortfarande starka kopplingar.
För Hsb gäller t ex följande:
- * Bostadsrättsföreningen och alla dess lägenhetshavare måste vara medlemmar i Hsb.
- * En ledamot i bodstadsrättsföreningens styrelse utses av Hsb.
- * Bostadsrättsföreningen har ett eller flera förvaltningsavtal med Hsb.
- * Inom bostadsrättsföreningen råder ofta en stark lojalitet gentemot Hsb.
Riksbyggen fungerar på ett likartat sätt.
Allt detta är tänkt att ge stabilitet och kontinuitet i dessa bostadsrättsföreningars verksamhet. Är då allt bra i en Hsb- eller Riksbyggen-förening?
Det brukar vara någorlunda ordning på en Hsb- eller Riksbyggen-förening. De har nästan alltid god ekonomi och en trygg förvaltning. Därmed inte sagt att alla föreningar är välskötta, för det är de inte. Hur en bostadsrättsförening sköts beror nämligen på den egna styrelsens kompetens och skicklighet, och att det finns duktiga och engagerade ledamöter. Utan en kompetent styrelse kan även dessa föreningar bli misskötta.
Övriga bostadsrättsföreningar, som inte tillhör Hsb eller Riksbyggen, brukar ibland kallas “privata” eller “fristående”. Dessa ord betyder dock ingenting, för alla bostadsrättsföreningar är i juridisk mening fristående och självständiga.
Alla föreningar behöver dock hjälp med sin förvaltning, och tillhör man då inte Hsb eller Riksbyggen kan man anlita SBC (Sveriges BostadsrättsCentrum) eller annan fristående fastighetsförvaltare, det finns ett stort antal lokala och regionala sådana. Dessa erbjuder ekonomisk och teknisk förvaltning, rådgivning och utbildning i varierande grad, och kan göra det minst lika bra som Hsb eller Riksbyggen. Många föreningar anlitar en liten lokal redovisningsbyrå för sin ekonomiska förvaltning, och med en kompetent styrelse som gör resten kan det också fungera precis lika bra.
Det finns t o m föreningar (ofta små) som sköter allt helt och hållet själva, sk självförvaltning, men det är bara att rekommendera för de allra minsta föreningarna.
Så svaret på den första frågan blir: Ja, det brukar vara ganska säkert i Hsb- eller Riksbyggen-föreningar, men inte alltid.
© Borättupplysning Skåne
(En mer djuplodande artikel om HSB återfinns på Styrelsetips, läs här.)
Hej!
Min förening förvaltas av Riksbyggen, är det samma sak som att det är en Riksbyggenförening? Eller kan Riksbyggen bara stå som förvaltare?
En förening kan mycket väl förvaltas av Riksbyggen, utan att för den skull vara medlem i Riksbyggen. Innebär att styrelsen frivilligt valt Riksbyggen som förvaltare (ekonomiskt och/eller tekniskt).
Enbart om föreningen är medlem i Riksbyggen brukar den kallas för en Riksbyggen-förening. Då sitter det också en Riksbyggen-representant i styrelsen.
Samma förhållanden gäller HSB.
Hej,
Vi har skrivit köpekontrakt på en bostadsrätt i en förening som förvaltas i regi av HSB. Vi är flera delägare: vår dotter och hennes pojkvän som äger en tredjedel var och jag och min fru äger en tredjedel tillsammans men har inte för avsikt att bosätta oss där.
Idag kom mäklaren tillbaka till oss och meddelade att föreningen inte accepterar någon som helst ägande om man inte är boende på adressen, vilket kommer att innebära att vår dotter och hennes pojkvän kommer att äga 50% var och att jag tillsammans med min fru kommer att gå in med en tredjedel av köpeskildringen, utan att stå som ägare på lägenheten. Kan ni ge ett råd på någon form av avtal mellan oss och vår dotter och hennes pojkvän?
Frågan har egentligen inget med bostadsrätt att göra. Er dotter och pojkvän kommer att bli delägare med 50% var. Vem som sen i verkligheten står för pengarna är en ren privat familjeangelägenhet. Antingen skjuter ni till 1/3-del av pengarna, som en ren gåva, eller så får det bli som ett privat lån till dotter med pojkvän, som regleras med ett vanligt skuldebrev.
Kollade en lägenhet i Gränby i Uppsala som jag ville köpa. Nyproduktion från år 2014-2015 tillhörande HSB. När jag räknade ut skuldsättning per kvadratmeter hamnade skulden på 27.500. Kan detta stämma och är inte detta katastrofala siffror?
Bör man vara orolig trots att det är HSB?
27.500 låter verkligen katastrofalt mycket! Troligen har du räknat fel på något sätt. Vi kan göra en korrekt bedömning genom vår Upplysningstjänst.
Hej! Jag bor i en HSB-bostadsrätt som är en nyproduktion, vi hade inflyttning i september förra året. Vår styrelse består främst av personer från HSB, dvs. en tjänstemannastyrelse. Jag undrar om dessa vanligtvis får arvode för sitt styrelsearbete? Rimligtvis borde de ju få ersättning från HSB, då detta ingår i deras jobb.
Ja, dessa personer är vanligtvis Hsb-anställda med heltidslön från Hsb. Något arvode ska alltså inte utgå från föreningen. Först när denna tjänstemannastyrelse ersätts med eget folk från föreningen ska man börja diskutera arvode.
Vad står Hc för i samband med brf i era betyglistor? Förstår att H:et står för HSB men vad står det vidhäftade c:et för?
Tack för en bra hemsida.
Hc står för certifierad Hsb-förening (se Lektion 30). Certifiering är en slags kvalitets-stämpel som innebär att föreningen är extra granskad av Hsb. Dock kan det ändå gå väldigt illa som i exemplet Ida i Malmö.
Hej!
Stort tack för bra information!
Har du någon tummregel kring detta med förvaltningskostnader, nyckeltal tex? Tex. relatera det till nettoomsättningen. Men vad är rimligt? Har ibland sett föreningar där förvaltningskostnaden är en stor andel av avgifterna/omsättningen men inte blivit klok på hur utvärdera.
Intressant fråga, som jag har en hel del kunskap om. Men ingen direkt statistik, faktiskt. Men här är några iakttagelser:
Ett administrativt förvaltningsavtal bör man få för under 1000 kr/lägenhet, och kan vara så lågt som 500 kr/lgh. Styrelsearvodet bör ligga på ungefär samma nivå (inklusive ev. vicevärd-lön). Upp till 1500kr/lgh kan också vara motiverat ibland.
Fastighetsskötsel och trädgård, eller sk teknisk förvaltning, kan variera pga hur mycket yta man har att sköta och hur mycket medlemmarna själv sköter. Större föreningar har ofta egna anställda, dvs lönekostnader. Men man brukar hamna mellan 20-60 kr/kvm bostadsyta.
Räknar man samman förvaltningen (adm+teknisk) enligt ovan brukar man hamna kring ca 80 kr/kvm, och lägger man sen till diverse övrigt som försäkring, revison mm, så hamnar man kring 100. Men variationen kan vara stor, och varier vanligen mellan 60 och 150 kr/kvm/år.