40. Kan man bli uppsagd från sin bostadsrätt?
Uppsägning av bostadsrätt (vräkning)
Hur förhåller det sig egentligen, kan man bli uppsagd? Man äger ju sin bostadsrätt, då kan man väl inte bli vräkt hur som helst, eller?
Vi har i olika sammanhang berättat om de rättigheter man har i en bostadsrätt. Man äger sin bostadsrätt, och den är upplåten “utan tidsbegränsning“, som det står i stadgar och i bostadsrättslagen.
Men, man har också en hel del skyldigheter.
Först och främst att betala månadsavgiften i tid. Detta är lika viktigt som i en hyreslägenhet. Betalar man inte sin avgift i tid, så kan styrelsen säga upp dig direkt (det kallas att bostadsrätten “förverkas“).
Och det finns fler skyldigheter: Man måste sköta sig, dvs man får inte störa sina grannar, eller bryta mot de regler som gäller i föreningen. Man får inte heller hyra ut bostadsrätten utan tillåtelse, eller att grovt missköta lägenheten, eller att vägra styrelsen tillträde för inspektion eller nödvändiga arbeten. Bryter man mot något av detta, och man inte rättar sig efter anmaningar, så kan man också bli uppsagd.
Man kan också missköta sina banklån på lägenheten. Då kan banken ta lägenheten i beslag och tvinga fram en tvångsförsäljning, som yttersta åtgärd.
Man bör alltså betala sin månadsavgift i tid, och följa de regler som finns i bostadsrättsföreningen, så går det bra!
Men om man skulle bli uppsagd, förlorar man då bostadsrätten direkt?
Nej, gäller det försenad avgiftsbetalning har man alltid en chans till att betala, om det görs inom tre veckor efter påminnelse. Och i övriga fall kan man få saken prövad i hyresnämnden. Men förlorar man i hyresnämnden då blir man anmodad att frivilligt flytta och sälja sin bostadsrätt. I sista hand blir man dock avhyst, “vräkt”, och bostadsrätten säljs på exekutiv auktion. Detta sker via tingsrätt och Kronofogden. Skulder måsta sedan regleras, men det som ev. blir över får man förstås behålla.
© Borättupplysning Skåne
Hej
Det är först när brottsligheten drabbar föreningen eller grannarna, eller om lägenheten används i brottslig verksamhet, som man kan göra något.
Bostadsrättslagen: 7 kap. § 8-9 och 18 p.8
Hej! Jag och min sambo flyttade in i vår bostadsrätt för bara två dagar sedan nu, vi har varit i kontakt med grannarna som har hälsat oss hjärtligt välkommna till området samt att några till och med har erbjudit sig att hjälpa till med sista bitarna i flytten. Sen ikväll knackade de på dörren och de va en av grannarna som vi inte har hunnit presentera oss för och han började omedelbart klaga på ljudnivån och han tyckte att vi skulle vara tysta efter kl.21. (För hans sambo började jobba kl.07) de står i kontraktet att de ska vara ”tyst i huset” efter kl.22. Så min fråga lyder såklart: Hur tyst? Måste jag och min sambo krypa till sängs kl.22 varje kväll nu tysta som möss? Kommer vi aldrig få ha vänner hos oss som vi kan umgås med? Eller innebär de bara att man inte ska ”dunka musik och vråla?” Tack för ditt svar. En upprörd kalmarit
Den här frågan dyker ständigt upp. Det finns inga exakta regler, förutom den vedertagna att det ska vara ”tyst” efter kl 22. Men vad som anses tyst, och vad som är normalt ljud och oljud är i högsta graden en subjektiv fråga. Ju senare på kvällen, desto tystare bör det bli, det kan nog alla vara överens om. Och enstaka festkvällar måste alla acceptera. Man måste jämka och komma överens med sina grannar. Ta hjälp av styrelsen om ni inte kan bli överens.
hej
kan styrelsen sälja och omvandla bostadsrätt till hyresrätt utan min vilja där jag har en lägenhet. Om ja, så undrar jag måste de köpa ut mig till priset jag begär eller marknadspris dvs vad jag betalade för den för snart ett år sen.
Inte säkert att jag förstår situationen. Men innehar du en bostadsrätt så gäller den ”för evigt”, dvs du kan inte bli uppsagt eller tvingad att sälja, så länge du betalar din avgift och inte bryter mot de regler som finns.
Dessutom verkar det konstigt att förvandla bostadsrätt till hyresrätt, det är inget jag hört talas om.
Hej!
Har haft störningsjour här nu 3 ggr på kort tid. Då mina grannar gaddat ihop sig. Nu blir jag säkerligen vräkt.
MEN får jag försöka sälja den? då jag vet att den stigit i pris sen jag köpte den. Eller kan föreningen ”tvångslösa” ut mig för nån minimi summa?
Har renoverat en del också. Har väldigt god ekonomi och har aldrig varit försenad med en räkning. Så detta handlar enbart om att jag enligt grannarna varit lite högljudd ett par helger, vilket jag bara kan hålla med om i ett av fallen. Eller kommer Hsb kalla mig först för nåt möte eller hur funkar det?
Tacksam för svar.
Innan du blir uppsagd ska du ha fått en skriftlig varning från styrelsen. Och i det läget ska du få en möjlighet att ge din version och diskutera med styrelsen.
Skulle dina störningar vara allvarliga och pågått länge, så att du blir uppsagd, då är det i första hand du själv som säljer din bostad och flyttar. Bara om du själv vägrar kan ärendet gå till avhysning och lägenheten säljas på exekutiv auktion av kronofogden.
Hej!
Min mor köpte en bostadsrätt åt min bror för 2-3 år sedan och han har varit ganska så högljudd i och med fester som hållits där. Vet inte hur många anmärkningar han fått men jag vet att om han är högljudd en gång till så förlorar mamma lägenheten, det är vad de sagt iaf. Störningsjouren har även varit där ett par gånger men han har endast behövt betala för två..
Grejen är den att jag ska få ta över lägenheten, mamma kommer alltså fortfarande äga den men istället för min bror kommer jag bo där. Min fråga är nu ifall hans anmärkningar stannar kvar trots att han flyttar och den boende byts ut?
Det är ägaren, dvs din mamma, som har det egentliga ansvaret för bostadsrätten, så anmärkningarna ”finns kvar” även om din bror flyttar. Räkna med att styrelsens toleransnivå inte kommer vara särskilt hög, bara för att du flyttar in. Bäst är att ta kontakt med styrelsen och ärligen lova att inte störa så som din bror gjort, det kan hjälpa.
Hej!
Jag undrar om det finns någon möjlighet att avhysa någon från sin bostadsrätt om personen i fråga gör ett hemfridsbrott och uppträder hotfullt mot någon i styrelsen?
Det går inte att svara på utan att känna till detaljerna. Man får titta i bostadsrättslagen, men framför allt måste man först försöka lösa problemet diskussionsvägen, och om det inte hjälper utdela skriftlig varning, och kontakta sociala myndigheter, och i förekommande fall göra polisanmälan. Avhysning är den sista utvägen i särskilt allvarliga fall, och när allt annat prövats.
Hej!
Jag bor i en bostadsrätt och har en Rottweiler som några av mina grannar är rädda för och vissa av dem sitter i styrelsen, Hunden har aldrig gjort något/någon skada. Det började med att dem kräver munkorg på hunden, och nu fick jag ett brev från styrelsen att dem hade gjort namninsamling och att han inte får vistas eller bo på området.
Visst han kan skälla på andra hundar när vi är ute, och vaktar sin tomt, men han skäller inte mer än mina grannars hundar. Jag har alltid honom i koppel.
1) Kan dom tvinga mig att göra mig av med honom?
2) Kan dom vräka mig på grund av detta?
Det är synd om dina grannar är rädda för din hund, det måste man nog ha förståelse för. Jag föreslår att du försöker få till ett möte med styrelsen och de grannar som står bakom namninsamlingen.
Du kan inte bli väkt av denna anledning, och du kan inte tvingas göra dig av med din hund, så länge den inte skadat någon. Men du måste få till en dialog med dina grannar, och framför allt hantera din hund så att grannarna kan känna sig trygga.
(inlägget är nerkortat)
Hej
I vår förening finns det två falanger gällande tomternas skötsel och styrelsen tillhör en falang som kräver att det inte får finnas ett grässtrå som växer ojämnt eller en häck eller buskar som hindrar insyn (vi bor i ett radhusområde på landsorten). Nu i dagarna fick jag ett brev i brevlådan om att min tomt skulle vara vanvårdad (den är inte ens ovårdad), och att de personer som fick detta brev skall ändra sig annars skulle skriftlig varning utges och efter det skulle en advokat kontaktas för avhysning.
Kan dom, utan specifikation om hur tomten skall vara klippt, vräka en bostadsrättshavare på så subjektiva grunder?
Nej, en sådan uppsägning skulle aldrig hålla i domstol. Hur man sköter sin tomt är en privatsak. Det ska väldigt mycket till för att det ska anses vara vanvårdat, det ska i så fall ha beslutats så i samråd med kommunen.
Hej!
Mottog idag ett brev från Brf.
ANMODAN ATT VIDTA RÄTTELSE
De störningar somDu/Ni förorsakat inom fastigheten uppges bestå av:
Störande av närboende med ohälsosamt ljud
Har bott i lägenheten i 15 år och aldrig några klagomål.
Inga tidpunkter anges eller vad det skulle vara för ljud.
Hur skall man gå vidare med detta?
Du ska helt enkelt ta kontakt med styrelsen och be att de preciserar sig. Och om du anser att du är utan skuld ska du be att de tar tillbaka anklagelsen.
Hej,
Har en bekant vars son är mentalt handikappad och bor med sin mamma i en lägenhet. De har nyligen fått ett brev där Brf har uttryckt att de vill vräka pga störning. Det har tydligen påkallats vakter 2 gånger på två år, eftersom sonen är högljud (sjunger/får anfall och skriker osv).
Min fråga är:
De har bott i samma lägenhet i nästan 30 år med sonen som är handikappad. Finns det särskilda bestämmelser eller argument man kan använda för att ta bort avflyttningsanmälan från Brf eftersom sonen är handikappad? Och hur skulle man på bästa sätt driva ärendet vidare?
Tack//Ronnie
Två gånger på två år låter inte mycket, men det kanske har förekommit många andra störningar däremellan. Det här är en svår fråga, där hänsyn måste tas både till era bekantas situation, och till alla grannar som rimligen har rätt till ett relativt störningsfritt boende. Några särskilda bestämmelser eller lagar kring detta finns inte vad jag vet, sådana här ärenden måste hanteras i dialog med de sociala myndigheterna.
Hej,
kan styrelsen kräva att häcken skall vara i viss höjd och hur skötseltomten skall skötas, vad har man för skyldigheter som br innehavare?
Kan lösa katter förbjudas i brf, eller måste föreningen följa ortens sed och svensk lag, måste ev förbud finnas i stadgarna för att gälla?
Tacksam för svar. Med vänlig hälsning
Ann
Styrelsen har rätt att sätta upp ordningsregler för föreningen, men de får inte avvika för mycket från ”ortens sed”, och naturligtvis inte strida mot svensk lag. Ordningsregler brukar inte stå i stadgarna. När det gäller tomtens skötsel kan styrelsen inte reglera detta i detalj, t ex inte vad gäller häckars höjd och gräsklippning. Angående lösa katter är jag tveksam, men om det är ett problem med lösspringande katter måste man ta en diskussion om detta.
Tack för ert svar,
Vi är ett par stycken som fått rekommenderat brev angående att vi inte sköter om skötseltomt, att det inte får finnas skräp och andra föremål på uteplatsen samt att en rastat sin hund på skötseltomten och ”detta får absolut inte upprepas”. Och det är ingen av dessa personer som på något sätt allvarligt brister gällande skötsel, det finns andra boende med lika eller ännu ”sämre” skötta häckar men dessa har INTE fått något rekommenderat brev. Vad kan man göra, hur går man vidare med detta?
Med vänlig hälsning Ann
Ni skulle egenligen inte behöva göra någonting, eftersom detta aldrig kan utgöra grund för en vräkning. Men det kan trots det vara bra att försöka få till en dialog med styrelsen, och lösa konflikten i godo. Tyvärr finns det många liknande styrelser med ett överdrivet kontrollbehov, och att skicka klagomål i rekommenderat brev tyder också på dåligt omdöme och osmidig hantering av frågan. Mitt råd är alltså att gå ihop med övriga ”drabbade” och diskutera med styrelsen. Och om det inte löser sig ta upp frågan på nästa medlemsstämma.
Hej, har nyligen köpt två katter som leker och busar dygnet runt. Grannen under mig har klagat på att det förs mycket oljud och gick då till styrelsen som sa att jag måste sluta störa grannen. Jag sa att det inte var mycket jag kunde göra, jag kan ju inte stänga in katterna eller hålla i dem hela natten. Vad exakt kan styrelsen göra mot mig om katterna inte sluta störa? Kan jag tvingas göra mig av med dem, kan jag bli vräkt? Kan nått hända alls? Personen som klagar är mycket god vän med ordförande i styrelsen som verkar ta sida mot mig.
I detta och många liknande fall måste man tillsammans försöka hitta en lösning. Att grannar klagar på varandra är ett mycket vanligt problem, och en styrelse får inte vara alltför snabb att döma, utan att undersöka saken närmare. I just detta fallet måste ni grannar tillsammans prata er igenom problemet, och tillsammans med styrelsen försöka komma fram till OM det verkligen är en störning, och HUR den i så fall kan minskas. Grannen har naturligtvis rätt att ha ett någorlunda störningsfritt boende, och du har lika stor rätt att få ha katter hemma. Om katterna stör på natten kan en lösning vara att de inte är just ovanför grannens sovrum, som exempel. Diskutera problemet, så bör ni kunna hitta en lösning som kan accepteras av er båda.
OBS! OBS! OBS!
Vi kan tyvärr inte svara på fler frågor som rör konflikter och klagomål grannar emellan. Tidigare frågor och svar täcker redan många olika varianter.
Bara nya principiellt viktiga frågeställningar kring uppsägningar kommer i fortsättningen besvaras.
Hej.
Min granne köpte sin bostadsrätt för ca 6 år sen. Hon bor med sina två barn (minderåriga) och sambo. Hon har fått ett brev om att hon förverkat rätten till lägenheten/radhuset eftersom hon varit försenad med månadsavgiften till föreningen. Hon har betalat in sent 4 ggr på ett år men då även betalat in påminelseavgift inom en månad från original fakturans datum. Detta pga av att hon varit sjukskriven för utbrändhet och så smått nu börjat med arbetsrehabilitering. Plus att hennes barn varit sjuka och i vissa fall krävt sjukhusvistelse.
Kan hon bli vräkt? Kan hon på något vis kämpa för att få bo kvar?
Till saken hör att dom inte har möjlighet just nu att köpa en ny bostad, hyreslägenheter är flera års väntetid på och socialen kan enbart hjälpa med boende på vandrarhem en kort tid. Dom kommer bli bostadslösa om dom vräks.
Jätte tacksam för ett svar.
// Mvh Ia
Din granne ska vända sig till hyresnämnden på orten. De medverkar till en medling, och jag tror nog att din granne har goda möjligheter att få behålla sin bostadsrätt, särskilt med tanke på omständigheterna. Skulle medlingen inte lyckas, måste föreningen driva ärendet till tingsrätten, och där har föreningen små chanser att vinna. 4 ggr försenad betalning anses nog inte tillräckligt för en uppsägning, enligt nuvarande praxis.
HEJ, bor i en brf. Ordföranden verkar tro att detta är hans privata område. Vill att vi inte parkerar på en parkering som inte är en handikappsparkering då där inte finns några skyltar som visar detta. Han parkerade där själv alltid men när vi började parkera där blev han upprörd o sa att vi var tvungna att flytta på bilen. Annars skulle han skicka oss tillbaka till där vi bott innan, för det hade han gjort förr!! Vad ska vi göra! Det var ju ett hot!!
Om det är föreningens parkering, och den inte är uthyrd, då har alla lika rätt att parkera där. Men det bör regleras på något sätt, tycker jag. Ta upp frågan på nästa föreningsstämma.
Hej!
Jag är i farten med att köpa bostadsrätt och i en del ”trivelsregler” eller liknande dokument för olika BRF finns det ibland förbud mot ”kamphundar”.
Jag har en 8,5 år gammal American Staffordshire Terrier som genomfört Svenska Kennelklubens mentalbeskrivning med strålande resultat, vars mor var elitchampion i lydnad, vars far var utställningschampion mm. Han har heller aldrig varit inblandad i några våldsamheter överhuvudtaget.
Kan en BRF förbjuda mig tillträde i föreningen endast pga att jag har en familjehund av en speciell ras?
Nej, det ska dom inte kunna. För att kunna neka någon medlemskap måste det finnas mycket starka skäl, antingen att man inte förväntas kunna betala för för sig (månadsavgiften), eller att man är ökänd som en fridstörare. Att ha hund kan aldrig vara ett skäl, oavsett hundras.
Hej!
Bor i en brf och våran ordförande har blivit smått ”maktgalen” och har skapat något slags ”häxjakt” på mig. Hon och hennes man kommer in och skriker på mig att dom ska ringa polisen och att jag borde läsa igenom trivselreglerna, när jag och tre kompisar sitter med kvällens andra öl och spelar något hög musik, inte allvarligt högt utan lite lugnt, vi har bara en hemmakväll hos mig.
Fick skäll här om dagen och en uppmaning om att vissa hänsyn och respekt för alla som bor i huset. Det som inträffat här va att jag klev ut ur min dörr samtidigt som henne fast hon förklarat att jag måste vänta på att hon är klar och gått ner en våning, eftersom hennes hundar inte kan uppföra sig och skäller så det dånar i hela trapphuset.
Frågan här är, eftersom hon är ordförande, vad har hon för rätt/makt över att bestämma över mig? Ska inte jag få gå utanför min dörr och gå ut när jag vill?
Tråkigt att ni inte drar jämt. Och jag misstänker att ordförandens version kanske är något annorlunda. Det är klart att du får gå ut när du vill, men det kanske vore bra om ni kom överens, om det nu är problem med hennes hundar. Som ordförande har hon ett visst övertag om konflikten eskalerar, så därför är mitt bästa råd att försöka prata igenom problemen innan det blir värre.