36. Kan månadsavgiften höjas hur som helst?

Om höjda månadsavgifter i bostadsrätt

 

Kan månadsavgiften höjas hur som helst, utan att medlemmarna tillfrågas? Svaret är tyvärr ja. Det är föreningens styrelse, och ingen annan, som varje år bestämmer hur hög månadsavgiften ska vara.

En bra styrelse har koll på föreningens ekonomi, har lång framförhållning, och ser till att höja avgiften i små steg, t ex några procent varje år, om det skulle behövas med tanke på inflation och allmänna kostnadsökningar. Men alla styrelser är inte skickliga, och alla styrelser har inte bra framförhållning. Eller det kan vara så att det valts en ny styrelse som omvärderar situationen, och t ex kommer fram till att månadsavgiften måste upp ordentligt.

Det finns faktiskt ingen gräns för hur mycket månadsavgiften kan ändras. Det finns inte heller några regler eller möjlighet till förhandling som det finns för hyreslägenheter. Att månadsavgiften höjs 10 eller 20 % är inget ovanligt, och det finns exempel där avgiften höjts med 50%, utan förvarning! Sådana höjningar brukar komma plötsligt och oväntat, det ligger liksom i sakens natur. Det finns inget som säger att höjningar måste meddelas lång tid i förväg.

Det kan ju ha varit så att månadsavgiften under väldigt många år varit låg och oförändrad, och det är då anledningen till att den måste höjas så kraftigt. Man måste ta igen för alla år som avgiften varit för låg. Omfattande renoveringar kan vara en annan orsak till att avgiften höjs kraftigt.

Att förutspå månadsavgiftens utveckling i en viss förening är omöjligt för den vanliga bostadsrättsköparen. Bara en ordentlig genomgång av föreningens ekonomi kan ge en vink om hur det troligen kommer att gå. Men hög belåning i kombination med låg månadsavgift är en tydlig varningssignal.

 

© Borättupplysning Skåne

166 Responses to “36. Kan månadsavgiften höjas hur som helst?”

  1. Johan skriver:

    Hej!
    Är kassör i en brf, med hög skuldkvot (17) och jag gör en bedömning av att räntenivån på 1–10 års sikt kommer att vara 1-2 % enheter högre än vad vår nuvarande 10-års plan säger. Jag skulle vilja höja avgifterna redan nästkommande år för att möta räntekostnaderna på 10-års sikt. Dilemmat är vilket som är att föredra, en hög höjning nästkommande år och sedan lite mindre framåt i tiden eller kanske rent av matcha räntekostnaderna när man väl vet de exakta räntekostnaderna resp.år. Kan bli ett pedagogiskt problem om man höjer avgifterna mer än vad räntekostnaderna är och medlemmar kanske även hävdar likhetsprincipen. Årens kapitalöverskott kommer över tid att ibland visa överskott och ibland underskott.

    Tacksam för lite tips hur man bör resonera.

    Med vänlig hälsning
    Johan

    • Min mening är att man ska budgetera för de faktiska räntekostnader man kommer att ha det kommande året. Att spekulera i vart räntorna tar vägen 10 år framåt är inte seriöst, det har ingen kunnat hittills. Mycket låga räntekostnader bör dock ”kompenseras” med högre amortering, för att jämna ut den finansiella risken.

  2. Dennis skriver:

    Hej.

    Kan min BRF höja avgiften presumptivt att dom tror att räntan ska gå upp? dom anger anledningen kommande underhåll, det köper jag men också kommande ränta stegring?

    • Det är egentligen två frågor: Kan styrelsen höja avgiften, oavsett om det finns rimliga skäl eller inte? Ja, det kan dom, styrelsen har mandat att sätta den avgift de tror behövs eller som de anser mest lämplig. Andra frågan: bör man höja avgiften i förväg, om man tror att räntan kommer stiga och föreningens räntekostnader att öka? Jag anser att man bör ta ut den avgift som behövs för att betala kommande räntor nästa år, men inte (mycket) mer. Samtidigt finns det många andra saker som ska betalas av avgiften, och att skilja det ena skälet från det andra kan ibland vara svårt.

  3. Magdalena skriver:

    Hej!
    Jag undrar hur det fungerar med bostadsrättslokaler. Min förening har under en lång tid endast tagit ut 500kr i månaden i avgift på vår bostadsrättslokal. Vi inser nu att det är på tok för lågt för de 30kvm och vill höja detta, får vi höja den avgiften hur mycket vi vill?

    • En bostadsrättslokal är också en bostadsrätt, och har ett andelstal, och avgiften ska följa de avgifter som gäller för övriga bostadsrätter (lägenheter). Dvs höjning kan bara ske i samband med att alla avgifter höjs, och ska följa vad som sägs i stadgarnas om fördelning av årsavgifter. Avgiften för en bostadsrättslokal kan alltså inte höjas hur som helst. Till skillnad från en hyreslokal, där hyran sätts i en förhandling, och kan ändras efter omförhandling.

  4. Malcolm skriver:

    Hej!
    En följdfråga till Magdalenas fråga.
    Vår bostadsrättsförening har inga specifika stadgar för bostadsrättslokalers avgift. I föreningens ekonomiska plan har en kvm-avgift fastslagits som gäller för alla lägenheter.

    I föreningens stadgar anges det att ”Årsavgiften fördelas på lägenheternas yta. I årsavgiften ingår konsumtionsavgifter som kan beräknas efter förbrukning eller yta.”

    Min fråga är då om man kan tolka detta som att det är okej för föreningen att ta ut en högre avgift för bostadsrättslokalerna med motiveringen att dessa förbrukar mer värme/vatten etc? Strider detta mot likabehandlingsprincipen att de ”vanliga lägenheterna” betalar sina konsumtionsavgifter efter yta och bostadsrättslokalerna efter förbrukning?

    Tack på förhand.

    • Det hela hänger på att man tolkar ordet ”eller” på rätt sätt, i meningen ”I årsavgiften ingår konsumtionsavgifter som kan beräknas efter förbrukning eller yta”. Alla lägenheter/lokaler (om de är bostadsrätter) måste hanteras lika. T ex vattenkostnaden, antingen beräknas den efter resp. yta, eller räknas den efter (uppmätt) förbrukning. Man kan alltså inte räkna per yta för vissa bostadsrätter och efter förbrukning för andra.

  5. Håkan Creutz skriver:

    Hej.
    Kan en bostadsrättsförening ta beslut på att höja månadsinbetalningen för bara en av 18 stycken lägenheter med 40% på bara en föreningsstämma.
    Styrelsen var ej eniga och har inget beslut utan beslutet togs på en föreningsstämma (förklaringen att månadsavgiften skulle ändras var ett räknefel mot andelstalen).

  6. Frida skriver:

    Hej!
    Vår styrelse har meddelat med en veckas varsel att alla hushåll ska betala 4000 kronor delat på sommarens månader (juni, juli, augusti och september). Detta är ett beslut som fattats hastigt och inte efter någon stämma eller så. Skälet motiveras med att bygga en buffert och täcka en vattenskada som kostar 100 000 kronor. Utöver detta höjer styrelsen avgiften med 6% för att bygga buffert och hyreshöjning på garage samt kommer avgiftsbelägga gästparkeringen.

    Min fråga är om styrelsen kan kräva att alla ska betala dessa 4000 kronor och om det är rimligt med så kort varsel?

    • Jo, styrelsen har faktiskt rätt att göra sådana plötsliga avgiftshöjningar, även om det naturligtvis ska undvikas. Men det måste vara en del av månadsavgiften, dvs att den blir 1000 kr högre varje månad i sommar. Det förutsätter också att alla lägenheter i er förening är exakt lika, dvs alla är lika stora och har samma andelstal (och samma månadsavgift).

  7. Alf skriver:

    Hej

    Vi har fått reda på att vi ska ha en avgift höjning med ca 25-35% och detta ska höjas i olika etapper i samband med en stor renovering.
    Inga beslut finns klara men det är vad de gissar på. Om jag skulle sälja min lägenhet nu innan beslut tas med höjningar, vilka skyldigheter har jag som säljare att kommunicera till mäklare och köpare?

    • Det du vet är du skyldig att informera om. Däremot finns det ju ingen skyldighet att hålla sig informerad, dvs du kan ju påstå att du ”inget visste”. Skulle det i framtiden bli en tvist om detta, blir det en bevisfråga. Men mest troligt kommer mäklaren ändå få kännedom om dessa höjningar, och har dessutom en skyldighet att kontrollera sådant.

  8. Frida Hedberg skriver:

    Hej Lennart,

    Vi har precis skrivit kontrakt för ca. 2 veckor sedan att sälja vår lägenhet.
    Igår kom ett utskick från den styrelse som sitter att avgifterna kommer höjas med ca. 800 kronor för vår lägenhet.
    Köparen vill nu häva köpet då han påstår att vi vetat om detta sedan tidigare.
    Min sambo har tidigare varit ordförande i föreningen men avgick för ca. 2 månader sedan och den nya styrelsen har nu tagit detta beslut.
    Mäklaren pratar om att häva köpet i ”Goodwill” för köparen.
    Vad gäller egentligen?

    Tacksam för svar!

    • Jag kan förstå köparen missnöje, och misstänksamhet. Men om ni med rent samvete kan intyga att ni inget visste om denna höjning, då behöver ni inte bry er. Köpet behöver inte hävas. Över huvud taget kan en sådan (oväntad) avgiftshöjning aldrig vara ett skäl att häva ett köp. Möjligen kan det bli tal om en prisnedsättning. Men bara om köparen kan bevisa att ni medvetet undanhållet denna information.

  9. Tapio skriver:

    Hej, finns det något sätt att reda på vilka hyreshöjningar i % samtliga hyresgäster i brf får? Är det hemligt? Varför i så fall? Den uppfattningen fick jag när jag ställde frågan. Tacksam för svar. / Tapio

    • En avgiftshöjning (hyreshöjning) i en bostadsrättsförening ska alltid ske med exakt samma procent för alla. Om inte, så är det något fel. Något hemlighet med detta kan det inte vara, däremot har man ingen rätt att få veta vad andra betalar i avgift (hyra).

  10. Alex skriver:

    Hej Lennart,

    Jag har efter OVK i vår förening blivit debiterad 700 kr med min avgiftsavi för ett filterbyte i luftaggregatet som jag anser inte skulle ha skett. Jag fick en lapp inför OVK där det stod att kontrollanterna kommer byta filter i de lägenheter som har anmält att de vill ha hjälp med det. Det är också så det har fungerat tidigare år. Det var en påminnelselapp jag fick men eftersom vår nya styrelse är jättedålig på att informera om saker tänkte jag inte mer på det utan jag bytte filter själv och sen var kontrollanterna inne hos mig när jag inte var hemma. Nu när jag har mailat med styrelsen för att fråga om det har blivit fel säger de att jag inte har anmält att jag INTE vill byta filtret själv. De ska tydligen ha skickat ut en lapp innan påminnelselappen där det står att man måste säga till om man vill byta sitt eget filter, annars gör kontrollanterna det åt mig mot en kostnad av 700 kr. Helt tvärt om alltså. Den lappen har jag dock inte fått men de verkar tro att jag ljuger om det. Jag försöker komma till klarhet med om jag har rätt att bestrida detta. Och kan styrelsen bara vända på kakan och kräva betalning för en tjänst hos mig som jag inte har sagt ja till och i det här fallet inte ens visste om?

    Tacksam för hjälp!

    • Styrelsen har tydligen missat att informera korrekt, eller har du råkat missa det nya budskapet. Viktigast är hur pass tydligt det var formulerat på påminnelsen. Om det inte går att enas om vem som fallerat, bör styrelsen efterskänka kravet. Alternativt att ni möts på halva vägen, dvs delar 50/50. Det är så man brukar lösa sådana här tvister.

    • Alex skriver:

      Hej Lennart,
      Tack för svaret!

      Formulering på påminnelsen lyder: ”I samband med OVK-kontrollen kommer även filterbyte i ventilationsaggregatet ske i de lägenheter som meddelat att ni önskar hjälp med detta.

      Det jag undrar också är om det ens är lagligt att utföra en tjänst hos någon utan dennes beställning eller medgivande och sen kräva betalt. Det verkar vara en gråzon där för det verkar inte som konsumentupplysningen vill svara på just den frågan.

    • Men då är ju saken klar! Du har inte begärt någon hjälp med bytet, och ska då självklart inte betala något. Här har alltså styrelsen gjort fel.

      Angående principfrågan så gäller inga konsumentlagar i fall som dessa, eftersom det är interna överenskommelser och transaktioner inom föreningen. Kan bara lösas inom föreningen. I just ditt fall ska du helt enkelt vägra betala.

    • Alex skriver:

      Tack så mycket för dina svar. Det är till stor hjälp!

  11. Patricia skriver:

    Hej!

    Jag har en akut fråga då jag hamnat i tvist med styrelsen. Jag äger en bostadsrätt och fick en vattenskada i oktober. Hade möte med styrelsen då vattenskadan ej var orsakad av mig utan för att det var stopp i stammen. Under mötet fick jag veta att jag inte skulle betala månadsavgift för min vattenskadade lgh och fick bo i en av föreningens övernattningslägenheter. Dock under mötet sa de aldrig något om hyran så jag kollade upp hyran på deras hemsida och den var 250 kr per natt. När jag i december får räkningen får jag en chock, de har tagit ut dubbel hyra så 500 kr per natt istället för 250. Så 15 000 kr i månaden helt plötsligt. Är det ens lagligt att bara höja utan att säga nåt.? Jag betalar 2600 kr för min vanliga lägenhet.

    Tacksam för respons

    • Jag håller helt med om att du bara borde betala 250 kr natten, om det står så på föreningens hemsida. Faktiskt obegripligt om styrelsen ändrat detta just för dig. Konstigt också att ni inte kom överens i förväg vad det skulle kosta. Vad föreningen tar för sitt övernattningsrum är annars en helt intern fråga, och inget som regleras i någon lag.
      Själv tycker jag föreningen borde löst det på ett annat sätt, nämligen att du fortsatt betala din vanliga månadsavgift, men fått bo gratis i övernattningslägenheten så länge din egen lägenhet var obeboelig. För övrigt ska du kontrollera din hemförsäkring, om det kanske går att få ersättning där.
      Men till din situation: du ska bestrida ”överhyran” och bara betala högst 250 kr/natt.

  12. Marita skriver:

    Hej!
    Min brf lät förra året några medlemmar hyra ett extra förråd. Det skulle skrivas kontrakt och man fick tillgång till sitt förråd, direkt. Kontrakt har ej skrivits. Nu meddelar styrelsen att de kommer att debitera hyra för förråden retroaktivt, fr o m juli 2019. Känns lite märkligt att debiteras hyra retroaktivt för ett förråd jag förvisso fått muntligt lov att nyttja men ej har kontrakt på.
    Hur tänka kring detta? Hjälp! Och tack!

    • I och med att du fick tillgång till det extra förrådet, accepterade du väl att betala hyra för det. Jag vet inte om hyresnivån diskuterades redan då, det borde i alla fall ha gjorts. Att själva kontraktsskrivningen kommer först nu, hindrar inte att hyran ska betalas från att du fick tillgång till förrådet. Så det är fullt rimligt att du blir debiterad hyra retroaktivt.

  13. andreas skriver:

    hej

    har nyligt gjort en omvärdering av min lägenhet efter en renovering av alla ytskikt + kök. nu står det att jag har fått en höjning av hyran på nästan 1000kr utan förklaring. då funderar jag om hyran får höjas pga att lägenheten fått en omvärdering? fick detta i samband med första hyresfakturan efter jag lagt om mina lån och min pantförskrivningsavgift kom med min nya hyra (dessa kom på samma faktura) detta får mig även att fundera om min brf får höja avgifterna individuellt eller hur ser det ut med det ens? det brukar väl bara baseras på lägenhetens storlek då det inte är en hyresrätt?

    • Om vi talar om bostadsrätt och höjd månadsavgift så kan det bara ske om det sker lika för alla, med samma procentuella höjning för alla. Lägenhetens inre skick och ev renoveringar som innehavaren gör får aldrig medföra ändrad avgift. Om du misstänker att du blivit feldebiterad så ta en dialog med styrelsen i första hand. I andra hand ska du kontakta föreningens revisor, och i tredje hand försöka med hyresnämnden.

  14. Carl skriver:

    Vi ska skriva förhandsavtal på en br lgh.
    Bygget pågår men det finns betydande risk att både exploatör och/eller entreprenören rekonstrueras eller går i konkurs. Färdigställandeförsäkring finns dock.

    Vi misstänker att konsekvensen i så fall blir försening, vilket vi kan leva med, men även att kostnadskalkylen väsentligt ändras. Främsta farhåga är att ett dyrare slutförande innebär väsentligt högre lån för föreningen och därmed högre årsavgift. Finns det rättsfall där man kan få ett hum om vad som anses vara en väsentlig ändring av avgifter, vilket skulle innebära rätt att frånträda förhandsavtal en BR lagen 5kap 8paragrafen?

    • Om ni redan nu har signaler om att byggnationen kanske kan drabbas av problem, då är mitt direkta råd:avstå! Problem med byggnationen kan få långtgående konsekvenser om det vill sig illa. Vilket det dock inte alltid behöver bli. Men kan bli.
      Angående ”väsentligt ändrad avgift” som det talas om i Bostadsrättslagen avses antingen högre upplåtelseavgift (alltså högre pris), eller högre årsavgift (alltså högre ”hyra”). Jag vet inte om det finns någon tydlig praxis, men typ 10% högre tror jag anses som en väsentlig fördyring/höjning.
      Nu är det ingen byggare som ändrar i kalkylen så att sådana högre avgifter blir, för det vore ju en form av ”självmord”. Utan det enklaste(?) är att helt enkelt belåna fastigheten (=föreningen) mer för att täcka de ekonomiska problemen, och samtidigt krympa andra marginaler, så att upplåtelseavgift och årsavgift förblir ungefär desamma. Men att kraftigt ändra den ekonpomiska planen, i förhållande till kostnadskalkylen, är dock inte tillåtet, men var går gränsen? Som vanligt finns ingen tydlig gräns, och vad jag vet, inte heller någon praxis. Rättsfallen är sällsynta, och tyvärr har jag inga jag kan hänvisa till, just nu.

  15. Gillis skriver:

    Hej,

    Vi flyttade in till vår bostadsrätt i början på 2018. Nu i juni fick vi besked, genom hyresavin som skickas hem till oss kvartalvis, om en höjd månadsavgift som ska börja gälla fr om juni och framåt. Den höjda avgiften avser då man 2010 böt ut samtliga ytterdörrar i föreningen till nya säkerhetsdörrar. Bytet av ytterdörr utfördes som sagt många år innan vi flyttade in till vår bostad. Det är inga konstigheter med ökningen i sig, då det rör sig om höjd avgift på ca 100kr/mån. Det vi snarare reagerar på är huruvida styrelsen faktiskt kan kräva från brfinnehavren betala retroaktivt för dörr som utfördes för snart 10årsedan?

    Vi har varit i kontakt med vår BRF/styrelsen under ”hemestern” och vi känner inte oss helt nöjda med det svar vi fått hitintills. Och vi anser inte heller att det är rimligt att en styrelse kan begära en höjning i princip närsom.
    Styrelsen själva påstår/skuldbelägger förre ekonomiförvaltare, som ska ha ”slarvat” med att vissa intge blivit debiterade för dörrbytet. Samtidigt så menar styrelsen att förvaltaren ska sedan en tid tillbaka meddelat om att månadsavgiften på sikt kommer höjas i följd av dörrbytet. Tyvärr låter det lite otroligt i våra öron…

    Av att läsa de svar som lämnats här på sidan så har vi förstått att styrelsen egentligen inte har någon skyldighet att informera medlemmar om en höjning/minskning på månadsavgiften, förutsatt att görs på rimlig nivå. Vi har även tolkat det som att vi inte har ”rätt” att kunna begära utdrag med ungefär liknande lägenhet som vår bostad (d.v.s. sett till antal rum, kvm mm.) för att veta huruvuda avgiften har utökats för medlemmen.
    För hur kan man annars ta reda på det?
    Som sagt det handlar egentligen att vi vill säkerställa att höjningen ska gälla samtliga medlemmar styrelsen själva menar att det ska göra.

    Slutligen, om det nu landar till att vi ska betala för ytterdörren retroaktivt (vilket vi ändå ”accepterat” då vi betalat månadsavgiften för juni och juli månad), blir avgiften något som vi kommer betala permanent?
    Iom att vi fått veta att dörren kostar i runda slängar 12 tkr, som då motsvarar höjning med avgift med ca 100kr. Hur blir det om vi nu ponerar att vi bor kvar i bostaden 10 år till, om vi inte är helt ute och cycklar så skulle det innebära att vi betalar det dubbla?

    Inser att det blev ett långt inlägg och många frågor på en gång.
    Tack på förhand!

    /G

    • Mitt svar hänger på hur denna höjda avgift är utformad. Är det en generell höjning, så är det inget att att invända emot. Styrelsen har rätt att höja avgiften, om den är lika för alla, med samma %, oavsett motivering. Och även om det hänvisas till äldre omständigheter.
      Är det däremot någon form av extra tillägg, och dessutom avseende något retroaktivt, så är det troligen inte tillåtet. Särskilt om det är retroaktivt. Ni kan aldrig åläggas att betala för något som tidigare innehavare skulle ha betalat. Dessutom får extra tillägg inte debiteras utan stöd av stadgar och/eller stämmobeslut.
      Så svaret beror alltså på hur höjningen är utformad, och de närmare omständigheterna kring denna höjning.

  16. Sardar skriver:

    Hej! Min bostadsförening har kommit överens med medlemmar de ska höja avgiften med 0,2 procent då bli det ungefär 70 kr par år men det höjes över 300 kr ??

  17. Bo skriver:

    Hej!

    För några veckor sedan fick jag en inbetalningsavi från min förenings förvaltare. Inbetalningen avser ett balkongtillägg som de missat att lägga på min avgift. Är tydligen några andra lägenheter, som också är drabbade av detta misstag.
    Jag hade ju ingen aning om att en sådan här avgift fanns och när balkongen installerades så betalade jag ju för det. Avgiften som förvaltare nu vill att jag ska betala är 8 500:- (60:-/månad och detta då retroaktivt från slutet 2009, när balkongen installerades).
    Har de verkligen rätt att kräva in pengar retroaktivt så långt tillbaks i tiden?

    Med vänliga hälsningar

    • Tyvärr lite för komplicerat för ett enkelt svar. Frågor som måste besvaras är: Finns det något avtal skrivet om dessa balkonger, och nämns där detta balkongtillägg? Finns det stöd i stadgarna för detta balkongtillägg? Dvs finns det en laglig grund för att debitera detta tillägg? Om så är fallet, och ett misstag begåtts, kan avgiften krävas in upp till 10 år tillbaka. Annars inte. Och om någon av dessa lägenheter bytt ägare, då blir det ännu mer komplicerat.

    • bo skriver:

      Hej!

      Tackar för svaret!

      Jag har nu letat igenom mina papper från balkongbygget. Jag kan inte hitta något sådant avtal.

      Jag har även varit i kontakt med styrelsen. Jag har nu förstått att sådana avtal skrivs vid balkongbyggen, där då bl.a. den här avgiften finns med. När jag då ber att få en kopia på mitt avtal så får jag inget svar. Så min misstanke är nu att det helt enkelt missats att skriva ett sådant avtal vid mitt balkongbygge.

      Jag är av den åsikten att alla ska vara med och bidra i en förening. Men det som jag tycker är otroligt lågt här är att komma och säga, ”en miss har skett i aviseringen” så här får du en faktura för 11år som du ska betala och sen inte kunna visa upp något avtal.

      Med vänliga hälsningar

    • Om det inte finns någon avtalsmässig grund för den extra avgiften, och det inte heller är reglerat i stadgarna, då ska du inte behöva betala denna avgift. Du bör bestrida den. Kanske kan du fråga hyresnämnden om de tar sig an ditt fall.

  18. Lennart Svensson skriver:

    Hej Lennart Om man har gott om pengar över i en bostadsrättsförenings kassa och betalt av alla lånen samt satt undan rätt summa till yttre fond Samt satt undan pengar till investeringar som är planerade. Lånebehov finns finns ej. Vad jag förstår så har månadsavgiften varit för hög eftersom där är mycket pengar över. Jag har lärt att inkomster och utgifter skall ligga i fas. Alt 1 Betala tillbaka överskottet till medlemmarna som har betalt in pengarna. Alt 2 Bilda äganderätt och dela allt kapital som är över. Det skall väll inte vara några problem och betala tillbaka pengarna som är över i kassan till medlemmarna om man behåller det i bostadsrättsform. Kan man också ex ge 2 st avgiftsfria månader? Om styrelsen vill betala tillbaka pengarna. Var tar man beslutet? Har du något annat förslag? MVH LennartSvensson.

    • Om föreningen är skuldfri, och det finns reserver (verkliga pengar fonderade) för framtida underhåll, då är det läge att sänka avgiften, eller betala tillbaka till medlemmarna. Det kan dock inte göras hur som helst. Enligt bostadsrättslagen får endast innevarande årsvinst delas ut. Dessutom kan stadgarna begränsa det ytterligare, att ingen vinstutdelning alls får ske. Lösningen är istället att sänka årsavgiften, ända ner till 0 om det skulle behövas. Eller att ha en eller flera avgiftsfria månader. Detta kan styrelsen besluta om. Ev vinstutdelning, av årets vinst (om stadgarna tillåter) måste dock beslutas på årsstämman.

  19. Jonathan skriver:

    Hej!

    Vi har precis flyttat till en 2:a som tidigare varit en 1:a. Detta är än så länge inte ändrat i lägenhetsregistret så vi har varit i kontakt med kommunen och de säger att det är föreningen som ska skicka in ändringen till dem. Detta tänkte vi alltså be vår förening att göra då det stör oss att det står att vi bor i en 1:a om man söker hos t.ex. hitta.se

    Nåväl, det jag undrar är om det kan medföra att föreningen väljer att höja vår månadsavgift pga att antalet rum i fastigheten då blir fler, eller om det helt och hållet är grundat i antalet kvadratmeter?

    Finns det någon regel/lag om hur vida en förening har rätt att höja en månadsavgift pga att någon skapat ett till rum? Om inte, vad brukar föreningar vanligtvis göra i sådana här fall?

    • Nej, månadsavgiften kan inte ändras bara för att det gjorts en förändring inne i lägenheten. Månadsavgiften styres av dess andelstal i lägenhetsregistret, och det får inte ändras av styrelsen. Det normala är alltså att lägenheter behåller sin månadsavgift, även om lägenheterna blir större eller mindre vad avser antalet rum. Det finns undantag, men då måste det föreslås en förändring av andeltalen, och beslutas på föreningsstämma. Men det är alltså ovanligt.
      Men, det finns ingen skyldighet för föreningen att ändra antalet rum i lägenhetsregistret. Det hänger på deras goda vilja, eller så måste det kanske tas upp på föreningsstämman.

  20. Max skriver:

    Hej!

    I vår BRF finns ett garage med 50 platser och det är 80 lägenheter totalt i föreningen. Kan styrelsen sänka avgiften för garaget hur som helst? Det innebär ju att vissa i föreningen får sänkt avgift och således en lägre inkomst till föreningen.

    Eftersom platserna hyrs ut av BRF så agerar ju BRF hyresvärd.

    Tacksam för svar :)

    • Ja, styrelsen får sätta den avgift för garagplatserna som de anser är lämplig. Den bör vara ”marknadsmässig”, men behöver inte vara det. Finns det ett missnöje med hur styrelsen hanterar garageavgiften, så får det hanteras på föreningsstämman.

Leave a Reply