27. Vad gäller fram till tillträdesdagen?
Att köpa bostadsrätt – vad händer fram till tillträdesdagen?
Du har bestämt dig och har skrivit på ett avtal om en bostadsrätt. Vad händer sen? I avtalet har ni kommit överens om en tillträdesdag som brukar ligga några månader in i framtiden, då själva ägarbytet och inflyttningen äger rum.
Det första du måste göra (om det inte redan är gjort) är att betala den handpenning som ni kommit överens om. Sker köpet via mäklare är det till denne du ska betala, är köpet privat betalar du direkt till säljaren. Glöm inte att få handpenningen kvitterad.
Nästa steg är att ansöka om medlemskap i föreningen. Mäklaren hjälper till med detta och har blanketter att fylla i. Köper man privat får man ordna det själv, kontakta vicevärd eller styrelsens ordförande. Ofta räcker det med att skicka in en kopia av avtalet till föreningen. Är det en Hsb-förening måste du också bli medlem i Hsb, kontakta det lokala Hsb-kontoret. Beskedet om du blir godkänd som medlem kan ta några veckor.
Sen måste dina lån till lägenhetsköpet ordnas. Vi förutsätter att du redan haft kontakt med banken, men nu är det dags igen, nu ska lånet färdigförhandlas.
Föreningen kommer också antagligen kalla till lägenhetstillsyn eller besiktning. Det är inte alla föreningar som gör det, men de flesta. Då träffar du i regel säljaren och/eller mäklaren, och en representant från bostadsrättsföreningen, i lägenheten. Denna besiktning handlar egentligen bara om det som föreningen ansvarar för (det andra ska du ha kollat själv tidigare, lektion 9). Men det är ett utmärkt tillfälle för dig att ställa praktiska frågor om ditt kommande boende.
Sen är det bara att vänta, och förbereda flytten.
På tillträdesdagen, eller i anslutning till den, brukar slutbetalning ske. Ni träffas i regel hos mäklaren eller på en bank så att pengarna enkelt kan föras över till säljaren. Om lägenheten är pantsatt vilket är normalt måste säljaren lösa dessa lån. Det är viktigt att du som köpare försäkrar dig om att så verkligen sker. Därför är det lämpligast (vid privatköp) att köpet görs upp på säljarens bankkontor. Som köpare har du dessförinnan kommit överens med din egen bank om en banköverföring den dagen.
När det gäller ditt eget lån ska det registreras i föreningens pantregister. Din bank sköter detta. Men föreningen tar ut en avgift för detta, i regel ca 400kr per lån (1% av prisbasbeloppet) som du alltså får en räkning på så småningom.
Nycklarna till lägenheten får du i regel direkt av säljaren, men se till att verkligen få alla! En del föreningar har koll på nycklarna och vet hur många som ska finnas. Den som är extra försiktig bör byta lås eller cylinder, men tänk på att de ofta ingår i ett nyckelsystem, de passar kanske även till entré och tvättstuga. Rådgör i så fall med föreningen.
Lägenheten ska vara städad och rengjord när du övertar den, detta ska framgå av köpeavtalet. Men säljaren kanske inte har lika höga krav på städningen som du, vilket kan ge upphov till konflikter. Ett alternativ är att du som köpare tar över flyttstädningen i utbyte mot en reduktion av köpesumman. Ska du ändå renovera lägenheten är detta bästa lösningen. Viktigt är att ni har det skriftligt, antingen i köpeavtalet eller i ett tilläggsavtal.
Observera att ansvaret för lägenheten ligger kvar hos säljaren ända fram till tillträdesdagen, även om denne flyttat ut tidigare. Lägenheten får inte försämras på något sätt, och ev. reparationsfond får inte förbrukas. Därför bör du heller aldrig flytta in innan tillträdesdagen, även om du blir erbjuden, det kan bara skapa problem om någon olycka skulle inträffa.
© Borättupplysning Skåne
När min son skulle flytta in på tillträdesdagen var låset till ytterdörren trasigt – det gick inte att låsa. Han pratade med säljarna (som flyttat till en annan lägenhet i samma uppgång). En låssmed kom och bytte låset. Elva månader senare kommer en faktura på över 5000 från låssmeden. Vem ska stå betala? Säljarna hade anlitat en städfirma – det var de som hade varit där senast före tillträdet.
Men vem beställde låsbytet? Fanns det någon överenskommelse med säljaren?
Eftersom jag inte vet vad som sagts så blir mitt svar så här: Lägenheten (och därmed även låset) ska vara i det skick det var vid kontraktstillfället. Det talar för att säljaren ska betala. Men saker kan å andra sidan gå sönder pga naturligt slitage. Ett gammalt lås, som kanske var mycket slitet, kan råka gå sönder, innan eller straxt efter tillträdesdagen, och det måste man som köpare förstå. Så frågan är alltså, hur gammalt var låset? Det blir en bedömningsfråga. Vill inte säljaren frivilligt gå med på betalning, så är det inte mycket ni kan göra. Beloppet är för litet för att tvista om.
När äger man en bostadsrätt?
Är det vid kontraktskrivning eller vid tillträde?
Tillträdesdagen är den dag då man blir ägare, och övertar ansvaret för lägenheten.
Hejsan, det är så här nämligen att jag har hamnat i en tvist med säljaren ..för ca 3 månader så skrev jag kontrakt om en lägenhet..och kontraktet är påskrivet ..men föreningen har nu gjort en status kontroll på lägenheten 3 veckor innan säljarna ska flytta ut och det har hittats tyvärr fuktskada på badrummet vilket jag inte hade räknat med när jag skrev på kontraktet ..så min fråga just nu är ..har jag rätt och upphäva köpet om inte säljaren fixar badrummet? Jag håller med att det är kontraktsbrott om jag inte fullföljer kontraktet men i det här fallet om inte skadan åtgärds så är också lägenheten inte i befintligt skick som jag köpte den ..och skadan är ju hittad men dom har inte börjat åtgärda problemet ännu ..och inflyttningsdatum är den 29 april vilket är på onsdag och vet varken vad jag ska göra om mäklaren säger att det jag som kommer stå för den eller om försäkringen inte täcker badrummet eftersom den är 15 år gammal..så vad tycker ni jag ska göra i denna fall ..försöker verkligen med få fram så logiska svar som jag kan få men jag har svårt med det..och jag hoppas ni har dom svaren jag söker…
Nej, du har ingen rätt att häva köpet. Däremot att skadan lagas och regleras. Förutsättningen är förstås att det inte fanns några uppenbara tecken på skada i samband med kontraktstillfället.
Jag vill citera Fredrik Aldmo i boken ”Fel i bostadsrätt”:
”En inte helt ovanlig situation är att fuktskador uppkommer mellan kontrakt och tillträde. Skadorna drabbar normalt sett badrum som är mellan 10 och 15 år gamla. I sådana fall är det vanligt att parterna träffar ett tilläggsavtal där parterna fördelar kostnaderna sinsemellan. Eftersom fuktskador som huvudregel täcks av säljarens hemförsäkring är det brukligt att berört försäkringsbolag står för avhjälpandet av skadan. Parterna fördelar därefter kostnaderna sinsemellan. Normalt sett står säljaren för självrisken och köparen för eventuellt åldersavdrag. Om säljaren skulle stå för åldersavdraget skulle köparen få ett bättre badrum än vad köparen egentligen betalat för vid kontraktstillfället.”
Tillägas kan att det numera är vanligt att det är föreningen som innehar bostadsrättsförsäkringen, och därmed hanterar hela skadan. Köparen ska dock fortfarande stå för åldersavdraget.
Hej
Vi har sålt en bostadsrätt och har bestämt att överlåtelsen ska ske den 15:e i månaden och att vi då delar på hyran. Nu har vi kommit fram till att vi kan lämna den redan den 10;e efter att flyttstädningen är klar. Det är då meningen att köparen ska få nycklar och kunna använda lägenheten de fem dagarna extra utan att betala för det. Min fråga är vad som händer om ex kyl/frys eller andra vitvaror går sönder under de 5 dagarna eller att någon annan skada inträffar som ex vattenläcka, fönsterskada mm.
Vem är då ansvarig för den kostnaden att återställa i det skick som var vid kontraktsskrivningen.
Man ska alltid undvika att köparen får tillträde till lägenheten för utsatt datum, just för att det kan resulterar i onödiga tvister, ifall något skulle råka hända. Lösningen är att man i sådana fall som ert ändrar tillträdesdatum, genom att göra en skriftlig notering om ändringen i avtalet, som bägge parter signerar, eller ett särskilt tilläggsavtal.
Hej,
Jag köpte en nyproduktion kort inpå inflyttning. bostad köptes i februari 2020 med tillträde den 30 april 2020. På grund av att det var så kort inpå betalade jag byggherren 10% av köpeskillingen och resterande del skulle betalas vid tillträde.
Jag var förbi projektet i början av april och märkte att det var oerhört mycket kvar att göra. Huset såg inte alls färdigt ut. Den 15e april kontaktade jag mäklaren för att ta reda på om inflyttning sker den 30e april. Fick inget svar på en vecka. Efter ett andra mail får jag svar om att de ber om ursäkt och att projektet blir 20-25 dagar försenat och inflyttning sker den 30 maj.
Jag får då magasinera alla nya möbler jag köpt, ändra allt med flyttfirman. Jag får även kontakta bank och annat. Sjukt mycket jobb.
Jag ringer min nuvarande hyresvärd som var OK med att låta mig bo i nuvarande lägenhet fram till den 2 juni. Men efter det kommer nya hyresgäster in.
Jag var förbi projektet igen den 9 maj och märkte att huset fortfarande inte såg ut att vara klart. Inget kök, inga trappor, kaotiskt utanför med stora högar jord, Golvet har inte lagts. Jag har väldigt svårt att se att huset blir färdigt om 3 veckor.
Jag ringde mäklaren som säger att huset ska bli klart den 30 maj.
Jag har nu panik. Jag har ingenstans att bo den 3 juni, och jag kan inte lita på den oseriösa byggherren eller mäklaren. Enligt avtalet jag skrev så får jag ersättning får månadsavgiften och om föreningen är skälig kan jag avbryta avtalet. Kan jag få ersättning för hotell eller annat med tanke på hur kort inpå de informerat mig om den 1a och 2a förseningen
Om du fick en bestämd tillträdesdag så är det den som gäller, och alla förseningar och merkostnader som du drabbas av ska du kunna begära ersättning för. Men det kan bli en tuff förhandling som väntar med byggherren och/eller mäklaren. Beroende på hur stora merkostnader du begär ersättning för så kan du kanske behöva juridisk hjälp.
Hej!
Jag är klar med allting och skickade lånehandlingarna och fick bekräftelse via sms att de ska betala lånet den 1st juli. Men det var mer än två månader sedan och mycket har hänt på grund av pandemin. Jag bara undra om det finns något risk eller om banken kan ändra sig innan tillträde?
Tack så mycket
Om inget speciellt har hänt i din situation bör du fortfarande få lånet utan problem.
Vi köpte ett bostadsrättsparhus 13/5. I förhandling med mäklaren förklarade vi att vi inte har sålt vår nuvarande lägenhet än så önskar ett så flexibelt tillträde som möjligt, till vilket vi fick som svar att säljaren kan sätta långt tillträde, 1/10 och sedan ändra detta till 3-4 veckor efter att vi sålt vår lägenhet om vi så önskar. Detta då säljaren hade köpt en tomt och ville börja bygga så snart som möjligt. Detta var en av anledningarna till att vi blev bekväma att köpa huset trots att vi ännu inte hade sålt vår lägenhet. Vid kontraktsskrivning påpekade vi att det inte framgår i avtalet att vi har den här flexibiliteten men både mäklaren och säljaren säger att det är en muntlig överenskommelse och mäklaren hävdar att det endast går att ange ett datum i kontraktet. Nu, 5 veckor senare har vi sålt vår lägenhet och avtalat ett tillträde om 5 veckor till den. Vi kontaktar då mäklaren och meddelar att vi om 5 veckor önskar tillträda huset. Mäklaren hävdar nu att säljaren förmodligen kommer behöva det avtalade tillträdet 1/10 och vi sitter då utan bostad i två månader. Vi är 5 personer inkl mäklaren som hörde det muntliga avtalet. Är det gällande mot säljaren? Kan vi begära tillträde enligt muntlig överenskommelse eller ersättning för tillfälligt boende under tiden fram till det skriftligt avtalade tillträdet?
Grundregeln är att man ska ha skriftligt på allt när det gäller hus- och bostadsaffärer. Tyvärr har ni nog blivit vilseledda av mäklaren och säljaren, och om det inte går att få till en frivillig överenskommelse på något sätt, så är enda möjligheten är att stämma säljaren. Men muntliga avtal väger lätt i sådana här sammahang, och frågan är om det är ekonomiskt lönt att gå den vägen. Och det löser ju inte den omedelbara situationen med ert boende.
I maj 2020 sålde jag min lägenhet och allt gick bra men sen nu i september hörde köparen av sig och ville ha pengar för att dom har gjort nya nycklar.
Nycklarna till överlåset vi fick med när vi köpte lägenheten maj 2019. Då är min fråga har köpare rätt jag ska betala 800 kr för att dom gjorde nya nycklar?
För mig låter det konstigt.. speciellt att höra av sig i september om det?
Om det inte har utlovats fler nycklar än de du utlämnat, så har du inga skyldigheter i den frågan. Du kan lungt ignorera köparens krav. Eller svara vänligt att nya nycklar måste köparen själv bekosta.
Hej!
Vi har skrivit på ett avtal för köp av en inflyttningsklar nyproduktion. Avtalet hos mäklaren skrevs 28/9 2020. Vi är beviljade lån av banken (lånelöftet håller sig enda till 22/12 2020). Vi har däremot missat två viktiga detaljer:
1. Hyresvärden återkopplade sent med att vi inte kan flytta ut 11/1 2021 då vi hade skrivit tillträdesdag till nyproduktionen samma datum. Utan hyresvärden sa att vi kan flytta ut senast 31/12 2020 (alltså under månadsskiftet). Vi accepterade det och nu går det inte att ångra sig.
När vi sedan kontaktar mäklaren 2/10 berättar vi att vi vill tidigarelägga tillträdesdatumet till senast 22/12 istället. Men till vår förvåning sa han att det kan bli svårt att ändra pga. av att inkluderade parter ska på semester under den veckan. Han skulle återkomma imorgon och vi står handfallna. Vi kommer alltså stå ute med många möbler och en 1-årig och vi har inte haft en trevlig helg då vi tänkt på detta sedan i fredags.
2. Vi trodde att lånelöftet skulle gälla även om vi hade flyttat in i januari 2021. Alltså att banken skulle betala ut detta innan lånelöftet upphör. Därför känner vi att det är oerhört viktigt att flytta in senast 22/12.
Mina frågor lyder:
Kan tillträdesdatum tidigareläggas eller är det ett big no no hos bostadsrättsföreningen? Påverkar det berörda negativt ekonomiskt av vår ändring? (värt kanske att nämna är att den som sitter i styrelsen är byggföretaget då inte alla flyttat in än i fastigheterna)
Kan inte banken betala ut tidigare än någon vecka innan tillträdesdatum?
Att tidigarelägga tillträdesdagen är juridiskt möjligt, men då måste man vara överens. Det finns ingen rättighet för er få flytta in tidigare, utan det krävs att motparten accepterar det (och att det rent fysiskt är möjligt).
Angående lånelöftet, så är det något ni måste diskutera med banken. Det borde vara möjligt att få det förlängt. Men lånen brukar bara utbetalas i direkt anslutning till tillträdesdagen, och då till bostadsrättsföreningen direkt. Vad jag vet betalas aldrig lån ut i förväg.
Ni har försatt er i en mycket knepig situation, jag hoppas verkligen ni kan trassla er ur den på något sätt.
Hej,
Vi ska tillträda vår Brf om en månad och ska en vecka innan kolla på lägenheten om det finns något att anmärka gällande slutstädning. Är det något annat man ska ”hålla koll” att det är bra eller så?
Den viktigaste kollen ska ha gjorts innan ni skrev på kontraktet. Nu är det bara att kolla så allt ser ok ut, att inget väsentligt har förändrats eller försämrats.
Hejsan!
Vi sålde våran bostadsrätt den 30 Nov 4 dagar senare, när köparen har flyttat in så klagar han på städning på städningen på balkongen (inglasad) Hur länge står man i ”städskuld” hos köparen?
Spontant så tycker jag att en anmärkning på städningen ska ske direkt, och inte flera dagar senare efter inflyttning. Förutsatt att köparen verkligen hade möjlighet att inspektera direkt, den 30 nov. Och balkongen kan ju dessutom inte anses som någon väsentlig del av bostaden, med samma krav. Jag tycker ni ska avvisa klagomålet.
Hej Lennart,
Vill bara rådfråga dig om en sak inför vårt bolån. :)
Vår handläggare på banken har gått på minst 10 dagars pappaledighet utan att förvarna oss, han sa att kollega till honom skulle ta över men vi får inget svar och direkt hjälp när vi ringer.
Nu har vi googlat runt lite och hittat två banker som ger oss avsevärt bättre ränta, vi har sänt låneansökan till dem och ska ringa idag. Denna låga ränta hittade vi inte i höstas.
Vi har inte skrivit på ngt avtal med banken så vi tror att det är fritt fram att gå till ngn annan bank, men tänkte höra med dig om det är ngt vi behöver tänka på som du vet…
Vi har endast fått ett mail från banken med två förslag på lånebelopp och räntebild.
Vi kan tyvärr inte besvara bolånefrågor i detta forum.
Hej,
Vi har köpt ett hus och har preliminär inflyttning den 1a Augusti 2021. De som bor i huset nu håller på och bygger ett eget hus och hade fått veta från byggbolaget att de ska vara klara 1a Augusti. Idag fick jag ett samtal att byggbolaget kommer bli klara i December (alltså 5 månader senare) på grund av sen handläggning av bygglov.
De som bor i huset har ingenstans att ta vägen efter 1a Augusti. Och eftersom vi redan sålt vårat hus så är vi också tvugna att vara utflyttade senast 31a Juli.
Vi vet inte hur vi ska göra då ingen kan ta vägen någonstans. Så mina frågor är:
1) Vad har ni för tips och råd för att lösa detta?
2) De som bor i huset nu (som vi har köpt o ska flytta in i den 1a Augusti), kan inte deras försäkringsbolag hjälpa dom i en sådan situation?
MVH, Samuel
Denna fråga verkar handla om ett husköp, men frågeställningen skulle även kunna gälla en bostadsrätt, så därför svarar jag.
Om ni har ett avtal om att överta huset 1 augusti, så gäller det. Om det blir förhinder, så har ni rätt till ersättning för alla era extrakostnader. Säljaren måste alltså kompensera er fullt ut. Säljaren i sin tur kan antagligen kräva ersättning och kompensation från byggbolaget för förseningen.
Ni bör tillsammans försöka lösa detta, både rent praktiskt och ekonomiskt. Möjligen kan säljaren få hjälp av sitt försäkringsbolag, men det är inget jag kan svara på, och strängt taget inget ni behöver fundera på.
Har sålt mina föräldrars bostadsrätt. Nu en månad innan köparnas tillträde så kontaktar mäklaren mig och undrar om vi kan flytta fram tillträde en månad. Köparen vet att bostadsfrågan för mina föräldrar är löst inga lån finns. Anledningen är att köparen inte får såld sin lägenhet till det pris de vill. De erbjöd sig betala månadsavgiften. Jag sa till mäklaren att de borde betala förseningsränta på beloppet det kanske finns lån som skall lösas . Hemförsäkringen är uppsagd o s v.
Köparen hade t o m frågat mig några dagar tidigare om det var ok om de kom dit med några kartonger.
Lägenheten finns iStockholmsförort och köparen budade upp den rejält. Hur tuff kan jag vara.
Köparen kan tydligen inte betala bostadsrätten i tid, pga problem med sin egen försäljning. Att ändra (senarelägga) tillträdesdag är fullt möjligt, men måste då skrivas in i kontraktet. Ni har rätt att ”ta betalt” för en sådan ändring, det måste bli en överenskommelse er emellan. Annars gäller det ursprungliga datumet.
Två saker att tänka på: Köparen ska inte få tillträde förrän på den överenskomna tillträdesdagen, annars kan det bli problem om något skulle hända med lägenheten. Och försäkringsfrågan måste vara löst, så att bostadsrätten inte står oförsäkrad under er innehavstid.
Hej. Har skrivit på överlåtelseavtal och betalat handpenning för en bostadsrätt där det framgår att ett vindsförråd hör till lägenheten. Mäklaren hade ont om tid vid visningen så vi inspekterade aldrig förrådet utan tog hans ord om att det var ett vanligt gallerförråd om ca 5kvm. När vi nyligen var och inspekterade lägenheten frågade vi säljaren om att få se förrådet, varpå han förklarar att det inte finns något förråd. Jag blev chockad och besviken men antog att jag måste ha inbillat mig att det fanns ett förråd och att mäklaren nämnt något om det. När jag nu läser igenom objektsbeskrivningen med min och säljarens underskrifter visar det sig att det står svart på vitt att ett vindsförråd hör till lägenheten.
Vad gäller egentligen här? Spontant tänker jag att säljaren/mäklaren är skyldiga att bekosta skillnaden i marknadsvärde (för mig är förrådet av stort värde), men samtidigt har inte tillträdet skett så risken om jag nämner att jag vill ha ner priset ex 100 tkr är väl att säljaren drar sig ur hela affären (kan hen göra det eller måste man ha speciella anledningar)? Tillträdet har ju inte ägt rum än så det kan väl kanske inte ses som ett ”dolt fel” eftersom jag nu innan tillträdet är medveten om att lägenheten inte har något förråd. Jag och sambon har sagt upp nuvarande lägenhetskontrakt i tron om att vi kommer tillträda den nya lägenheten om en vecka. Vi känner oss ju ”lurade” och vill bli kompenserade för det, men vi vill samtidigt inte hamna på gatan för att säljaren river kontraktet om vi inte betalar vad som avtalades i överlåtelseavtalet. Vad göra?
Om det anges att ett förråd ska finnas i köpekontraktet, och det visar sig inte stämma, så föreligger det ett fel i bostadsrätten, ett köprättsligt fel. Säljaren ansvarar för att objektsbeskrivningen stämmer, och att det som anges i köpekontraktet stämmer. Ni har rätt till ersättning, rätt till nedsättning av köpesumman, det finns det åtminstone ett rättsfall på (RH 2012:84, googla på det). Storleken på ersättningen är dock inte helt given, men en utgångspunkt i ert fall kan vara värdet av motsvarande bostadsyta (5 kvm). Det är en uppgift för mäklaren att förhandla fram en uppgörelse er emellan som ni bägge kan acceptera. Annars blir det domstol och advokater som sista utväg, och alla de extrakostnader som då uppstår.
Innan ni agerar bör ni dock kontrollera med föreningen, om det kanske ändå möjligen finns ett förråd som hör till lägenheten, eller ett annat förråd som kan ställas till lägenhetens förfogande. Kanske har förrådet bara tagits över av någon annan? Man kan t ex kontrollera vad som sägs om förråd i den ursprungliga upplåtelsen (vid föreningens bildande).
Och till slut: varken säljaren eller ni kan ”riva kontraktet”, utan köpet ska fullföljas, oavsett tvisten om förrådet. Den tvisten är en särskild process och hanteras separat.
Hej,
Har ett par frågor. Jag har köpt en bostadsrätt och är förstagångsköpare, så mycket är nytt för mig. När jag skulle skicka in köpekontrakt till banken märkte jag att det sakandes en signerad objektbeskrivning i min pärm jag har fått av mäklaren. Den digitala kopian jag fick av mäklaren som skulle in till banken var osignerad. Jag började ifrågasätta det och mäklaren sa då att allt har gått rätt till och att de har ett original hos sig som är signerat av både mig och säljarna. Nu visar det sig att det inte stämde – varken jag, mäklaren eller säljarna har något signerat ex gällande objektbeskrivningen. Nu vill dem att vi alla ska komma till kontoret och skriva på den.
Inte nog med det, nu vill mäklaren även att jag ändrar mitt tillträdesdatum en dag tidigare (från 22 april till 21 april) på grund av att de nu kommit på att hela kontoret är ju bortresta. De vill att vi skriver på ett tilläggsavtal gällande datumändringen.
Jag har sagt ja till detta men nu i efterhand känns det som att allt har skötts sjukt dåligt. Mäklaren var inte heller närvarande på min förhandsvisning jag hade bokat in, säljarna fick släppa in mig och visa mig runt istället.
Min fråga nu är om det har brustit i säljprocessen, avtalsskrivningen. Kan jag göra något åt det eller ska jag bara säga ja och skriva på nya papper bara?
Hör gärna av dig! Tack för hjälpen!
På din beskrivning kan jag känna igen väldigt mycket från min egen erfarenhet. Det förekommer mycket slarv i mäklarnas hantering, ibland har de så mycket att göra att de blandar ihop ärendena eller glömmer bort saker. Jag tror att det är just så i ditt fall. Mäklaren har brustit, men felen verkar inte vara av de allvarliga slagen. Försök få allt uppklarat, och avsluta affären.
Hej!
Jag har sålt min bostadsrätt. Efter att kontraktet skrevs, och före köparens tillträde, har det framkommit att bostadsrättsföreningen, vilken är relativt nybildad, har en skuld till byggentreprenören och kommer att behöva ta ett nytt lån för att täcka denna kostnad. I samband med det har föreningens styrelse valt att höja månadsavgiften och konmer troligen göra en höjning till efter tillträdet. (Skulden var inte känd för föreningen när bostadsrätten såldes, men är efter kontroll med jurister legitim, byggherren borde dock lagt in skuldregleringen i föreningens ekonomiska plan, så den har ”lurat” föreningen.)
Det är inte säkert att det nya lånet kommer att vara färdigt vid tillträdesdagen, men ”låneerbjudande” förväntas finnas een vecka före. Skulden höjer föreningens belåningsgrad med runt 7 %, föreningen är mindre än 5 år gammal och månadsavgiften har höjts med 6 %.
Några frågor:
1. Har köparen rätt att se föreningens något försämrade ekonomi som ett dolt fel (eller liknande) på bostadsrätten? Och påverkar det om det nya lånet inte är påskrivet?
2. Kan föreningens höjda avgift vara skäl till att köparen ska kompenseras, så denna menar att det sänker värdet på bostadsrätten?
Som jag ser det har inget gjort något fel, eller undanhållit någon väsentlig information. Föreningen har kanske blivit lurad som du säger, men det är inget som du kan lastas för. Som jag ser det har din köpare helt enkelt haft lite otur, och kommer få något högre månadsavgift pga detta. Inget dolt fel, och ingen kompensation kan krävas.
Hej,
Vi har köpt en bostadsrätt, men efter att vi skrivit avtal men innan vi har tillträde, framkommer det att vi måste lägga in ett ganska stort kapitaltillskott till föreningen (mer än 5% av köpesumman).
Formellt beslut om kapitaltillskottet ska tas på en extrainsatt stämma den dagen vi får tillträde. Vi tror att säljaren bett föreningen att skjuta på detta tills köpet gått igenom för att hon själv inte ska behöva ta sitt ansvar i detta. Enligt styrleseordföranden har det diskuterats en mindre avgftshöjning eller kapitaltillskott sedan nästan ett år tillbaka men man har landat i kapitaltillskott för att kunna göra några större renoveringar i lägenheterna som tillhör ordföranden och vice ordföranden.
Allt känns mycket konstigt. Har vi några som helst rättigheter? Vi vill helst inte häva köpet, men kan vi starta en process mot säljaren? Bör vi be att få tillträdet uppskjutet till efter stämman?
Det här är mycket svårbedömt, allt hänger på exakt när informationen var allmänt tillgänglig, och när besluten fattades, och vad säljaren kan förmodas ha känt till om detta. I relation till försäljningen och kontraktsskrivningen.
Om inga beslut hade fattats innan kontraktsskrivningen, och det inte var allmänt känt att ett kapitaltillskott skulle komma, då kan inte säljaren lastas för det.
Som jag bedömer det, med reservation för att jag inte är insatt i detaljerna, så är det bara att acceptera situationen, eftersom beslut tydligen fattades efter ert köp av lägenheten. Det som möjligen kan vara en liten tröst är att ett kapitaltillskott inte är en ren kostnad, utan kan ses som en investering i den egna föreningen, och att bostadsrätten blir mer värd, och att en avgiftshöjning kan undvikas.
Något som jag däremot ställer mig frågande till är: ”…för att kunna göra några större renoveringar i lägenheterna som tillhör ordföranden och vice ordföranden.” Det verkar ju konstigt, om det stämmer.
Hej!
Jag köpte en bostadsrätt och det har varit otroligt mycket problem sedan start, vilket har gjort att jag faktiskt ångrar köpet idag. Gjort är dock gjort och jag kan inget göra.
Mäklaren har sedan start varit tydlig med att säljaren har dålig ekonomi och måste sälja bostadsrätten för ett pris då hen köpt ett hus. Det har även förekommit budgivare som dragit sig ur, utan att jag fått veta anledningen, vilket lämnat en känsla av skenbud från säljaren för att höja priset på bostaden. Inget jag kan bevisa dock.
Efter att det hade gått två veckor efter att vi skrev kontraktet, där vi kom överens om att tillträdet är den 1 juli alternativt tidigare om stambytet som pågår i lägenheten blir klar innan planerad tid (ska vara färdigt till midsommar), så ringer mäklaren och uppger att säljaren har problem med banken. Hen måste få hela köpet färdigt innan tillträdet till nya huset (14 maj). Jag säger att jag måste ringa banken för att se om det går att flytta fram tillträdet, men att jag kommer behöva ekonomisk ersättning för dubbelhyra, sveda och värk samt ränta och avgift för lägenheten.
Jag lyckas lösa hela cirkusen, men får information från mäklaren att säljaren mirakulöst lyckats lösa sin situation. Tillträdet blir återigen 1 juli.
Jag fick tidigare i veckan information från banken att mäklaren inte ändrat tillträdesdagen, det stod därför tillträde 13 maj hos banken. Jag kontaktar mäklaren och frågar vad det är frågan om, varpå han svarar att han meddelat banken för två veckor sedan att tillträdet är ändrat, vilket banken inte fått till sig. Jag lyckas avboka tillträdet med banken på egen hand.
Idag fick jag en faktura från föreningen, avgift för lägenheten. Jag har inte ens fått tillträde till lägenheten och får en faktura??? Dessutom har jag fått information från föreningen att stambytet är försenat och att det kommer bli färdigt efter sommaren! Det är alltså väldigt långt efter tillträde.
Hur gör jag i den här situationen? Jag känner mig utnyttjad och helt slutkörd efter alla problem mäklaren och säljaren gett mig och bett mig lösa. Kan jag kräva någon ersättning? Jag var dum som skrev på kontraktet från början, men är förstagångsköpare och får helt enkelt inte ha så bråttom vid nästa affär.
Ja, ibland kan det strula till sig ordentligt. Du kan inte få någon ersättning för själva strulandet, däremot ska du inte betala avgift för tid du inte haft tillträde till lägenheten. Detta ska mäklaren hjälpa dig ordna upp.
Angående stambytet är det inget att göra något åt, bara otur för din del.
Ett allmännt råd är att aldrig gå med på några förändringar i avtalet, utan att det skriftligen dokumenteras, och rimlig ersättning lämnas.
Hej !
Vi har köpt en lägenhet för 4 månader sen och tillträde är 2 november. men vi lyckas inte sälja våran lägenhet vad kommer hända om vi lyckas inte sälja våran?
Om ni inte lyckas sälja er lägenhet kommer ni inte kunna betala den nya lägenheten. Kanske måste ni sälja er lägenhet till ett lägre pris. Ni bör också kontakta er bank och fråga om de kan hjälpa er på något sätt, kanske med ett tillfälligt lån tills ni får er lägenhet såld.
Om ni inte har pengar till att betala den nya lägenheten, kommer ni troligen få ett ganska stort skadeståndskrav på er från den nya lägenhetens säljare, och det kan i slutändan bli ganska dyrt för er.