5. Kan man köpa lägenhet tillsammans?

En enkel fråga, men inget enkelt svar.

Att köpa bostadsrätt tillsammans.

För det första, naturligtvis kan gifta eller sambos köpa en lägenhet tillsammans. Det vanliga är då att man äger 50% var. Men man kan välja en annan fördelning, t ex 80-20. Man behöver inte heller vara sambos, det kan räcka att vara kompisar som köper en lägenhet tillsammans. Det väsentliga i sammanhanget är att bägge köparna tänker bosätta sig i lägenheten. De allra flesta bostadsrättsföreningar har detta som en grundförutsättning i stadgarna. Den som köper en bostadsrätt ska också bo i lägenheten. Ska man inte bo i lägenheten kan man bli nekad medlemskap och överlåtelsen blir ogiltig (se lektion 2).

Ett specialfall är när föräldrar vill köpa en bostadsrätt åt sitt  barn (t ex vid studier). Här kan bostadsrättsföreningar ha lite olika regler. Vissa föreningar tillåter att föräldrarna står som ägare, medan barnet är den som bor i lägenheten. Det blir en slags permanent andrahanduthyrning inom familjen. Andra föreningar vill att den som bor i lägenheten (barnet) är delägare med t ex 50%, eller åtminstone 10%. Men det finns också föreningar som strikt hävdar att den som bor ska äga hela lägenheten själv. Man måste alltså alltid fråga mäklaren (eller föreningen) vad som gäller i det aktuella fallet.

En följd av delat ägande är att delar kan överlåtas separat, t ex om boendesituationen förändras. Halva bostadsrätten kan t ex överlåtas till en annan person eller annan familjemedlem. Lagen ger i och för sig bara rätt att överlåta till make/sambo, men många föreningar är mer generösa.

 

Sammanfattning:
Ska du inte själv bo i lägenheten måste du kontrollera vilka regler som gäller i den aktuella bostadsrättsföreningen.

 © Borättupplysning Skåne

158 Responses to “5. Kan man köpa lägenhet tillsammans?”

  1. Oskar Henriksson skriver:

    Jag var på visning idag.
    När mäklaren tillfrågades angående detta (att köpa lägenhet tillsammans) gav hen som svar att minst 10% av andelen på bostaden måste stå på den som bor där. Dock så ”spelar det ingen roll vart pengarna kommer ifrån” dvs. vem som lånar/finansierar är oviktigt. Dock tycker jag att det råder otydlighet i vad det egentligen innebär att inneha minst 10% av bostaden, om du ändå inte finansierat?
    Kan det handla om att vid en eventuell försäljning har den boende då rätt till 10% av pengarna?

    • Ja, det är precis så, vid en framtida försäljning ska 10% av försäljningsvärdet redovisas av den som innehaft 10% av bostadsrätten, denne ska alltså deklarera och ev. betala reavinstskatt på sin 1/10-del av bostadsrätten. Men vad som i verkligheten händer med pengarna från försäljningen är som sagt en ren privatsak.

  2. Anna skriver:

    Vid överlåtelser ställs inga frågor om man skall bo i lägenheten eller inte.
    Och om man senare flyttar ut utan att sälja lägenheten och låter den stå tom, så finns det inga lagar som tvingar en att sälja.
    Man måste inte alltid bo i sin lägenhet.

    • Det är riktigt att styrelsen i regel inte ställer frågor om boendet. Men det händer ändå ibland, om styrelsen av någon anledning misstänker att köpet inte avser ett permanentboende. Och om misstankarna blir bekräftade, brukar medlemskap nekas. Bevisbördan hamnar då på köparen.
      Men du har rätt i att ingen kan tvinga dig att bo i din bostadsrätt, så länge den sköts och inte förfaller.

  3. Staffan skriver:

    Om man sedan vill ändra ägarskapet, så att de 10% övertas av de som äger 90% (t ex föräldrarna), hur gör man då? Räcker det med ett avtal mellan ägaren av 10% och de som äger resterande 90%? Måste detta registreras? Ska bostadsrättsföreningen godkänna?

    • Det räcker med ett avtal mellan parterna. Det måste dock vara ett formellt riktigt överlåtelseavtal, med ett pris på den överlåtna delan av bostadsrätten, eller som gåva. Överlåtelsen ska meddelas bostadsrättsföreningen, men något godkännande ska inte behövas, eftersom medlemmen ju redan är medlem i föreningen. Överlåtelsen kan utlösa reavinstbeskattning, eftersom den ska redovisas för skattemyndigheten.

  4. Susanne skriver:

    Hej,
    Jag undrar följande:
    Har fått möljlighet att köpa en lägenhet i Stocksund.
    Har en son, som har betalt förskottsbetalning på en läghet i Vällingby med inflytt 2015. Hur kan jag göra för att jag och min sambo ska kunna köpa lägenheten i Stocksund? Vi äger ett hus. Min tanke är att jag och sambon ska köpa lägenheten till oss, men att sonen ska kunna bo där, tillfälligt. Mäklaren säger, att han bör äga 10 proc av Stocksundlägeheten, så att det inte blir andrahandsuthyrning. Jag tänker, att jag kan skriva mig där, för man har väl rätt att ha sitt barn boende hos sig? Verkar knöligt att han ska stå för 10 proc först och de sen ska in i hans lght i Vällingby. Alternativt att man skriver hoonom på 10 proc som gåva och att han sen ger gåvan tillbaka till oss när han flyttar till Vällingby, vi har ju fler barn att tänka på.
    Har du någon lösning på denna undran?
    Mvh. Susanne

    • Vi kan inte ge några privatekonomiska råd, inte heller råd om att ev försöka kringgå de reglerverk som finns. Jag vill istället ta fasta på det som jag uppfattar är själva huvudfrågan, nämligen: Vem ska Stocksunds-lägenheten köpas till? Jag uppfattar att huvudsyftet är att lägenheten primärt är till er själva, att det är ni som ska flytta dit på sikt. Men att under en övergångstid (1 år) ska er son kunna bo där, tillfälligt, i väntan på Vällingby-lägenheten.
      Detta borde alltså inte vara något problem: Ni köper hela lägenheten, och låter er som bo där i andra hand under 1 år. Detta borde varje förnuftig styrelse gå med på och acceptera. Det enda problemet är väl just att övertyga styrelsen om att er avsikt att flytta dit är på riktigt.

  5. Jon skriver:

    Hej,
    vi är nu i den situation som beskrevs nyss. Mina föräldrar har planer på att köpa en bostadsrätt, som jag och min bror ska hyra av dem. På sikt är planen att föräldrarna flyttar in i lägenheten, och att vi flyttar ut. Vi är inställda på att jag och min bror ska stå som ägare till 10% var, även om våra föräldrar står för finansieringen. …
    Vet ni om det finns standardavtal att tillgå för detta? Bör man anlita en jurist för att upprätta avtalet, eller är det något man klarar av att ordna själv?
    Tack på förhand!

    • Detta är inget vi känner till, och inte heller kan eller vill ge några råd om, då det rör sig om ren privatekonomi.
      Det enda vi vill påminna om är att om man står som delägare till 10%, så måsta man också deklarera för dessa 10% efter en framtida försäljning eller överlåtelse.

  6. Fredrik skriver:

    HUr ar det med att kopa bostad at sina foraldrar? Jag har en fattig mamma som knappt klarar sig fast hon bara har 4500 i hyra. Hade en ide att man kanske kunde kopa en lagenhet med lag manadskostnad och betala lanet.

    • Frågan är vems som kan stå som köpare, du, eller din mor, eller båda tillsammans. Detta måste du kontrollera med bostadsrättsföreningens styrelse. Regler och tillämpning kan skilja mellan olika föreningar.

  7. camilla skriver:

    Hej.

    Jag ar en utlandsbosatt svenska som har planer pa att i framtiden flytta tillbaka till Sverige. Jag skulle vilja kopa en bostadsratt idag för att anvanda vid mina besok under semestrar. Den skulle alltsa anvandas sparsamt fram till min pension. Kan jag under denna tid lana ut/hyra ut lagenheten till mina soners besok i Sverige. Kan jag lana ut den till nagon som ser till lagenheten under de manga manader jag inte kommer att vistas i den?

    Och varfor i sjutton ager jag inte min lagenhet och far bestamma sjalv som man gor i andra lander?

    mvh camilla

    • Jag tror du kommer att få svårt att köpa en bostadsrätt under de premisserna, eftersom de flesta föreningsstadgar förutsätter att man ska bosätta sig permanent i lägenheten. Samma sak med andrahanduthyrning: permanent, eller mycket långvarig andrahandsuthyrning, brukar aldrig godkännas.

  8. Jimi skriver:

    Camilla, jag håller med dig, bostadsrättsföreningar är ofta på tok för restriktiva. Det finns en annan ägandeform, så kallade ägarlägenhet, som i regel är betydligt friare, men kan samtidigt vara lite krångligare och är mycket ovanligare. Borattupplysning kanske kan ge lite mer kött på benen?

    • Vi kommer skriva ett avsnitt om ägarlägenheter så småningom. Tills vidare kan jag bara säga att denna bostadsform är ganska ny och mycket ovanlig i Sverige, och får bara bildas i samband med nyproduktion. I praktiken blir dock skillnaden inte särskilt stor jämfört med bostadsrätt, då det fortfarande måste finnas en gemensam styrelse (samfällighet) och gemensamma regler. Andrahandsuthyrning är dock helt fritt.

  9. Filip skriver:

    Min sambo och jag köpte en bostadsrätt inför vår sons återflytt från utlandet med sin ny familj. Brf ville att han är delägare, så fördelningen är 45+45+10%.
    Hittills betalar jag låneräntan och månadsavgifterna, medan sonen och sin fru betalar till mig, enligt muntlig avtal.
    Hon har ensam vård av sina barn från tidigare förhållande, därför är det hon som skall nu ansöka bostadsbidrag.
    Vi behöver upprätta något slags formellt avtal.
    Skall detta vara ett andrahandsavtal, trots att en av borättshavarna bor i lägenheten?
    Kan både sonen och hans fru specificeras som andrahandshyresgäster?

    • Utifrån min synvinkel vill jag påstå att både son och fru är ”förstahandshyresgäst”. Sonen är ju delägare i bostadsrätten, och dennes fru/sambo ingår som medlem i familjen. Någon andrahands-situation föreligger alltså inte.
      Ett internt avtal er emellan kan ni naturligtvis ha, men som jag ser det inverkar det inte på möjligheten att få bostadsbidrag. Er son med fru måste söka bidrag utifrån vad bostadsrätten faktiskt kostar, dvs vad ni betalar i avgift + räntor.

      Om försäkringskassan bedömer situationen på samma sätt kan jag dock inte garantera.

  10. Hanna skriver:

    Vad är det som avgör hur mycket man rent juridiskt och skattemässigt äger? Jag och min man har nyligen köpt en lägenhet som jag finansierar till största delen (ca 70%). När vi skrev kontraktet hade vi dock inte sålt vår tidigare bostad (till 100% ägd av mig) så av den anledningen skrev vi att ägandedelen i nya bostaden skulle vara 50/50.
    Jag trodde att denna del i avtalet endast hade betydelse för medlemskapet i föreningen men det kanske får konsekvenser även på uppskov osv?
    Om så, hur ändrar man då så att det blir ”rätt” (dvs att jag äger 70% och han 30%)? Behöver vi skriva om hela kontraktet för nya lägenheten?

    • Den ägarandel man bestämmer i samband med köpet är det som gäller för bostadsrätten, juridiskt och skattemässigt. Ni äger alltså nu 50% var i bostadsrätten. Vill ni ändra på denna fördelning kan ni överföra 20% från den ena till den andra, t ex i form av gåva, och få det registrerat hos bostadsrättsföreningen. Jag vågar dock inte garantera att det inte utlöser någon form av beskattning, men jag tror det inte. Kontrollera med bankjurist eller skattemyndigheten.

  11. Mats skriver:

    Jag bor i bostadsrätt tillsammans med min sambo. Än så länge äger hon 100% av bostadsrätten och har 100% av lånen. Vi har tänkt att jag ska ha 50% av bostadsrätten i gåva och att vi efteråt tar ett gemensamt lån. Ordstyrende i brf råd efter samtal med en mäklare är att vi inte ska göra det på det sätt. Kan det påverkar prisbildning på en ort eller vad kan problemet vara?

    • Visst kan ni göra som ni har tänkt, att dela på bostadsrätten och ta gemensamma lån, det har ni rätt till. Däremot kan det få ekonomiska konsekvenser skattemässigt, som jag inte kan eller vill ge mig in på, det måste ni diskutera med er ekonomiska rådgivare.

  12. Sus skriver:

    Min fars hyresrätt ska ombildas till bostadsrätt. Banken har sagt nej till lån och jag funderar på att ta lånet och låta pappa bo kvar i sin lägenhet så länge han behöver. Han måste stå som ägare på 10% och han har inte möjlighet att betala för den delen så jag undrar om det är möjligt att skriva att de 10 % tillfaller mig när han avlider eftersom det är jag som betalat? Han har också en inneboende idag och jag är orolig att om min pappa avlider kommer jag då få problem att sälja lägenheten om den inneboende har bott i lägenheten i några år?

    • Det här är en familjerättslig fråga som vi inte kan svara på fullt ut. Men några kommentarer: Om din far avlider blir det dödsboet som får de 10 procenten, om det går att avtala bort vet jag inte. Och vem är ”den inneboende”? Om det är en sambo, så har denne rätt att bo kvar i bostaden, lägenheten får inte säljas utan dennes medgivande. Så du måste nog konsultera en familjerättsjurist för att reda ut dessa frågor.
      Ett alternativ är naturligtvis att din far bor kvar som vanlig hyresgäst.

  13. Jenny skriver:

    Jag planerar att köpa en bostadsrätt. I denna är det tänkt att jag skall bo tillsammans med min sambo och våran son (7 månader). Det är jag som kommer att ta lånet samt stå för kontantinsatsen och således äga bostadsrätten till 100 %. Kan min sambo bo där med mig utan att äga en del av bostadsrätten? Eller kan föreningen neka honom rätten till det?

    • Detta är fullständigt normalt: ena parten äger lägenheten, men hela familjen bor där. Oavsett vilka formella relationer man har inom familjen. Det är t o m så att din sambo i vissa frågor kommer likställas med dig som medlem, t ex kunna åta sig styrelseuppdrag.

  14. Dana skriver:

    Jag tänkte köpa en bostadsrätt. Jag kommer äga lägenheten men vill att min mamma ska vara delägare 1%. Om det blir så att jag ska börjar studera så vill jag att hon tar hand om lägenheten så länge. Har jag rätt att göra så eller inte? kommer min mamma blir medlem i föreningen om hon äger 1% av lägenheten? Kommer min bank fråga varför hon är med i kontrakten eftersom jag själv tog lån eller?

    • Det är faktiskt föreningens styrelse som avgör om din mamma kan vara delägare, och i så fall med hur stor procentandel. Och beroende på hur föreningens stadgar ser ut. Om din mamma skulle accepteras som delägare, blir hon också medlem fullt ut. Banken tror jag inte har några invändningar mot detta.

  15. Peter skriver:

    Hej,
    Min brors flickvän har en bostadsrätt som hon äger idag till 100%. Dock bor hon med min bror på annan adress sen en tid tillbaka. Vad jag förstår så finns inga krav att hon måste bo där. Nu är tanken att jag ska bo där och då förstår jag det som att jag kan få i gåva 10 % av lägenheten utan att vi drabbas skattemässigt och då rent Juridiskt kunna ansöka om att bli medlem i föreningen.
    Så nu till min fråga, jag tolkas väl som ägare av bostaden nu och kan bo där hur jag vill utan att min brors flickvän bor där eller måste hon bo där också?

    • Det här är lite mer komplicerat än vad vi kanske säger i lektionstexten. Enligt lagen har man bara laglig rätt att äga en bostadsrätt tillsammans om man är gifta eller varaktigt sammanboende. I många föreningars stadgar är man dock lite mer generösa, och framför allt brukar tillämpningen vara ganska generös. Dvs om två personer ansöker om delat ägande så brukar styrelserna aldrig ifrågasätta vilken relation personerna har mellan sig.
      Det är alltså inte självklart att du godkänns som medlem, oavsett om du får en andel i gåva eller på annat sätt. Styrelsen kanske nekar dig att bli medlem, eller kräver att du måste ta över hela bostadsrätten. Ibland går det inte att krångla till det alltför mycket.

  16. Jakob skriver:

    Hej
    Min svärmor köpte 2011 en bostadsrätt som min styvson bor i.
    När vi köpte krävde föreningen att han skulle äga 10% för att få bo där ensam.
    Det står inget om det i stadgarna och hon fick inget avtal på detta.
    Nu har min styvson hamnat i en situation där han skall ha socialbidrag och SOC vill därför veta om hans tillgångar.
    Vi har därför frågat föreningen om en bekräftelse på att man måste äga 10% för att få bor där men de påstår nu att en sådan möjlighet inte finns och att man måste vara permanent boende för att kunna vara medlem.
    Kan man åberopa muntligt avtal som ju är juridiskt bindande?

    En annan fråga är hur ett kontrakt för lån av de 10% skall formas och hur man gör rent praktisk för att lämna tillbaka de innan man säljer lägenheten (sa han undviker att bli drabbad av reavinstskattar och dylikt)?
    Detta skall även användas för att visa SOC att hans 10% ägande är rent fiktivt och alltså ingen tillgång.

    På förhand tusen tack svar :)

    • Det är det verkliga ägandet som gäller, och det framgår av köpeavtalet. Om jag uppfattat det rätt kom din svärmor att stå för 100% på bostadsrätten, även om det sas något annat. Det finns inget som heter muntliga avtal här, eller fiktivt ägande. Det är det faktiska ägandet som gäller, och det innebär i så fall att din styvson i praktiken bara är inneboende, eller andrahandshyresgäst utan avtal.

  17. Jessica skriver:

    Hej

    För lite över ett år sen ombildades lägenheten jag bor i till bostadsrätt. För att kunna få köpa denna lägenhet så fick jag hjälp av min mamma för annars hade jag inte kunnat få bolånet. Jag äger 80% av lägenheten och min mamma äger 20%. Min situation idag ser väldigt annorlunda ut och jag har inte råd att bo kvar. Jag vill sälja den, men min mamma vägrar att skriva på papperen för att kunna sälja, vilket sätter mig i en väldigt knivig situation, då jag absolut inte har råd att bo kvar. Finns de något jag kan göra i detta fall för att kunna sälja, trots min mammas motvilja?? Hon bor inte i lägenheten, har aldrig gjort det, hon är folkbokförd (och bor) i en ort många mil härifrån, och det har alltid varit enbart jag som betalar lånet.
    Tack på förhand

    Mvh Jessica

    • Det är ett ovanligt fall som jag är osäker på. Jag vill sammanfattningsvis säga: Ni måste försöka lösa detta ”inom familjen”! Den viktiga frågan är ju: varför vill inte din mamma att lägenheten säljs???
      Att enbart sälja din andel går inte, av praktiska och juridiska skäl. En möjlighet skulle vara att din mamma övertar din andel, dvs köper ut dig. Men om hon inte tänkt flytta dit måste hon nog ändå så småningom sälja. En sista möjlighet är att du vänder dig till hyresnämnd eller domstol, och försöker få ett upphävande av kravet på din mammas godkännande. (Men jag är osäker på hur en sådan ansökan går till. Sök på Lawline, som har en del liknande fall om samägande).

  18. Jessica Gonzalez skriver:

    hej
    tack för ditt svar. Hon vill inte att det säljs för att jag har en bostadsrätt, och denna möjlighet kommer aldrig att dyka upp för mig igen, osv. Vilket jag kan känna inte är upp till henne att bestämma, eftersom jag är så pass gammal att kunna bestämma hur och vart jag vill bo själv. Men ah, jag försöker att lösa detta så gott det går, men ville ändå fråga om det fanns något annat jag kunde göra. jag ska söka på lawline för att se om jag kan få mer info därifrån.
    tack så mycket för din hjälp
    mvh/Jessica

  19. Niki skriver:

    Hi
    sorry to write in english. my swedish is not that good.
    I am planning to buy an apartment and I am going to pay the loan and the monthly fee by myself, since my husband is unemployed. Is it possible that I own 100% of the apartment or should it be owned 50/50 ?
    If I own the apartment 100% and later we decide to divorce!! will the apartment be divided even, though I paid everything by myself?

  20. Mikael Nielsen skriver:

    Hej! Jag och min fru köpte nyligen en bostadsrätt. Styrelsen nekade min fru medlemskap i föreningen med förklaringen att hon var deltidsanställd (inga betalningsanmärkningar)och kunde därmed inte ensam kunna stå för månadskostnaden om jag skull försvinna på något sätt. Jag och många andra har aldrig hört något liknade! När vi flyttade till vår förra förening hade min fru vårdnadsbidrag (3000:- i månaden) och där var det inga problem.
    Första frågan. Är detta tillåtet? Att neka ett gift par pga den ena inte har heltidstjänst?
    Då de godkände min ekonomi fick jag skriva bostadsrätten på mig för att snabbt lösa situationen.

    Nu till den andra frågan.
    Då jag står som ägare kan vi bara göra rotavdrag på mig. Dvs vårt badrum blir ca 30000 kr dyrare att renovera.
    Jag funderar på att överlåta 50% på henne och söka medlemskap igen. Då undrar jag om jag kan driva detta till hyresnämnden om hon blir nekad. Alternativt söka med mig som borgenär då min inkomst uppenbarligen duger.
    Tacksam för svar!

    • Ja, jag kan bara hålla med dig, detta var ett felaktigt beslut av styrelsen! Man kan inte neka någon medlemskap enbart utifrån en viss inkomst. Och framför allt, då ni skulle köpa lägenheten tillsammans, måste man betrakta er som EN köpare, och inte behandla er enskilt. Styrelsen gjorde fel, och hade ni haft tid att överklaga till hyresnämnden, hade ni fått rätt.
      Det ni kan göra nu är att du överlåter 50% till din fru. Detta KAN inte styrelsen neka. Se Bostadsrättslagen, Kap.2 särskilt §§ 5 och 6. Skulle styrelsen sätta sig på tvären är det bara att gå till hyresnämnden. Du ska också vägra betala ytterligare överlåtelseavgift till föreningen. Lycka till!

Leave a Reply