40. Kan man bli uppsagd från sin bostadsrätt?
Uppsägning av bostadsrätt (vräkning)
Hur förhåller det sig egentligen, kan man bli uppsagd? Man äger ju sin bostadsrätt, då kan man väl inte bli vräkt hur som helst, eller?
Vi har i olika sammanhang berättat om de rättigheter man har i en bostadsrätt. Man äger sin bostadsrätt, och den är upplåten “utan tidsbegränsning“, som det står i stadgar och i bostadsrättslagen.
Men, man har också en hel del skyldigheter.
Först och främst att betala månadsavgiften i tid. Detta är lika viktigt som i en hyreslägenhet. Betalar man inte sin avgift i tid, så kan styrelsen säga upp dig direkt (det kallas att bostadsrätten “förverkas“).
Och det finns fler skyldigheter: Man måste sköta sig, dvs man får inte störa sina grannar, eller bryta mot de regler som gäller i föreningen. Man får inte heller hyra ut bostadsrätten utan tillåtelse, eller att grovt missköta lägenheten, eller att vägra styrelsen tillträde för inspektion eller nödvändiga arbeten. Bryter man mot något av detta, och man inte rättar sig efter anmaningar, så kan man också bli uppsagd.
Man kan också missköta sina banklån på lägenheten. Då kan banken ta lägenheten i beslag och tvinga fram en tvångsförsäljning, som yttersta åtgärd.
Man bör alltså betala sin månadsavgift i tid, och följa de regler som finns i bostadsrättsföreningen, så går det bra!
Men om man skulle bli uppsagd, förlorar man då bostadsrätten direkt?
Nej, gäller det försenad avgiftsbetalning har man alltid en chans till att betala, om det görs inom tre veckor efter påminnelse. Och i övriga fall kan man få saken prövad i hyresnämnden. Men förlorar man i hyresnämnden då blir man anmodad att frivilligt flytta och sälja sin bostadsrätt. I sista hand blir man dock avhyst, “vräkt”, och bostadsrätten säljs på exekutiv auktion. Detta sker via tingsrätt och Kronofogden. Skulder måsta sedan regleras, men det som ev. blir över får man förstås behålla.
© Borättupplysning Skåne
Hejsan!
Jag blev ordförande i en Brf för knappt ett år sen och är rätt grön på allt.
Vi hade en osäker person som ville köpa en av bostäderna i huset och efter många diskussioner och kontrollupplysningar så godkände vi personen med en förälder som borgenär.
Nu har personen bott här i knappt två veckor och jag har redan fått flera klagomål på personen. Det visar sig att personen använder narkotika, är vaken endast nätter och springer runt i huset och följer inga ordningsregler som finns. Vi har haft kontakt med föräldern och meddelat att personen stör grannarna på obehagligt sätt. Och senast idag lyckade personen att ta sig in i en av elcentralerna och stänga ner strömmen i vissa lägenheter. En annan styrelsemedlem vars lägenhet blev strömlös gick ner för kolla vad som hänt och hittade personen påverkad, och blev tillsagd.
Jag undrar nu hur mycket kan vi stå ut med innan vi har rätt att neka deras medlemskap och så sätt tvinga dem sälja då dem stör hela huset och områdets lugn.
Tacksam för svar
Mvh Jens
Det är alltid besvärligt när en sådan situation uppstår. Men medlemskapet kan man inte göra något åt i detta läge, nu handlar det enbart om ett ”störningsärende”, dv att personen stör övriga boende på ett sådant allvarligt sätt att det bara går att lösa genom en uppsägning (vräkning). Och då gäller det att hantera detta på rätt sätt, och det har beskrivits tidigare i detta forum. Man försöker först lösa det med samtal (vilket ni kanske redan försökt), därefter lämnas (en eller flera) skriftliga tillsägelser. Och därefter gör man en formell uppsägning enligt de regler som finns (vilket bl a innebär kopia till kommunen). Viktigt att dokumentera noga allt som händer, och ha vittnen.
Hej!
Varför får man inte använda sin bostadsrättslägenhet till att återkommande laga mat för catering, till olika fester, skola, dagis, företag etc. om man har ett registrerat företag för detta ändamål.
Mvh Ulla
Enligt bostadsrättslagen får man bara använda lägenheten till det den är avsedd för, i detta fall till boende. Som enskild näringsidkare kan man också ha sitt kontor hemma, eller bedriva mindre verksamhet så länge det inte stör grannarna eller föreningen.
När det gäller företagsmässig catering finns det två skäl att inte tillåta det. Dels kan det alltså innebära störningar vad gäller lukt, ventilation, avlopp, och i samband med transporten av maten. Men framför allt är sådan verksamhet tillståndspliktig, dvs får bara bedrivas i därför ändamålsenliga lokaler, godkända av kommunen. Sådan verksamhet kan aldrig tillåtas i en bostad.
(nerkortat)
Hej!
Jag och min son bor i en brf. Min son har köpt en moped och parkerat framför lägenhetshuset eftersom det finns inte lediga platser på mopedparkeringen. … i början av januari blev mopeden stulen. … denna vecka lånade min son en moped från en kompis. han blev rädd att den kommer att bli stulen igen och parkerade mopeden i barnvagnsförrådet för en natt… det kom en vaktmästare och började skrika till min son att vi får inte bo i föreningen länge… jag begriper att det är emot reglerna att parkera inne i huset en moped som har flera liter bensin men kan det gå så långt till att bli utkastade från lägenheten på grund av det??
tack på förhand! !
Det är riktigt att mopeder inte brukar få parkeras ”inomhus” i barnvagnsförråd etc. Men om man gör fel någon gång är det aldrig skäl till uppsägning, eller ens hot om uppsägning. Att ni blivit tillsagda är en sak, och ok, men något mer kan inte hända, om ni försöker följa de regler som finns.
Hej,
min granne samlar på sopor och använder trappuppgången till att sortera sina ”fynd”. Jag vet att hon har fått sin lägenhet sanerad av föreningen innan jag flyttade in för tre år sedan, gissar att den är i samma skick nu som då för den sprider en doft av inpyrd rök, urin och sopor som sitter kvar i flera timmar efter att hon öppnat sin dörr. Jag brukar öppna fönstrena i trappuppgången för att försöka vädra bort lukten, men har blivit utskälld av grannen när hon sett mig göra det. Lukten kommer in i min lägenhet när jag kommer hem och snabbt stänger dörren efter mig.
Min fråga är hur jag ska lyfta denna fråga till styrelsen då detta börjar gå mig lite på nerverna.
Mvh Kristin
Det här måste styrelsen ta tag i, och du ska alltså klaga till styrelsen. Som lägenhetsinnehavare ska man (enligt bostadsrättslagen) ”bevara sundhet, ordning och gott skick inom och utanför huset”. Det du beskriver måsta anses vara en sådan störning i boendet som man inte ska acceptera. Styrelsen måste alltså kontakta innehavaren och inspektera lägenheten, och ge en tillsägelse (varning om uppsägning). Man måste också ta hjälp av de sociala myndigheterna i ett sådant här fall.
hej
min bror ska sälja sin lägenhet då han blivit vräkt, han har accepterat det och vill sälja lägenheten till mig. han har fått till svar av föreningen att han inte får sälja den till en familjemedlem, stämmer detta?
(ursäkta sent svar, frågan glömdes bort)
Antagligen har styrelsen bedömt att det kanske är en skentransaktion, och att din bror kommer bo kvar. Det är ganska rimligt att de fattat ett sådant beslut, men du har rätt att få det prövat hos hyresnämnden, som då får avgöra frågan.
Hej, senast ikväll fick jag utrymma lägenheten med mina två små barn efter att en förbigående sett hur rökfylld vår grannes lägenhet var. Denna gång hade den svårt alkoholiserade mannen satt mat i ugnen och sedan däckat. Tyvärr tycker inte mannen att han har några problem och vägrade lämna lägenheten. Eftersom det inte blev någon brand utan endast rök, så kunde varken polis eller ambulanspersonal tvinga honom med sig. Vi är rädda att en brand kommer att uppstå dels för att det är andra gången han glömmer stänga spisen och att han är storrökare inomhus. Ibland går han ut naken och rökar på sin tomt. En annan gång trillade han omkull utanför vår radhusdörr och försökte ta sig in till oss. Han kissar ute mot planket mot vår uteplats när vi sitter där. … Mannen är dömd för kvinnomisshandel. Har ett aggressivt sätt mot grannarna. Hyran sköter en släkting. Kan vi avhysa denna man pga försummelse och störning? Hjälp och råd önskas av en mycket orolig mamma.
Denna typ av fall är alltid besvärliga och svåra för alla inblandande. Men störningar måste vara mycket allvarliga för att en vräkning ska kunna godkännas, och jag är inte säkert att det du redogör för räcker. Men man kan alltid försöka med att ge en varning och anmaning till rättelse. Särskilt om han uppträder hotfullt, för det är allvarligt. Angående brandrisk, ska ni kontakta de sociala myndigheterna och kräva att en timer monteras till hans spis, och att det finns fungerande brandvarnare i hans lägenhet ska föreningen ordna.
Tjena
Jag har en följdfråga till det Maria skriver (19 februari 2014). Jag har haft min moppe parkerad på gården i ett cykelställ. Den har upptagit två cykelplatser men även med de barncyklar och trehjulingar som står där så finns det gott om tomma platser. Det har aldrig funnits någon annan moppe på gården de senaste 3 åren. Nu har styrelsen – förmodligen på uppmaning av vicevärden – förbjudit moppar på gården, alltså bara pga min moppe. Jag känner mig tämligen orättvist hanterad eftersom jag aldrig stått ivägen (moppen har stått i ett hörn) och aldrig startat den på gården. Finns det några gränser för vilka regler styrelsen kan hitta på och var regleras det?
Ordningsregler måste kunna uppfattas som rimliga, och ska finnas av särskilda skäl. Jag kan inte alla omständigheter kring er gård, men nog verkar det konstigt. Fråga styrelsen varför de förbjuder mopeder på gården. Du har också möjlighet att ta upp frågan på nästa föreningsstämma.
Hej,
Min bostadsrättförening har sedan några månader tillbaka börjat hyra ut lokalen under min lägenhet till en företagare som spelar stråkinstrument. Godkännandet av detta skedde strax innan jag flyttade hit och blev medlem i föreningen. De påstår att de gjort ”ljudtester” och att de då inte hört ”något”. Själv kan jag höra exakt vilka musikstycken de spelar och blir uppenbart störd av detta. Speciellt när man jobbar hemifrån eller är hemma och är sjuk och behöver få sömn. De börjar ofta spela 09:00. ”Vi kan inte stoppa /hen/ från att utföra sin affärsverksamhet”, är svaret jag fick från styrelsen.
Är detta OK? Kan en förening, som jag betalar avgift till, hyra ut en lokal till ett företag, vars verksamhet uppenbart stör mig som medlem? Räcker ”ljudtester” för att befoga detta, eller räcker MIN subjektiva bedömning om att JAG blir störd? Hur går man till väga för att lösa detta?
Tack på förhand, /Robin
Det är så här: Det räcker inte med att just du upplever att det stör, det måste kunna uppmätas en objektiv hög ljudnivå. Du kan vända dig till miljöförvaltningen, som då kommer uppmana styrelsen att göra en ny mätning. Men jag förstår dig, blir du störd så blir det till slut outhärdligt. Särskilt om du är hemma mycket om dagarna. Jag föreslår att du försöker få till någon form av överenskommelse med styrelsen och med företagaren, så att han/hon bara spelar vissa bestämda tider. Om inte det hjälper, eller det inte räcker, och du inte kan vänja dig vid spelandet, då tror jag tyvärr enda utvägen är att hitta ett annat boende.
Hej!
Jag har några frågor,
bostadsrätten tvingar mig att vara med på bostadsrättsföreningsmöten. Jag säger att jag överlåter besluten som tas till er andra i föreningen. De har väl ingen rätt att tvinga mig delta? Vi har även gemensam städning av gården lite då och då som jag sällan kan näravara på. De brukar ta ut en avgift på 500:- för varje gång jag inte är med. Har de rätt att göra det?
Överlag tycker ordförande att jag är med för sällan på de gemensamma städningarna, kan det vara skäl för uppsägning?
Det är inte tillåtet att ta ut någon ”straffavgift” för de som inte vill eller kan delta i gemensamma arbetsdagar. Det är inte heller möjligt att kräva ett aktivt deltagande eller arbete i någon form i en bostadsrättsförening. Även om det kan förekomma sådana regler i vissa föreningar, så kan styrelsen inte straffa någon som inte vill delta. Och det kan absolut aldrig bli tal om uppsägning.
Det en styrelse kan göra för att uppmuntra ett aktivt deltagande, är att ”bjuda på något” i samband med arbetsdagarna (t ex fika/middag), eller att erbjuda medlemmarna s k ”självförvaltning”, dvs viss reglerad ersättning för enklare arbetsuppgifter (se skatteverkets broschyr SKV 378 sid 20.) Hyres- eller avgiftsreduktion är dock inte tillåtet.
Hejsan! Jag har precis fått nya grannar men tyvärr så har dom två jobbiga skällande hundar!!! Jag har själv en hund och har frågat samt sagt till mina grannar att säga till om han skäller, vilket han inte gör ! Men grannens hundar skäller MYCKET och HÖGT och jag hör ju detta enda in i min egna lägenhet, de är störande för mig och för min egna hund.. Hur går man till väga? Kan dom bli vräkta för något sådant?
Hej!
Jag bor i en bostadsrättsförening där man tydligen beslutat, utan att konsultera oss boende, att ett daghem ska få husera i en av föreningens lokaler. Detta är helt ok tycker jag men i samband med detta så kommer man ändra om på gården och sätta upp staket, göra gården till någon form av inhägnad så inte barnen rymmer. I min familj så mottogs denna nyhet inte med glädje då vi har egna barn som gärna leker på gården. Hela gården ”förstörs” av att styrelsen beslutat om detta. Min undran är, får styrelsen verkligen besluta om detta helt utan oss medlemmars ”input” och vetskap? Vad kan jag göra?
Tacksam för alla tips och råd
//Linda
Det finns inga enkla sätt att lösa ett sådant problem. Man får klaga hos styrelsen, och styrelsen bör försöka samla alla inblandade parter för att tillsammans försöka hitta en lösning.
Vad gäller lokalen så är det styrelsen som beslutar om uthyrningen, men styrelsen måste också kunna garantera att det inte uppstår störningar för föreningens medlemmar och andra grannar. När det gäller gården är det däremot en annan sak. Gården är ju föreningens egen ”allmänning”, och den får inte styrelsen ta i anspråk, eller omdisponera på något väsentligt sätt, utan att medlemmarna tillfrågas, t ex på en föreningsstämma.
Det du kan göra nu är att ta upp frågan på en föreningsstämma, t ex försöka få ihop en extrastämma, och ifrågasätta beslutet. Men om det finns ett bindande avtal om uthyrningen och användandet av gården kan det bli svårt att få detta hävt. Alltså svårt att göra något åt det just nu, förutom att tillsätta annan styrelse.
Hejsan,
Jag har en fråga om likhetsprincipen och hur man ska göra om denna åsidosatts.
Jag köpte en lägenhet, som var ett saneringsobjekt och totalrenoverade den. Tyvärr hamnade jag redan från start på kant med områdets socialt obegåvade förvaltare. Om honom säger de som bott här länge:
”Han är rätt besvärlig att ha att göra med – det gäller att hålla sig väl med honom. Men han är enormt mycket bättre än vår förre, som var förj–lig, så det här är bra i jämförelse.”
Mig kallade han ”lilla gumman” den allra första gången jag mötte honom – ingen bra start – och därefter har det bara blivit värre och värre.
(Se t.ex http://asaemelander.se/2009/september/sakta-men-sakert.html. HSB gav ett pris-tak på en summa och fakturerade mig sedan på en mångdubblad summa, vilket ledde till diskussioner och konflikt. Förvaltaren sa då: ”Men alla saltar sina ROT-avdrag, Åsa, och det får du acceptera”. Det kunde jag som aktiv lokalpolitiker förstås inte göra, för det skulle ha kunnat skada både mig och partiet. Detta har sedan legat mig i fatet i samtliga kontakter med HSB Bosvedjan.)
När jag bott här något år, var det dags att byta ut den gamla fallfärdiga altanen.
I mycket god tid kontaktade jag styrelsen (både skriftligt och via mail med frågor och bilder på andra fina altaner i området), för att få veta hur jag fick utforma altanens utseende, höjd och storlek. Jag fick svaret att det inte var styrelsens ansvar, utan förvaltarens. Denne sitter adjungerad i styrelsen, så han hade redan fått mina frågor, men jag bad om ursäkt för mitt misstag och skickade både mail och utskrifter till honom. Därefter stannade ärendet helt. Jag sökte honom både genom besök och telefonsamtal – även röstbrevlådemeddelanden – men jag lyckades inte komma i kontakt med honom. Dagarna innan byggstart ringde jag en sista gång, men då hade han gått på semester.
Jag beslöt då att bygga min altan så lik alla andras som möjligt – detta för att undvika kritik från och konflikt med förvaltaren. En granne i huset nedanför höll också på med sin altan. Han hade haft förvaltaren på besök och denne hade gett grönt ljus för hans altanbygge. Jag tänkte att eftersom han fått okej på en viss storlek, så innebär detta att det är okej för mig också. Detta visade sig vara ett enormt misstag. Hans ”ok” gällde inte för mig.
Jag fick vid två tillfällen en HSB-broschyr i postboxen. Detta trodde jag var något allmänt informationsutskick, eftersom det var sommar och många byggde altaner. Att detta skulle vara något specifikt riktat till mig uppfattade jag inte.
Plötsligt fick jag ett brev med en anmodan om rättelse och ett hot om förverkad besittningsrätt. Jag och min familj tänkte att det förstås måste vara något missförstånd, men icke. Detta var på fullt allvar.
Man hade också anmält mig till socialförvaltningen för ”störande”. Att detta gällde fel altanmått framgick emellertid inte — det stod att jag inte följt trivselreglerna. Jag som aldrig stört mina grannar, aldrig spelat musik högt eller ens stängt en dörr för hårt, upplevde detta som oerhört kränkande.
Jag och min pappa bad om ett möte. Vi fick träffa styrelsens ordförande och vice ordförande. Den först nämnde var mycket otrevlig i tonen och sa förfärliga saker. Han menade t.ex. att förvaltaren kunde gå ed på att han varit hos mig i maj tillsammans med två snickare, och att de då visat mig hur min altan skulle få byggas. Detta är inte sant och vi önskade få veta vilket datum han angett och vilka snickarna var – detta för att jag kan bevisa att det aldrig har hänt. Men ordförande och vice ordförande sa att de inte var skyldiga att berätta detta för mig. Förvaltaren sa sig kunna gå ed på detta och det räckte för dem. Vi sa att vi också kunde gå ed på att det INTE hänt, men de sa att de hade fullt förtroende för sin förvaltare.
Ordförande sa också att jag sagt följande till mina grannar:
– Jag ger f-n i Bosvedjans regler och bygger precis som jag vill.
Inte heller detta är sant och jag tycker mig kunna bevisa även detta. Varför skulle jag annars ha ansträngt mig så mycket för att få svar på hur jag fick bygga?
Ordförande och vice ordförande vägrade berätta vilken granne/vilka grannar jag ska ha sagt detta till. De menade att förvaltaren berättat detta för dem och de tror på honom. Och de hade inga skyldigheter att berätta för mig vem eller vilka dessa personer var.
Det är djupt olustigt att inte veta ifall det är någon/några av mina trevliga grannar som farit med osanning till förvaltaren eller om det är förvaltaren som ljugit för styrelsen för att rädda sitt eget skinn.
Flera andra i området byggde som sagt också altaner under sommaren, och flera av dem var av ungefär samma mått som min och den i grannhuset. Ingen av dessa har fått samma anmodan om rättelse som jag. En av dem har t.o.m. haft förvaltaren på plats innan byggstart och denne ska då ha sagt:
”Bygg som du vill. Jag bryr mig inte, för det här är styrelsens bord – inte mitt.”
Efter ett tag fick jag ett brev från HSB Bosvedjans advokat. Denne informerade om att det som väntade mig var tingsrätt och förverkan av besittningsrätt.
Jag ringde hyresgästföreningens jurister och de ansåg att detta var ett solklart fall, där likabehandlingsprincipen åsidosatts.
Jag hade ett telefonsamtal med HSB-advokaten och han i sin tur talade med styrelsen. Sen ringde han mig och sa att han bara gav mig tre dagar – sen skulle han lämna in ärendet till tingsrätten och låta det ha sin gång där. Jag frågade varför det inte skedde någon förhandling eller medling mellan mig och styrelsen, men han sa att detta inte var nödvändigt.
Eftersom jag inte vågar ge mig i juridisk strid mot HSB, så skrev jag på dokumentet han skickade mig, trots att han inte alls hållit vad han lovat angående innehållet i det. Jag bad nämligen om att få inskrivet att jag skulle få gå fri från detta, ifall jag sålde och flyttade från området, och han svarade: ”Självklart! Det är inget problem.”
Nu är jag alltså ålagd att riva min altan och minska djupet med de 40-50 cm som anses vara för mycket. Rivningen ska ske senast den sista december 2014. Och om jag flyttar så måste jag få näste ägare att ta på sig denna rivning/åtgärd, annars kommer HSB Bosvedjan att leja snickare för detta och sedan kräva mig på kostnaden.
Till sak hör, att altanerna i vårt område är av sååååå många olika utföranden och i såååå olika skick. Min är varken störst eller sist byggd. Min är dessutom gjord för att stilmässigt smälta in med de kringliggandes altaner.
Styrelsen sa att ingen som byggt för stort efter mig får behålla sina altaner, men det är inte sant. Jag har talat med flera, så jag vet att de inte anmodats att riva/åtgärda.
Får det vara så här? Får det gå till så här?
Mitt altanbygge och allt elände som detta fört med sig, har helt förstört min boendetrivsel, hemkänsla och inre harmoni.
Det som skulle bli en härlig utomhusplats till min lilla 2:a, blev istället en källa till vantrivsel, oro och olust.
Vad är dina tankar kring det här? Hur ser du på det som hänt?
Bekymrade hälsningar,
Åsa E Melander
Det verkar ha uppstått en mycket infekterad konflikt under en längre tid, och om det är precis så som du beskriver det så har det naturligtvis handlagts på ett mycket felaktigt sätt av styrelsen, och likhetsprincipen verkar vara som bortblåst. Men för övrigt vill vi inte uttala oss, eftersom det är viktigt att höra bägge sidornas versioner innan man uttalar sig mer bestämt, och dessutom måste man se altanbyggena i verkligheten.
Den enda möjliga lösningen är nu att ta upp problemen på föreningsstämma, diskutera med andra grannar, och möjligen kanske få ortens tidning att intressera sig för fallet.
Hej
Jag undrar följande
har en son som spelat hög musik och fått klagomål. för cirka 2 år sedan så hade han ett möte med föreningen om detta. och lovade bättring
Nu har det tyvärr hänt igen och nu undrar jag, får han ha med sig någon på ett nytt mötet som stödperson? i själ och hjärta är det en lugn och fin kille – men har någon i huset som inte gillar honom alls.
Vad gäller, som sagt så undrar jag om han får han med sig någon.
Ja, det tycker jag absolut. Men det finns inga regler om detta.
Dessutom, störningar två gånger på två år är vekligen inte mycket, och bör på sin höjd bara resultera i en ny tillsägelse. Inget annat.
Hej
Har nu fått ett brev agående uppsägning av min bostadsrätt då jag betalt in hyran försent ett par gånger.
Den senaste är nu då jag bad om autogiro men denna inte gick igenom, jag fick inget brev angående detta och har då antagit de dragit min hyra på autogiro.
Nu 4 veckor senare ser jag detta och jag hade bara tre veckor på mig att betala det.
Kan jag överklaga detta med min version ?
Du kan vända dig till hyresnämnden om du blir uppsagd på felaktig grund. Men försök först förklara situationen för styrelsen, det kanske kan hjälpa.
Hej! Jag bor i en liten bostadsrätt 10 lägenheter.
För ca 1 1/2 år sedan flyttade det in ny granne. Han har ej följt våra regler fast han blev tillsagd flera gånger och det blev så lågt att han hotade och förföljde vårt ordförande, han fick tillsägelser men ville inte förstå.
Styrelsen avgick och nu undrar jag hur kan vi i den nya styrelsen ska agera då han inte vill ändra på sig utan anser att allt är styrelsens fel, fast vi har gjort ordentliga regler och förordningar samt att allt är upptaget i våra medlemsmöten. Nu är det jättejobbigt då alla mår dåligt och törs inte säga nåt. vad kan vi göra.. vill gärna ha ett svar
Det här är alltid mycket svåra fall, och särskilt svårt blir det i en så liten förening, där alla på något sätt blir indragna eller berörda. Med reservation för att jag inte känner hela historien, det enda jag kan utgå från är ju din korta beskrivning, så finns det bara ett sätt att hantera sådana fall. Dokumentera, dokumentera, dokumentera. Och om det är störningar som ni inte kan acceptera, så ge skriftlig tillsägelse, och gärna ytterligare en om det fortsätter. Därefter kan ni göra en uppsägning, men var beredd att kunna försvara uppsägningen i hyresnämnden. Framför allt, hantera det professionellt, enligt stadgar och lagar. Bostadsrättslagen 7 kap. §§ 8-9, 18-30. Ta gärna hjälp av någon sakkunnig.
Jag har en granne son är besvärligt med sina hundar , och troligen fått varning om detta som är problem med lösa hundar och hundarna som skäller i besvärliga tider. Just denna granne har svår rökningsvana som direkt blåser cigaret rök inne in min balkong och t o m i min lägenhet genom ventilationer. Jag har astma och allergi och reumatiska besvär och mtcket allergiskt mot chemikalier in cigaretsrök . Grannen har minskat sin rökning men det finns alltid risken med att hon börrjar trappa up det igen. Dessutom är hon väldigt högljud när hon pratar i sin mobil på sit uteplats. Jag har också börjat prata med mycket lågtnivå i min mobil när hon pratar eller skriker i sin mobil för att visa hur man borde göra. Jag har varit aktiv för att anmälla hennes hund besavär till styrelsen och även genom dem till polisen. Hon har även fått varning med att polisen har varit här på besök. När Jag befinner mig i min balkong börjar hon röka som leder till min hostning. Resultatet blir att hon blir jätte arg och kastar rasistiska slagsord. Jag har kontaktat polisen bland annat om detta problem och fått besked att nästa gång hon sager något förnedrande och rasistiskt kommer dem att inblanda sig. Frågan är hur styrelsen kan hjälpa till för att denna granne stoppar sina besvärliga vanor ( Jag är medvetet att rökning är tyvärr inte förbjuden enligt lagen in allmänhet !! ) och / eller kontakt med polisen är den enda utvägen ?! Tack
Som vi tidigare skrivit kan vi inte svara på eller lösa frågor som rör konflikter och klagomål grannar emellan.
En enkel följdfråga:
Kan den tidigare styrelsen skriva ned, och vi kan använda detta vid ett eventuellt uppsägning?
Jag upplyser också att tidigare ordförande tvingades sälja pga psykisk påfrestning efter hans förföljese…
Fia
Jovisst, allt som hänt är intressant, och viktigt att ha dokumenterat.
Hej,
I England köper folk bostäder, hyr ut dom och betalar av sitt bostadslån med hyrespengarna. Finns det möjlighet att göra samma sak i Sverige?
I normala fall går det inte med bostadsrätter. Däremot kan det gå om det gäller ägarlägenheter, men denna bostadsform är än så länge mycket ovanlig i Sverige.
Jag undrar om styrelsen kan sekretessbelägga handlingar etc. Jag har en köpare som vill se ekonomi i detalj, arvoden, andrahandsuthyrningar. Som jag har förstått är detta offentligt för medlemmarna? Svaret från styrelsen är att viss information endast de har rätten till.
Det finns faktiskt ingen ”offentlighetsprincip” i en bostadsrättförening, inte ens medlemmarna själva har rätt att få veta! Styrelsen kan alltså själv bestämma vilken information de ska lämna ut och vilka frågor de vill svara på. Det finns dock två undantag: På årsstämman är de skyldiga att svara på alla frågor ”som inte kan skada föreningen”. Och listan över föreningens medlemmar är faktiskt en offentlig handling!