5. Kan man köpa lägenhet tillsammans?

En enkel fråga, men inget enkelt svar.

Att köpa bostadsrätt tillsammans.

För det första, naturligtvis kan gifta eller sambos köpa en lägenhet tillsammans. Det vanliga är då att man äger 50% var. Men man kan välja en annan fördelning, t ex 80-20. Man behöver inte heller vara sambos, det kan räcka att vara kompisar som köper en lägenhet tillsammans. Det väsentliga i sammanhanget är att bägge köparna tänker bosätta sig i lägenheten. De allra flesta bostadsrättsföreningar har detta som en grundförutsättning i stadgarna. Den som köper en bostadsrätt ska också bo i lägenheten. Ska man inte bo i lägenheten kan man bli nekad medlemskap och överlåtelsen blir ogiltig (se lektion 2).

Ett specialfall är när föräldrar vill köpa en bostadsrätt åt sitt  barn (t ex vid studier). Här kan bostadsrättsföreningar ha lite olika regler. Vissa föreningar tillåter att föräldrarna står som ägare, medan barnet är den som bor i lägenheten. Det blir en slags permanent andrahanduthyrning inom familjen. Andra föreningar vill att den som bor i lägenheten (barnet) är delägare med t ex 50%, eller åtminstone 10%. Men det finns också föreningar som strikt hävdar att den som bor ska äga hela lägenheten själv. Man måste alltså alltid fråga mäklaren (eller föreningen) vad som gäller i det aktuella fallet.

En följd av delat ägande är att delar kan överlåtas separat, t ex om boendesituationen förändras. Halva bostadsrätten kan t ex överlåtas till en annan person eller annan familjemedlem. Lagen ger i och för sig bara rätt att överlåta till make/sambo, men många föreningar är mer generösa.

 

Sammanfattning:
Ska du inte själv bo i lägenheten måste du kontrollera vilka regler som gäller i den aktuella bostadsrättsföreningen.

 © Borättupplysning Skåne

158 Responses to “5. Kan man köpa lägenhet tillsammans?”

  1. Elina skriver:

    Hej,

    Jag undrar följande:

    Jag äger 10% av sambos lägenheten.
    Kan jag skriva ut mig på en annan adress och försätta äga de 10% eller måste jag vara inskriven i min sambos lägenhet?

    Tacksam för svar !

    Elina

  2. Elina skriver:

    Hej Lennart,

    Ett stort tack för svaret!

    Elina

  3. Bianca skriver:

    Hej, Finns det i sambolagen en bestämd tid d.v.s. hur tidigare skulle man ha ägt en bostad/bostadsrätt innan sambon flyttar in så att bostaden inte ingår i som gemensam bostad vid eventuell separation?
    Tack för svaret!

  4. Nils skriver:

    Hej

    Jag har en fråga gällande samägande och äkta/oäkta förening. I min Brf har styrelsen inte godkänt en ny medlem (mor 90% studerande dotter 10%) med motiveringen att det kan leda till att vi blir en oäkta förening (Brf är centraler belägen med fyra butiken i bottenplan). De hävdar att godkänner man samägande en gång så kan man inte säga nej nästa gång, och på så sätt kan man ”tvingas” till att bli en oäkta förening ifall man godkänner samägande. Mina två frågor är följande:

    1. Har samägande över huvudtaget något med frågan äkta/oäkta förening att göra? Jag läser mig till att äkta/oäkta förening har att göra med storleken på de intäkter som föreningen har från juridiska personer, lokaler och hyreslägnheter, att de inte får överstiga 40% av den totala intäkten. Jag hittar ingenstans att det har med samägande att göra.

    2. Om man godkänner samägande i ett fall, måste man då nästa gång också godkänna? Kan man inte bedöma detta från fall till fall?

    • Håller helt med dig på bägge punkterna. Samägande har inget med oäkta förening att göra, och beslut om medlemskap är aldrig prejudicerande, utan avgörs från fall till fall. Verkar som om styrelsen fått allt om bakfoten.

  5. Nils skriver:

    Tack för svaret!

    En följdfråga: den hyra som en bostadsrättsinnehavare får från en 2:a-handsuthyrning, räknas det som intäkt för föreningen? Så att föreningen på så sätt kan komma över 40 %-gränsen? Det låter orimligt men jag vill ha koll innan jag börjar argumentera med styrelsen.

  6. Magnus skriver:

    Hej,

    Jag har köpt en lägenhet där jag har skrivit 90% på mig och 10% på min dotter. Tanken var att hon senare skall kunna bo i lägenheten. Vad händer om föreningen nekar medlemskap för dottern om de inte vill ha delat ägande? Gäller inte köpeavtalet då? Kan jag skriva om köpeavtalet igen fast med mig på 100%. Säljaren skulle inte ha problem med det. Skulle de kunna neka då?

    • Det är väl bara att fråga styrelsen, och ansöka om medlemskapen. Troligen kommer ni godkännas. Om inte, kan ni överklaga hos hyresnämnden. Förutsättningen är förstås att ni verkligen tänker flytta dit.

  7. Lena skriver:

    Hej
    I nuläget jag och min blivande partner är gifta. Vi kommer att skilja oss
    Men båda har barn och skilsmässa kommer att ta tid. Jag undrar om jag kan köpa en bostadsrättslägenhet. Bor idag i en radhus, men min nuvarande man står som ensam ägare.

  8. Amanda skriver:

    Jag och två av mina kompisar har funderat på att köpa en 4a tillsammans. Alla avser att bo i den. Är det möjligt att alla står som ägare?

    • Jag, men bara om styrelsen accepterar. För styrelsen kan säga nej, med hänvisning till stadgarna, där det brukar stå att endast gifta eller sambo får samäga bostadsrätten. Men det finns styrelser som är mer generösa i sina beslut.

  9. rune lindberg skriver:

    vad menas att döda en bostadsrätt

  10. Hampus skriver:

    Hej,

    Jag och min bror äger 50% var av 2 lägenheter (dvs vi delar på 2 lägenheter). Dom är värderade till ungefär samma värde. Jag bor i den ena och min bror i den andra. Nu vill jag sälja ”min” lägenhet, något som min bror är helt OK med. Vi har tänkt oss att ge varandra 50% av lägenheterna i gåva, dvs så att vi står som 100% ägare av enbart en lägenhet var – utan någon kontant mellanskillnad alltså.

    – Får man göra så?
    – Räknas det fortfarande som gåva då?
    – Behöver vi skriva gåvobrev?

    • Ja, så kan man göra. Men ni måste skriva varsitt gåvobrev och lämna in till föreningen, så att det sker en omregistrering av bostadsrätterna. Och föreningen kommer ta ut varsin överlåtelseavgift för hanteringen.
      Gratis mallar finns på internet, sök på ”bostadsrätt gåvobrev gratis”, tex den från Bredablick förvaltning.

  11. Elina skriver:

    Hej Lennart,

    Jag undrar följande:

    Måste jag vara inskriven hela tiden i min lägenhet som jag äger?

    Tacksam för svar !

    Elina

  12. Elva skriver:

    Hej
    Får man byte namn / person på ett Förhandavtal av bostadsrätt (nyproduktion klar 2017)
    Jag och mitt sambo har skrivet på ett avtal till nyproduktion klar 2017
    Vi ska nu separera!
    Kan vi byter ut han för mitt son (25) på förhandsavatal?
    Då kan jag och min son köpa den tillsammans vi båda ska bo i lägenheten. (vi har råd)
    Sambo ska köpa ut mig från befintliga lägenheten
    Tack för hand

    • Enligt Bostadsrättslagen får bara sambo/gift överta ett förhandsavtal. Men föreningens kan godta att din som övertar del av kontraktet, om de bara vill, Bostadsrättslagen är bara ett minimikrav. Skulle styrelsen inte godta detta, är enda möjligheten att du ensam tar över hela kontraktet.

  13. krister skriver:

    Hej.
    Jag har bestämt mej för att jag skulle vilja köpa en lägenhet då jag tycker det är alldeles för dyrt att hyra.
    Problemet är att jag inte tror att min lön kommer räcka för att få ett så pass stort lån jag vill. Lägenheten jag är intresserad av kommer nog ligga strax under en miljon. Jag undrar då om det är okej att min bror hjälper mej. DVS vi delar på lägenheten 50/50. Han tar ett eget lån och jag tar ett eget lån.
    Kommer banken ha synpunkter på det? kommer bostadsrättföreningen?
    Eller är det okej generellt att syskon hjälper varandra. Det är bara jag som kommer bo i lägenheten. Han bor i en helt annan stad.

    Tacksam för svar!. K.

    • Själva lägenhetsköpet och lånet behöver inte hänga direkt ihop. Dvs om du inte själv får låna hela det belopp som behövs, kan kanske banken acceptera din bror blir medlåntagare. Det betyder inte att din bror måste vara medköpare av bostadsrätten, det får banken avgöra. Föreningen kan också ha synpunkter på ägandet, men har inget med lånen att göra. Det finns flera varianter på hur detta kan lösas, så enklast är att diskutera med både bank och förening.

  14. Marie skriver:

    Hej,
    jag är ordf i en liten Brf med 16 lägenheter. Vi har ett bosättningskrav på förvärvaren i nuvarande stadgar. I princip är det kravet överspelat eftersom vi idag har ett par lägenheter som i princip blivit permanenta andrahandsuthyrningar.
    På senaste årsmötet motionerade jag om att vi ska göra en översyn av denna paragraf för att: a) anpassa till dagens verklighet där föräldrar vill/måste köpa till sina vuxna barn, och b) markera ansvaret det innebär att bo i en brf. Jag skulle vilja föreslå att vi behåller nuvarande skrivning ”om det kan antas att förvärvaren för egen del inte permanent ska bosätta sig i bostadsrättslägenheten har föreningen rätt att vägra medlemskap.” Samt lägga till: Undantag kan dock göras om förvärvet avser boende för familjemedlem och då ska samägande ske med lägsta andel 10 procent.” Då har man grundregeln kvar och ger samtidigt utrymme för flexibilitet. Vad tror du om det?
    Hälsningar Marie

  15. Marie skriver:

    Tack för svaret! Hälsning Marie

  16. Claes skriver:

    Hej,
    Vi är i begrepp att köpa en större BRF lägenhet till vår son istället för den 1:a vi nu äger. Idag är ägarfördelningen att jag äger 45%, min sambo och tillika mon sons mor 45% och sonen 10%. Sonen bor i lägenheten, inte jag och min sambo.
    Föreningen för den nya lägenheten kräver nu att sonen ska äga 50%. Här säger mäklaren att vi får skriva det så, men att man kan skriva ett avtal mellan oss inom familjen som reglerar detta så att det i praktiken blir att sonen äger 10%.
    Är detta möjligt? Hur fungerar det?
    MVH
    Claes

    • Om styrelsen i den nya föreningen kräver att sonen ska äga 50%, så måste det bli så. Sedan kan man möjligen, som mäklaren antyder, skriva interna skuldebrev inom familjen, som innebär att sonen avhänder sig motsvarande 40% av bostadsrättens värde till er. Men detta är inget som vi på Borättköparskolan har någon åsikt om, möjligen banken, det är ren familjejuridik. Ur föreningens och skattemyndighetens synvinkel kommer sonen fortfarande inneha 50% av bostadsrätten.

  17. Agneta skriver:

    Hej,
    Har en fundering kring medlemskap där en mamma vill köpa en lägenhet och hyra ut den i andra hand till sin 17-åriga dotter på obestämd tid. Vet inte hur detta bör hanteras. Vi är en förening på en liten ort där delat ägande med 90%-10% inte förekommer och detta är ju ett steg längre ändå. Köparen har ej för avsikt att bosätta sig i lägenheten.
    Våra stadgar anger endast att medlemsansökan ska ske skriftligt.

    Vänlig hälsning Agneta

    • Egentligen kan ni bestämma hur ni vill, rent lagmässigt. Ni kan bevilja modern att köpa lägenheten, som sedan hyr ut den (med er tillåtelse). Eller så kan ni helt avslå köpet, om modern inte ska bo där. Men en bra kompromiss, som de flesta föreningar tillämpar, är att ni beviljar medlemskap förutsatt att dottern blir delägare.

  18. Katrin skriver:

    Min man och jag vill köpa en större lägenhet men min ekonomi är inte tillräckligt bra för att ta ett sånt stort lån. Får han ta ett lån med sin mamma och köpa lägenheten? Även fast vi är gifta

  19. Sara skriver:

    Hej. Min kille bor tillsammans med sin mamma i en lägenhet som antagligen kommer bli bostadsrätt. Hans mamma står på hyreskontraktet för han fick inte stå med. Nu vill han och jag köpa lägenheten för vi vill flytta tillsammans. Kan man det?

    • Om det bildas en bostadsrättsförening så är det bara hans mamma som kan köpa loss lägenheten. Men därefter kan hon naturligtvis sälja den till er. Förutsatt att ni beviljas medlemskap i den nya föreningen, men det brukar inte vara problem.

  20. Anna skriver:

    Hej,
    Jag och min sambo har köpt en större nyproduktion och skulle sälja våran nuvarande bostadsrätt. Vi har i somras skrivit på alla papper och blivit godkända i föreningen. Dock får vi(jag) inget lån pga jag åkt på en betalningsanmärkning mitt i allt. Min syster vill gå med som medlånetagare i lånet men banken verkar inte godkänna detta. Hon måste vara sambo med min sambo tydligen. Finns det nåt sätt att lösa detta?
    Hon bor i en annan kommun i hyresrätt. Kan föreningen godta att jag bor i nya lägenheten fast min sambo och min syster står som ägare?

    • Det är du och din sambo som blivit godkända som medlemmar. Din syster kan inte bli medlem eftersom hon inte ska bo där. Och banken vill att ni som ska bo där står för lånen. Ni måste lösa lånefrågan på något annat sätt. Försök hitta en lösning i diskussion med banken.

Leave a Reply