40. Kan man bli uppsagd från sin bostadsrätt?
Uppsägning av bostadsrätt (vräkning)
Hur förhåller det sig egentligen, kan man bli uppsagd? Man äger ju sin bostadsrätt, då kan man väl inte bli vräkt hur som helst, eller?
Vi har i olika sammanhang berättat om de rättigheter man har i en bostadsrätt. Man äger sin bostadsrätt, och den är upplåten “utan tidsbegränsning“, som det står i stadgar och i bostadsrättslagen.
Men, man har också en hel del skyldigheter.
Först och främst att betala månadsavgiften i tid. Detta är lika viktigt som i en hyreslägenhet. Betalar man inte sin avgift i tid, så kan styrelsen säga upp dig direkt (det kallas att bostadsrätten “förverkas“).
Och det finns fler skyldigheter: Man måste sköta sig, dvs man får inte störa sina grannar, eller bryta mot de regler som gäller i föreningen. Man får inte heller hyra ut bostadsrätten utan tillåtelse, eller att grovt missköta lägenheten, eller att vägra styrelsen tillträde för inspektion eller nödvändiga arbeten. Bryter man mot något av detta, och man inte rättar sig efter anmaningar, så kan man också bli uppsagd.
Man kan också missköta sina banklån på lägenheten. Då kan banken ta lägenheten i beslag och tvinga fram en tvångsförsäljning, som yttersta åtgärd.
Man bör alltså betala sin månadsavgift i tid, och följa de regler som finns i bostadsrättsföreningen, så går det bra!
Men om man skulle bli uppsagd, förlorar man då bostadsrätten direkt?
Nej, gäller det försenad avgiftsbetalning har man alltid en chans till att betala, om det görs inom tre veckor efter påminnelse. Och i övriga fall kan man få saken prövad i hyresnämnden. Men förlorar man i hyresnämnden då blir man anmodad att frivilligt flytta och sälja sin bostadsrätt. I sista hand blir man dock avhyst, “vräkt”, och bostadsrätten säljs på exekutiv auktion. Detta sker via tingsrätt och Kronofogden. Skulder måsta sedan regleras, men det som ev. blir över får man förstås behålla.
© Borättupplysning Skåne
Hej!
Jag bor i en liten Brf med sex lägenheter. Min granne har en familj över sig som stör mycket sent på kvällarna/nätterna! Vi har haft möte angående detta och talat om för dom hur högljudda dom är men ingen bättring blir det. Vi vill vräka dom nu!! Men hur ska vi gå till väga med det, kan ni ge oss svar på detta? Då vore vi mycket tacksamma.
Mvh Per.
Uppsägning görs av styrelsen och är ganska noggrannt reglerad i lagen, bl a Bostadsrättslagen kap.7. Första steget är att lämna en skriftlig tillsägelse att störningarna omedelbart måste upphöra, samt att underrätta socialnämnden. Störningarna måste också dokumenteras under en längre tid, med klockslag och typ av störning, och måste kunna intygas av flera personer. Steg två är att lämna en skriftlig uppsägning, samt meddela socialnämnden om uppsägningen. Steg 3 (?) är att den uppsagde kan överklaga till hyresnämnden, och där är det viktigt att verkligen kunna bevisa störningarna.
Viktigt är att allt går rätt till och sker på ett formellt korrekt sätt, och formulerat på rätt sätt. Kontakta jurist eller annan erfaren handläggare om ni saknar erforderlig kunskap.
Hej!
Jag har en granne som påstår att vi har för hög musik för ofta. Vi hade relativt hög musik under en tid då vi flyttade in, men inte sent på kvällen eller så, utan det var under dagen. Finns det någon ljudnivå som räknas in som normal? Jag måste ju få lyssna på musik och leva mitt liv till en viss gräns kan man tycka. För mig är det i alla fall inte normalt att man inte kan föra något ljud under dagen så därför vill man ju veta vilken dB nivå som räknas som normal?
Mvh Rikard
Vad jag vet finns det inga fastställda dB-gränser. Att spela musik under dagen är naturligtvis normalt och tillåtet, men kraftiga musikanläggningar kan göra att särskilt basljud hörs mycket till grannarna, mer än man tror. Vad som är acceptabelt och normalt måste du och dina grannar (och styrelsen) tillsammans komma överens om.
Allmänt vedertaget är dock att efter 22 på kvällen ska det vara ”tyst i huset”.
hej igen
undrar om jag kan ge mina föräldrar bostadsrätten i gåva,
köpte den för 50 tusen i dag värd ca 800 – 1 miljon
är det något jag behöver tänka på
mvh lena
Hej
Naturligtvis kan du skänka bort lägenheten, men i vanlig ordning måste föräldrarna godkännas som nya medlemmar, men det borde inte vara några problem med det. Och de ekonomiska konsekvenserna kring en sådan gåva måste du kontrollera med bank och skattemyndigheten, det är inget vi kan svara på.
Om man har en person i föreningen som tidigare inte släppte in eller öppnade dörren för någon, inte ens när styrelsen skulle göra annonserade kontroller av samtliga lägenheterna. Nu har sjutillhållarlåset blivit bortborrat av låssmed under insyn av polis så nu kommer vi in i lägenheten men den är en sanitär olägenhet då det är sopor i hela lägenheten upp till midjehöjd i hela lägenheten. Föreningen måste utföra vissa arbeten i samtliga lägenheter men hantverkarna vägrar gå in i den lägenheten då de inte klarar av stanken i lägenheten och inte kommer fram till det som ska åtgärdas p.g.a. alla sopor. Detta trots att lägenhets innehavaren fått skriftlig tillsägelse om att städa. Föreningen har varit i kontakt med kommunen men de säger att de inte kan göra något då lägenhetsinnehavaren frånsäger sig all hjälp.
Om föreningen vill vräka lägenhetsinnehavaren av sanitära skäl samt att personen inte uppfyller de krav som styrelsen och stadgarna anger, hur går man tillväga då?
Det som beskrivs kan naturligtvis vara ett stort problem, både för grannar, för föreningen, och för den enskilde. I princip får man ha det hur som helst i sin egen lägenhet, MEN, det får inte innebära en sanitär olägenhet för omgivningen, OCH, föreningen måste få tillträde för de arbeten som kan behöva utföras i lägenheten.
I ert fall verkar Bostadsrättslagens regler om förverkande kunna tillämpas, och en uppsägning kunna ske. Hur det går till är beskrivet i ett tidigare svar på denna sida.
Jag tycker dock att kommunen borde gå in och hjälpa denna människa som uppenbarligen har problem med sitt boende. Men min erfarenhet är att kommunen inte gör detta förrän de blir absolut tvungna, och då kan en uppsägning vara ett nödvändigt ”påtryckningsmedel”.
Jag flyttade hemifrån till en bostadsrätt september 2012 och har haft det riktigt jobbigt med min granne som bor över mig, hon bankar i mitt tak så fort jag öppnar garderoben, eller spelar musik som har en fullt acceptabel ljudnivå med bas sänkt. Hon har klagat till styrelsen flertalet ggr, och jag har haft kontakt med styrelsen men dom är på min sida för hon har klagat förut på allt och alla som bott här innan. Jag kan alltså inte ens titta på tv eller prata i telefon innan hon klagar. Det har gott så långt att hon har skickat brev till mina föräldrar. Ingen annan granne stör sig på mig. Det här som står ovan är bara toppen på isberget. Så min fråga är nu hur långt kan hon gå? Kan det sluta med att jag får en varning? Eller kan jag försöka ge henne en varning för det räknas väl som trakasserier?
Förutsatt att allt är så som du beskriver det, så visar det hur svårt det är att hantera och bedömma ”störningar” mellan grannar. När en medlem klagar på att grannen stör, så kan det ibland visa sig att det är precis tvärtom: det är den som påstår sig bliva störd, som stör och trakasserar! I ditt fall bör DU klaga till styrelsen, som har en skyldighet att agera. Ett sätt de borde pröva är att kalla er bägge två till ett gemensamt möte för att diskutera igenom problemet. Det verkar som om det är hon som ska ha en varning, inte du.
Hej!
Vad kan man göra om man tror att man fått en varning man inte ska ha? Till saken hör att grannen ovanpå håller på att renovera, ibland på sena kvällar. I varningen jag fått står det endast att ”Det har kommit in mycket klagomål på bråk, skrik och allmänt stökigt från Din lägenhet”. Jag har hunnit vara hemma en knapp vecka från en fyra veckor lång resa när jag fick det här brevet. Den enda händelsen jag kan komma på är när jag råkade slå omkull ett dricksglas så det gick i kras kl 2 på natten, men kan man få en varning för en enskild olyckshändelse? Kan det vara så att man blir varnad för någon händelse flera månader i efterhand? Min misstanke är att jag blivit förväxlad och att det egentligen är grannen ovanpå som egentligen borde ha varningen. Är det möjligt att göra något åt en varning i efterhand? Och vad har jag för rättighet när det gäller att få se tidpunkten för när jag påståtts ha stört? Vad gäller föresten vid utdelande av varningar? I mitt fall har det enbart kommit ett ofrankerat brev i brevlådan.
Du ska framför allt ta kontakt med styrelsen, be att få träffa dem, och förklara att du är ”oskyldig”. Du har rätt att få veta vad du beskyllts för, och när det ska ha inträffat. Det kan naturligtvis vara som du själv antyder, att oljud från din granne har förväxlats med att komma från dig.
En varning kan vara precis som den du fått, ett enkelt brev eller en skrivelse från styrelsen. En varning ska avse en allvarlig och upprepad störning, det får inte handla om bagateller, eller någon enstaka händelse, och det får inte gå månader. Om störningarna upphör så betyder den utdelade varningen inget mer, syftet är ju uppnått. Men om störningarna fortsätter, trots varningen, kan styrelsen gå vidare med en uppsägning.
Styrelsen har alltså en skyldighet att agera om det kommer in klagomål, men har också en skyldighet att undersöka saken ordentligt, och inte skicka ut varningar utan att ha ordentligt underlag. I ditt fall verkar det som att styrelsen inte undersökt saken tillräckligt, och det ska du framföra till dem. Det är viktigt att du gör det, och kräv att de ”tar tillbaka” varningen.
Hejsan!
Jag undrar om man kan bli vräkt utav att ha betalningsanmärkning (inget med lägenheten att göra, den är betald). Är väldigt tacksam för svar.
Nej, du kan aldrig bli vräkt av den anledningen, så länge du sköter betalningen till bostadsrättsföreningen.
Hej,
Såg din utmärkta hemsida , och skulle vilja ställa en fråga om vräkning från en bostadsrätt.
Har en släkting som berättade att h*n blivit vräkt från sin bostadsrätt för ett antal månader sedan. H*n har diverse problem och har uppenbarligen inte skött sina betalningar, så jag kan tänka mej att föreningen haft skäl att agera. H*n köpte bostadsrätten för några år sedan kontant efter ett arv. Nu påstår h*n att h*n inte fått några pengar från försäljningen av lägenheten.
Föreningen kan väl inte sälja lägenheten utan medgivande, och hur som helst måste det ju blivit ett netto, som borde betalats in när affären var klar.
Kan du tipsa mej om hur jag ska gå vidare för att ev. kunna hjälpa min släkting?
Bästa hälsningar, S O
Det du ska göra är att ta reda på omständigheterna, genom att kontakta
ordföranden i bostadsrättsföreningen.
Är lägenheten såld? Och i så fall varför?
Sådan försäljning sker alltid genom kronofogden, och du kan i så fall kontakta dem för att kontrollera läget.
Din släkting ska få det som blir över, efter att bostadsrättsföreningen fått
ersättning för obetalda avgifter och andra kostnader, och kronofogdens
omkostnader i samband med försäljning.
Hej, jag undrar om man kan frånta en person medlemskapet i en bostadsrättsförening om det finns starka/övertygande misstankar om att personen använder lägenheten i spekulativt vinstsyfte och inte permanent boende som den enligt stadgarna ska vara avsedd för? Vill säga att personen bara renoverar lägenheten och säljer den vidare utan att bosätta sig där.
Nej, det går inte. Har en person antagits som medlem, så är personen medlem och kan inte sägas upp på den grunden du anger. Att renovera en lägenhet och sedan flytta är inte olagligt, inte heller att göra en vinst vid försäljningen.
Däremot är det du anger en grund för att NEKA medlemskap i första vändan (men mycket svårt att bevisa). Personligen delar jag din åsikt om denna företeelse. Men samtidigt finns det faktiskt nedgångna lägenheter som är svårsålda annat än till ”proffsrenoverare”, och i sådana fall kanske det är ok.
Hej!
Jag äger en bostadsrätt och har nyligen skaffat en hund. Nu har jag blivit utskälld av en dam i styrelsen för att min hund ”skäller konstant” vilket han absolut inte gör. Han skäller aldrig när jag är hemma vilket hon påstår att han gör samt att han skäller på nätterna, vilket han inte heller gör när jag är hemma. Jag vet inte om han skäller när jag inte är hemma men enligt alla mina närmaste grannar som jag har pratat med idag har han skällt till lite men han skäller inte så att det stör dem.
Dessutom finns det en annan hund i föreningen som tillhör ordförande och den hunden ylar och skäller så fort den blir ensam vilket hon bestämt hävdar att den inte gör trots att flera av mina grannar också har hört den hunden skälla.
Kan jag få en skriftlig anmodan på grund av att min hund skäller vid enstaka tillfällen?
Att ha hund i en lägenhet som skäller någon gång då och då måste anses vara helt acceptabelt. Problemet kan uppstå om hunden skäller konstant och ihållande, och på olämpliga tidpunkter på dygnet.
Du borde inte behöva oroa dig, och ska tills vidare inte bry dig om styrelseledamotens ”utskällning”. Men ibland vet man inte vad en styrelse kan hitta på. Skulle styrelsen börja klaga får du ta hjälp och stöd av dina grannar.
Men som sagt, du kan aldrig bli uppsagd bara för att din hund skäller till någon gång.
hej jag flyttade till min bostadsrätt för 2 år sen med hund som också skällde när vi gick ut på loftgången + på min balkong under uppsikt ngn ngn då min granne ovanpå mig tog till en träklubba o började slå på balkongräcket så det sjöng om det i hela kvarteret i ilska/ Är ditt verkligen tillåtet o bör inte Styrelsen ha gått in o varnat honom för detta beteendet + han var inne i min lgh när jag var utomhus o kissade av min hund för jag låser inte alltid min dörr. sen vill jag fråga hur mycket upplysningar kan de veta om mina tillgångar i styrelsen eftersom de gärna vill veta allt om min ekonomi mina grannar alltså, + där jag bor hälsar inte de fruar som är gifta med deras gubbar som är i styrelsen detta är på sk fina Bovieran där detta händer / Jag kallar det ngn slags hierarki som existerade för 40 år sen/Tacksam för svar
Styrelsen bör absolut ge en varning till din granne, och att denna gått in i din lägenhet är faktiskt hemfridsbrott, och kan polisanmälas.
Och naturligtvis har styrelsen eller dina andra grannar ingen rättighet att ”snoka” i din ekonomi.
Hej!
Vad avser skriftlig tillsägelse så svarar du att detta måste meddelas lgh-innehavaren och att även socialnämnden ska underrättas. Dessutom måste störningarna dokumenteras under en längre tid, med klockslag och typ av störning, samt måste kunna intygas av flera personer.
Frågor:
1) Kan lgh-innehavare begära att få bekräftelse/dokumentation på klockslag/tid och vem som inrapporterat störningarna?
2) Vad menas med ”störningar under en längre tid” i detta avseende, dvs vad är en ”längre tid”?
3) Hur många förseelser ska inträffa innan en skriftlig anmälan delges lgh-innehavaren?
4) Är fyra störningar under en 7-årsperiod att betrakta som upprepade förseelser?
5) Vem kontaktar Hyresnämnden för prövning av ärendet?
6) Är Hyresnämnden ett stöd för lgh-innehavare eller företräder Hyresnämnden brf?
7) Är Hyresnämndens stöd kostnadsfri?
8) Vilken juridisk hjälp kan lgh-innehavare få?
9) Om brf anser att lgh-innehavare åstadkommit störningar som kan dokumenteras och vill ”vräka” lgh-innehavaren – hur lång tid har då lgh-innehavaren på sig att sälja lägenheten och skaffa ny bostad?
10) Hur lång tid efter en störning ska brf meddela lgh-innehavaren?
11) Är det vanligt förekommenade att brf vräker lgh-innehavare – eller brukar lgh-innehavare och brf komma ”överens”?
Du verkar vilja ha exakta svar, men det finns inga exakta svar på många av dina frågor. Det finns kanske rättsfall där det ges viss vägledning, man då får man leta på nätet. Jag kan bara ge mina spontana svar.
1. Man bör ju ha rätt att få veta vad man anklagas för, och när det ska ha hänt. Men inte nödvändigtvis vem som har klagat.
2. Att det upprepats åtminstone flera gånger, under flera veckor eller månader.
3. Se föregående.
4. Nej, det är alldeles för sällan!
5. Den som blivit anklagad, men först när man blivit uppsagd.
6. Hyresnämnden ska väl vara opartisk.
7. Ja, det är kostnadsfritt.
8. Osäkert, kanske via rättsskydd i hemförsäkring, annars inget. Någon annan som vet?
9. ”Skälig tid”, som det uttrycks i lagtext. Några månader kanske.
10. Så snart som möjligt, inom en vecka.
11. Det är ovanligt med vräkning, men förekommer. De flesta störningsfall brukar redas ut och upphör.
Men man får inte glömma styrelsens skyldighet att utreda noga, vilket innebär att förhöra sig hos fler grannar, och även höra den anklagades version. Det är nämligen inte ovanligt att sanningen ibland är den rakt motsatta, att det är den anklagande parten som är den som stör och trakasserar!
Hej, jag bor med min pappa och äldre syster och min lillebror som är 13 alltså ett barn och på grund av sen månadsavgift har vi blivit vräkta fast vi har inte vetat om att min pappa inte betalar hyra. Vi betalar hyra till han men han har inte brytt sig om att betala vi visste inte om det förän han kom men brev att vi ska bli utslänga. Vad kan vi göra på grund av att vi har en minderårig hemma kan vi bli vräkta eller vad kan man göra åt det.
Tråkig historia. Om det bara är någon enstaka gång avgiften inte betalats så kan ni betala i efterhand, och få tillbaka lägenheten. Annars måste ni kontakta de sociala myndigheterna så kanske de kan hjälpa er, dom ska ha fått information om er uppsägning. Om uppsägningen på något sätt inte gått rätt till är den ogiltig, annars kan tingsrätten pröva ert fall.
Hej
Har två bekanta som bor i samma hus och de är i konflikt med styrelsen efter att styrelsen tilllåtit ett hunddagis i fastigheten, nu är dagiset borta men mina bekanta anses ”jobbiga” av styrelsen och de hotas nu med vräkning. Båda har skött sina betalningar och bott länge i lägenheterna som de ägt i ca 30 år. Kan de bli vräkta för att de i styrelsen tycker de är jobbiga?
Nej, naturligtvis inte. En bostadsrättshavare har minst lika starkt skydd som en hyresgäst. Vräkning kan bara komma ifråga om man allvarligt missköter sig, eller inte betalar sin avgift. Allt är noga reglerat i Bostadsrättslagen 7 kap. § 9 och 18.
Hej
Jag har en fråga, om man bor i en bostadsrättsförening, och det bor en person som är dömd för brott och fortsätter med att begå brott (lagförd). Vad säger lagen om förverkande av lägenheten. Vad krävs enligt lagen?
Mvh