40. Kan man bli uppsagd från sin bostadsrätt?

Uppsägning av bostadsrätt  (vräkning)

Hur förhåller det sig egentligen, kan man bli uppsagd? Man äger ju sin bostadsrätt, då kan man väl inte bli vräkt hur som helst, eller?

Vi har i olika sammanhang berättat om de rättigheter man har i en bostadsrätt. Man äger sin bostadsrätt, och den är upplåten “utan tidsbegränsning“, som det står i stadgar och i bostadsrättslagen.

Men, man har också en hel del skyldigheter.

Först och främst att betala månadsavgiften i tid. Detta är lika viktigt som i en hyreslägenhet. Betalar man inte sin avgift i tid, så kan styrelsen säga upp dig direkt (det kallas att bostadsrätten “förverkas“).

Och det finns fler skyldigheter: Man måste sköta sig, dvs man får inte störa sina grannar, eller bryta mot de regler som gäller i föreningen. Man får inte heller hyra ut bostadsrätten utan tillåtelse, eller att grovt missköta lägenheten, eller att vägra styrelsen tillträde för inspektion eller nödvändiga arbeten. Bryter man mot något av detta, och man inte rättar sig efter anmaningar, så kan man också bli uppsagd.

Man kan också missköta sina banklån på lägenheten. Då kan banken ta lägenheten i beslag och tvinga fram en tvångsförsäljning, som yttersta åtgärd.

Man bör alltså betala sin månadsavgift i tid, och följa de regler som finns i bostadsrättsföreningen, så går det bra!

Men om man skulle bli uppsagd, förlorar man då bostadsrätten direkt?

Nej, gäller det försenad avgiftsbetalning har man alltid en chans till att betala, om det görs inom tre veckor efter påminnelse.  Och i övriga fall kan man få saken prövad i hyresnämnden. Men förlorar man i hyresnämnden då blir man anmodad att frivilligt flytta och sälja sin bostadsrätt. I sista hand blir man dock avhyst, “vräkt”, och bostadsrätten säljs på exekutiv auktion. Detta sker via tingsrätt och Kronofogden. Skulder måsta sedan regleras, men det som ev. blir över får man förstås behålla.

 

© Borättupplysning Skåne

317 Responses to “40. Kan man bli uppsagd från sin bostadsrätt?”

  1. Daniel skriver:

    Hej, jag har blivit vräkt. Det är en rättvis bedömt eftersom jag i många år
    och nu först lever nykter. Stört grannar med sopor på balkongen och missat betalat räkningar som gått till inkasso och vållat en vattenskada.
    är fullt medveten av det dåliga jag har gjort. men lever nu ett nyktert liv och försöker styra upp mitt liv. Då jag har betalningsanmärkningar av mitt gamla liv så är det svårt för mig att få lägenhet, samt nu en vräkning på mig. Nu har jag 30 dagar på mig att flytta och sälja min lägenhet. hur kan jag fixa det på sådan kort tid? Min far har gått med på att hjälpa mig kanske om han får ta över min lägenhet?. rusta upp den och sälja den på 3-6 månader får man göra så?

    Naturligtvis vill jag och förstår jag att jag behöver skaffa ett annat boende. hur går man tillväga då? är inte intresserad att bo kvar men jag vill kunna renovera och sälja och gå vidare. Samt få ett nytt boende och fortsätta min nya bana på mitt nya liv.

    måste berömma er för er suveräna sida

    mvh Danne

    • Det enda vi egentligen kan svara på är frågan om din far kan överta lägenheten under en övergångsperiod. Jag tror inte det. Du kan inte räkna med att styrelsen ska godkänna din far som ”köpare”, för det skulle uppfattas som enbart ett bulvanköp, och att du då skulle fortsätta bo kvar ”som vanligt”. Enda möjligheten som jag ser det är att du lyckas förhandla dig fram till en respit på ytterligare några månader, så att du kan ställa iordning lägenheten och ordna försäljningen på ett planerat sätt. Det borde varje förstående och förnuftig styrelse gå med på.

  2. Samouil skriver:

    Jag fick ett brev från förening angående min hyrning av min lägenhet. Förening har tillåt 2 år men de vill inte förlänga ännu mer. De har skickat arende till tingsrätt. Betalning var försent fora året på grund av arbetsbrist, men det har ordnat sig med åra skiftet.
    Jag vill bara fråga.
    De är en antal medlemmar i föreningen. Jag har be ordförande på en mötte med de medlemmar so att jag kan förklara min situation, men han vägrade. Kan han ta beslut själv;
    Har jag chance att förlorar i tingsrätt;

    Förlåt i förhand av min skriftlig utryckning men jag är en invandrare.

    • Jag förstår inte riktigt, men jag gissar att det handlar om en andrahanduthyrning som inte fått förlängt godkännande. Eftersom ärendet (uppsägning?) tydligen redan skickats till tingsrätten finns det inget annat att göra än att avvakta deras beslut.

  3. Kim Petrusson skriver:

    Hej!

    Vi har en boende som röker ur sitt sovrumsfönster, fimpar på fönsterblecket och slänger dem sedan ut på den gemensamma loftgången av trä. Är detta en tillräcklig grund för en uppsägning om varningar ignoreras?

    Mvh,
    Kim Petrusson

    • Viktigt att störningarna dokumenteras, och att tillsägelser ges skriftligt. Och ja, det kan vara tillräcklig grund för uppsägning från, om rättelse inte sker. (Men antagligen inte tillräckligt för att godkännas av hyresnämnd, men det är en senare fråga). Viktigt att driva ärendet formellt rätt, se Brl 7 kap §§ 9 och 18. Då blir det upp till den boende att få det prövat i Hyresnämnden. De flesta brukar istället ta sitt förnuft till fånga och skärpa sig, vilket är avsikten med en uppsägning.

  4. Sten E Karlsson skriver:

    I vår förening har styrelsen drivit igenom ändring i stadgarna, angående renovering av badrum: “renovering ska ske på anmodan av styrelsen

    Denna makt är styrelsen beredd att använda, med vräkning som yttersta hot.

    Styrelsen har ingen teknisk kompetens. Genomförd besiktning av alla badrum visar ingen fukt, inte ens i de av styrelsen utpekade. En uppmaning till att kontrollera hela anläggningens kondition avvisas.

    VA-anläggningen är nästan 30 år, och kan stå inför omfattande renovering (stambyte) inom t.ex. 10-15år. Enskilda renoveringar av ”torra” badrum riskerar att bli helt onödiga, och för några medlemmar mycket kostsamma.

    För hyresgäster finns väl täckande lagar som skyddar integritet, och mot dyra pålagor. Däremot kan man känna sig helt rättslös inför en bostadsrättsstyrelse där kompetensen svajar.

    • Den här nya skrivningen i era stadgar vad gäller badrum att ”renovering ska ske på anmodan av styrelsen” är inte i linje med bostadsrättslagen, och alltså troligen ogiltig. Det är bara om styrelsen kan påvisa att lägenheten (badrummet) ”vanvårdats”, t ex pga vattenskada som påverkar grannar och fastighetsstomme, som man kan förelägga innehavaren att åtgärda problemet. Så hur detta än är formulerat i era stadgarna, kan styrelsen inte godtyckligt tvinga fram en renovering, om det inte verkligen behövs.

  5. Sten E Karlsson skriver:

    Tackar för svaret om tvångsparagrafen i min förenings stadgar.
    Visade din kommentar för styrelsen.
    Förutom en mängd beskyllningar om bristande solidaritet m.m. och att jag bör lämna föreningen, så är kanske åsikten, om din kommentar till våra stadgar är intressant. (Har den skriftligt via mail)

    ”Den som svarat på din fråga snackar i nattmössan. Normalt sett kan inte föreningen tvinga någon att utföra något inom sin lägenhet. För att det ska kunna ske måste kravet föras in i stadgarna, då har ju medlemmarna själva påtagit sig kravet. Det är precis det vi gjort.“
    I vår förening har alltså en majoritet skaffat sig makt tvinga enskilda medlemmar till dyra renoveringar. Min fråga återstår, är man rättslös I en brf? Vem skyddar mot vräkning.

    • Det är inte jag som har nattmössan på mig, utan snarare styrelsen i din förening. För att styrelsen ska kunna tvinga någon att utföra något i lägenheten måste det finnas ett ordentligt skäl (vanvård, fuktskada, etc), och då behövs inga specialstadgar, det räcker med bostadsrättslagen. Men finns inget fullgott skäl, då går det inte, styrelsen kan aldrig godtyckligt lägga sig i innehavarens underhåll av sin bostadsrätt.
      Däremot kan föreningen, t ex i samband med stambyte, via stämmobeslut, tillfälligt ta över underhållskyldigheten för ex medlemmarnas badrum. Men då gäller det alla, och bara i samband med detta stambyte, och föreningen betalar.
      Skulle ni inte komma överens får ni ta det i hyresnämnden, hyresnämnden är även ditt skydd för att inte bli uppsagt på felaktiga grunder.

  6. Staffan skriver:

    Hej.

    Bor i en bostadsrätt och bott här i ca 14år. Aldrig varit sen med en betalning.
    Idag kom helt plötsligt en styrelsemedlem och ringde på, hon hade fått på sitt bord att säga till mig att jag ska ha missat en betalning för Mars 2013.
    Kan dom verkligen kräva betalning för en hyra som ligger 1½ år tillbaka i tiden? Jag har aldrig fått en påminnelse eller dyligt.

    mvh.
    Staffan

    • Det här är naturligtvis ovanligt, att du inte fått någon påminnelse. Men tydligen har det blivit en miss någonstans, om det nu stämmer att du inte har betalt. Och ja, det går att kräva ut obetalda avgifter upp till 3 år tillbaka, om vi tolkat rättsläget rätt.
      Det du måste göra är att kolla om du verkligen har missat en betalning. Eller om du har betalt, att du kan bevisa det. Det är tyvärr så att det är du som måste bevisa att du har betalt, annars måste du betala.

  7. Marie skriver:

    Bakgrunden är att vi fått klagomål på att det låter mkt när vi går inomhus, spec när mina barn går. Golven las in av det äldre par som ägde lghtn före mig och det ”lät minsann inget från dem”. Så nått gör vi annorlunda, om det är stegen, att det nu bor barn i yngre tonåren eller har andra möbler, inga mattor, etc. Iaf… något måste göras med golven, enligt styrelsen. De ska kolla om man kan göra ljudmätningar och om man kan få bidrag för att lägga om golven.
    Nu min fråga: Jag har inte råd att lägga om golven. Köpte lghtn för att den va fräsch och sånt inte skulle behöva göras. Om jag inte har råd, men styrelsen säger att åtgärden måste utföras, kan de säga upp mig då?

    • Den första frågan man måste ställa sig är om det verkligen är allvarliga störningar från er lägenhet som beror på golven, eller om det bara är en ”upplevd” störning, dvs ljud som man faktiskt måste acceptera i ett flerfamiljshus. Min första tanke var just att det bara handlar om att nu är det ni som bor där, och att ni kanske hörs lite mer än det äldre par som bodde där innan.
      Det måste gå att bevisa på ett mätbart sätt att ljudnivåerna är oacceptabla, för att ni ska kunna tvingas göra någon åtgärd. Och en åtgärd kan dessutom bara krävas om det nylagda golvet inte lagts in på ett fackmannamässigt sätt, t ex med dämpande material under.
      En uppsägning kan aldrig bli aktuell i detta fall, däremot möjligen tvång att åtgärda problemet enligt ovan.

  8. Johannes skriver:

    Hej. Jag och min sambo är nyinflyttade sen ca 6 månader tillbaka.
    För ungefär en månad sen fick vi ett väldigt otrevligt och nedlåtande brev från våra grannar under oss. De skrev ett brev på knappt en A4 där de dömde oss som personer och skrev sarkastiskt och rätt obehagligt att de var trötta på att vi har sex alldeles för högljutt.
    Vi blev ganska chockade av brevet och tänkte länge på att vi skulle höra av oss till styrelsen för att vi kände oss kränkta av deras nedlåtande brev.
    Vi bestämde oss till slut att inte göra en grej av det utan endast skicka ner två par öronproppar och en blinkgubbe.
    Nu har killen i det paret sökt upp min sambo på Twitter, och skrivit att öronpropparna inte fungerar.

    Jag och min sambo har varit tillsammans i två år, och vi båda jobbar från 07-17 varje dag vilket inte direkt gör oss till några nattmänniskor.
    Vi har inte sex hela dagarna varje dag och självklart inte sent på natten då vi sover..

    Jag undrar därför, VAD är det för regler som gäller här? Vad kan vi göra nu när vi faktiskt känner oss rätt utsatta av våra grannar? Kan vi gå till styrelsen och berätta hur vi känner?
    Har man inte stake (haha) nog att komma upp och prata som normala människor så förtjänar man inte något direkt gensvar tycker jag.
    Vi är 22 och 25 är gamla. Våra grannar ca 27.

    • Som vi skriver här nedan kan vi inte lösa denna typ av konflikter grannar emellan. Vårt allmänna råd är att vända sig till styrelsen, sådana här konflikter kan bara lösas genom att alla tre parter samlas och pratar igenom problemet. Styrelsen har en skyldighet att hjälpa till att lösa konflikten.

  9. Lennart skriver:

    Att ge bort en bostadsrätt i gåva för att undkomma exekutiv utmätning av denna, hur pass vanligt är ett sådant scenario?

  10. Lars. J skriver:

    Hej!

    När någon boende i en brf fått en skriftlig varning, hur länge gäller denna?

    Som jämförelse exempel:
    Om och när någon får en betalningsanmärkning noterad, så finns denna under en bestämd tid. Om inga ytterliggare problem uppstår under denna tid så avskrivs/tas betalningsanmärkningen bort.

    Fråga är alltså, hur lång tid gäller för en skriftlig varning för/till boende i Brf? När avskrivs/tas denna bort?

    /Lars

    • Om du menar betalningsanmärkning inom föreningen, så finns det inga fasta regler eller fastslagen praxis. Om man upprepade gånger är sen med att betala sin hyra (avgift) kan man bli uppsagd, men uppsägningen kan ju alltid prövas i hyresnämnden, som då får avgöra om uppsägningen varit rimlig.

  11. Karln skriver:

    Hej! Min granne har under flera år trakasserat mig, och tidigare min syster, som bodde i samma lägenhet. Hon klagar på att vi har diskmaskin, trådlöst bredband osv, och säger att hon blir sjuk och störs av detta. Hon har även klagat ibland på saker vi inte har, och när vi inte ens haft på elen då vi varit borta en vecka. Även om vi är trevliga och säger snällt att vi ska flytta det, eller att hon får prata med styrelsen, då vi har rätt att använda dessa prylar, så fortsätter hon. Nu senaste gången var pappa över och då sparkade hon honom. Efter detta kontaktade vi styrelsen för 4:e gången och de sa bara att vi skulle vara vänliga mot henne och ringa om det var något mer. Men jag som just nu opererat knät är livrädd för henne och känner mig inte trygg när jag går i trapphuset. Jag tycker detta gått för långt. Det måste finnas något vi kan göra, snälla hjälp oss! Med vänlig hälsning, Karin

    • Ni ska kräva att styrelsen tar tag i detta problem, t ex genom att de kallar till ett gemensamt möte så att ni kan prata igenom problemen. Vill inte styrelsen göra detta, bör ni vända er till kommunen, för att be att de ingriper. De kan då ge styrelsen ett föreläggande om att göra något åt problemen.

  12. Sandra skriver:

    Hej!

    Jag undrar över parkering för funktionshindrade. I vår förening finna det två parkeringar som är extra breda. Dessa hyrs i dagens läge av fullt friska personer. Min make sitter i rullstol och vi har pratat med styrelsen om att få hyra en av dessa parkeringar då det är dom enda parkeringarna som är tillräckligt breda för att min man ska kunna ta sig i och ur bilen. Just nu måste vi stå på besöksparkeringen för rörelsehindrade som ägs av ett annat bolag. Enligt styrelsen kan dom inte göra något alls för att vi ska få hyra en av parkeringarna då dom redan är uthyrda. Finns inget om parkeringar i våra stadgar. Det bor många rörelsehindrade i det här området, varav fyra som sitter i rullstol.
    Så min fråga är om man kan omvandla dessa två parkeringar till parkeringar för rörelsehindrade eftersom dom är extra breda? Hur går man till väga i så fall för att göra det?

    • Föreningens egna parkeringsplatser råder styrelsen över, där finns inga kommunala regler eller skyldigheter. Styrelsen har alltså ingen skyldighet att tillhandahålla handikapp-parkeringar. Däremot bör varje ansvarstagande styrelse försöka lösa behovet av sådana platser. Om det som i ert fall finns två breda platser bör dessa naturligtvis erbjudas personer med sådana behov, och de som nu har platserna erbjudas andra normala platser. En bra styrelse ska kunna fixa detta.

      Ett alternativ är att man kontaktar kommunen, som i vissa fall kan måla upp en handikapp-plats ute på gatan. Denna blir då förstås inte “privat”, men kan i praktiken användas i huvudsak av er.

  13. Anders skriver:

    Hej jag och min sambo har fått klagomål och brev från styrelsen på att vår son vaknar och skriker ibland mitt i natten. Vi har även fått klagomål när barnen varit sjuka och därför haft svårt att sova, vilket medfört att dem har varit uppe till 11 tiden på kvällen. Samt fått klagomål då vi någon gång lagt barnen i säng strax efter 10 men innan 11 på kvällen. Våra barn är 1 och 2 år. Det känns som ingen tål barnljud där vi bor. Innan barnen var det aldrig klagomål. Vi har även fått gå på HSB – Nabo möte nu är vi oroliga för att bli vräkta, då vet vi inte var vi ska bo någonstans. Är folk så känsliga mot barn ljud. Kan de verkligen vräka oss på grund av barn?

    • Nej, ni kan inte bli uppsagda (vräkta) pga av detta. Barnskrik förekommer, men pågår (som tur är) bara några få år, och det måste alla grannar faktiskt försöka stå ut med. Jag tycker styrelsen har agerat helt fel i ert fall.

  14. Anders skriver:

    Hej!

    I min förening finns det en parkering med endast en skylt ”P”. Haft min bil ståendes där hela vintern(Från november 2014) och har nu fått en lapp hem vilken säger att jag måste flytta på den då det inte är en långtidsparkering. Kommer inte att kunna flytta på den inom en vecka (mycket snö på). Visste inte om att jag inte fick stå där hela tiden. Finns det risk för avhysning?

    • Någon risk för avhysning av dig kan det aldrig bli fråga om. Bilen däremot måste du kanske flytta. Hur parkeringen med P-skylt får användas ska styrelsen kunna ge besked om. En P-skylt på kommunal mark betyder max 24 timmar, men i en bostadsrättsförening kan mycket längre tider förekomma, men det bör då framgå i t ex intern information i föreningen. Dessutom bör det stå ”Privat parkering”, så att den inte förväxlas med allmän kommunal parkering.

  15. undran skriver:

    hej, jag har en granne som är psykiskt sjuk och har hotat mig och min familj med kniv, har gjort en polisanmälan och styrelsen har tagit del av den och jobbar med att få honom vräkt, finns det möjlighet att han får bo kvar?

    • På denna korta beskrivning verkar det vara ett uppenbart fall där personen ifråga kan vräkas med omedelbar verkan. Möjligheten för personen att bo kvar är liten. Detta är ju ett fall för polisen och de sociala myndigheterna att ta hand om.

  16. lale skriver:

    Har man rätt till bostad även om man stör sina grannar och inte betalar hyran?

  17. lale skriver:

    hej igen!
    vilka rättigheter kan man inte utnyttja om man saknar en trygg bostad med tillräcklig standard?

  18. Mia skriver:

    Hej!
    Jag har nyligen flyttat in i en ny bostadsrätt på bottenvåningen med en stängd innergård. Jag har katt som jag har haft med ute på min uteplats i koppel och har även gått med runt på innergården under ständig uppsikt och i koppel, katten har inte en enda gång varit inne på någon annans uteplats eller kissat eller bajsat på innergården. Nu har 2 personer ringt till ordförande i föreningen och klagat på att jag rastar min katt på innergården, dvs går runt med den. Och de har sagt till mig att jag inte får ha katten ute, på innergården inte ens i koppel under uppsikt.. Det som står om husdjur i föreningens trivselregler är:

    13. Husdjur
    Innehavare av husdjur ska övervaka att dessa inte stör eller förorenar i fastigheten och inte heller rastas inom föreningens område på innergården.
    Innehavare av husdjur ska hålla uppsikt över husdjur så att dessa ej under några omständigheter vistas på andra medlemmars uteplatser. Plocka upp djurets spillning och lägg i avsett kärl i soprummen.

    Jag tolkar texten som att jag måste ha katten under uppsikt och se till att den inte kissar eller bajsar, eller är inne på andras uteplatser. och om olyckan skulle vara framme att jag måste plocka upp, bajset och slänga det. Men enligt föreningen så får jag inte ens ha den i koppel på innergården, för att rasta betyder promenera?
    Kan detta stämma? Vad har föreningen för laglig rätt? kan de vräka mig om jag har min katt i koppel under ständig uppsikt på innergården? vad säger regler och lagar? Har föreningen rätt att förbjuda mig att ha med min katt på innergården kopplad?
    Vänliga hälsningar Mia

    • För det första: det finns inga entydiga lagar som reglerar detta.
      Det enklaste är kanske att du rastar din katt någon annan stans. Annars måste du övertyga styrelen och dina klagande grannar om att du alltid plockar upp efter katten. Ordet ”rasta” kan nämligen tolkas på två sätt: antingen att bara promenera omkring med djuret, eller att låta djuret göra sina behov (utan upplockning). Försök prata med styrelse och försök komma överens. Uppsagd kan du aldrig bli enbart pga detta.

  19. Janne skriver:

    Hej Lennart.

    Bor i en brf förening där det bor 2 sydamerikaner, en utav dom blev vräkt februari 2014. Nu har tvillingbrodern flyttat in som inneboende efter vräkningen i broderns lägenhet. Båda är dömda för flera brott. Styrelsen känner till detta men agerar ej. Polisen har sökt ena brodern men dom har dörrkoder och öppnar ej. Brodern som har lägenheten har varit störande flera gånger. Dom kör även mc på gården utan mc kort och bryter mot dom bestämmelser som finns i reglerna/bostadsrättslagen.

    Går det att vräka dom?

    (Hänvisningar till Bostadsrättslagen, Brottsbalken)

    • Man får arbeta efter de lagregler som finns, och som ni själva verkar ha koll på. För övrigt kan jag inte uttala mig utifrån en så kortfattad redogörelse. Jag kan heller inte uttala mig i polisiära eller sociala frågor.

  20. Patrik skriver:

    Hej,
    Jag är hundägare och har full kontroll på min hund, enligt polisen lagar. Jag brukar ta ut min hund på en gräsmatta i närheten av mitt bostad hus för att kasta boll med henne. Jag fick ett brev att det är hundförbud på gräsytor som är tänkta för lek…
    Men med den formuleringen så kan jag inte kasta boll med min hund på några gräsytor, då alla gräsytor kan användas för lek. Hur bemöter jag detta påståendet??

    mvh

    • Jag tolkar det som om det är föreningens gräsytor ni är på. I så fall föreslår jag att du försöker prata med styrelsen om detta, att det inte handlar om hundrastning eller förorening, utan enbart lek. Är det inte föreningens mark, kan du helt bortse från brevet.

Leave a Reply