40. Kan man bli uppsagd från sin bostadsrätt?

Uppsägning av bostadsrätt  (vräkning)

Hur förhåller det sig egentligen, kan man bli uppsagd? Man äger ju sin bostadsrätt, då kan man väl inte bli vräkt hur som helst, eller?

Vi har i olika sammanhang berättat om de rättigheter man har i en bostadsrätt. Man äger sin bostadsrätt, och den är upplåten “utan tidsbegränsning“, som det står i stadgar och i bostadsrättslagen.

Men, man har också en hel del skyldigheter.

Först och främst att betala månadsavgiften i tid. Detta är lika viktigt som i en hyreslägenhet. Betalar man inte sin avgift i tid, så kan styrelsen säga upp dig direkt (det kallas att bostadsrätten “förverkas“).

Och det finns fler skyldigheter: Man måste sköta sig, dvs man får inte störa sina grannar, eller bryta mot de regler som gäller i föreningen. Man får inte heller hyra ut bostadsrätten utan tillåtelse, eller att grovt missköta lägenheten, eller att vägra styrelsen tillträde för inspektion eller nödvändiga arbeten. Bryter man mot något av detta, och man inte rättar sig efter anmaningar, så kan man också bli uppsagd.

Man kan också missköta sina banklån på lägenheten. Då kan banken ta lägenheten i beslag och tvinga fram en tvångsförsäljning, som yttersta åtgärd.

Man bör alltså betala sin månadsavgift i tid, och följa de regler som finns i bostadsrättsföreningen, så går det bra!

Men om man skulle bli uppsagd, förlorar man då bostadsrätten direkt?

Nej, gäller det försenad avgiftsbetalning har man alltid en chans till att betala, om det görs inom tre veckor efter påminnelse.  Och i övriga fall kan man få saken prövad i hyresnämnden. Men förlorar man i hyresnämnden då blir man anmodad att frivilligt flytta och sälja sin bostadsrätt. I sista hand blir man dock avhyst, “vräkt”, och bostadsrätten säljs på exekutiv auktion. Detta sker via tingsrätt och Kronofogden. Skulder måsta sedan regleras, men det som ev. blir över får man förstås behålla.

 

© Borättupplysning Skåne

317 Responses to “40. Kan man bli uppsagd från sin bostadsrätt?”

  1. Zandra skriver:

    Hej!
    Bor i en bostadsrätts förening och undrar vad man kan göra åt någon som har sin bil ståendes på föreningens gemensamma parkering. Den har stått där i över 6 månader utan att flyttas! Då vi åxå har garage står det tydligt i våra papper att man skall använda sin garageplats till bilen (han har sin båt o garaget), då det endast finns ett fåtal platser ute, och vi vill gärna att våra besökare skall kunna ställa sig någonstans.
    Är så trött på hans nonchalans gentemot oss andra som bor här. Jag tycker själv det är segt att ställa in bilen i garaget varje gång man varit ute, dock om man åker ut och vet med sig att man skall iväg igen ställer de flesta sig på uteparkeringen, vilket inte är några konstigheter alls.

    Vad kan vi göra?

    • Ni ska helt enkelt ta fram tydliga skriftliga regler (ordningsregler) för hur parkeringen får användas, och sedan tillämpa dem. T ex begränsa hur länga man får parkera där, eller vem som ska få använda den.

  2. Maria skriver:

    Hej!

    Vi bor sedan 3 år tillbaka i ett brf-parhus. Vi bor granne med en pappa och hans gravt autistiska son (ca 25 år). Innan vi flyttade in var vi oroliga för att de skulle vara störande att bo granne med denna familj men vi blev lugnade med att det var väldigt lugnt och att grannarna aldrig hördes till. De var heller aldrig ute. Vi flyttade in och det har varit jättetyst fram till oktober förra året. Då fick den autistiska pojken en assistent de timmar han är hemma från sin dagligverksamhet (från 15-22) samt på helgerna. Vi märkte direkt att det hänt något hemma hos dem och pojken har blivit väldigt aktiv, springer/stampar i golvet. Han har även ett väldigt speciellt högljutt skrikande som kan liknas vid en brunstig tjur och det hörs i hela området när han går ut. Dessa störningar pågick fram till mitten på feb då vi inte stod ut länge. Det har varit oerhört störande och psykiskt påfrestande. Vi gick nästan in i en depression pga detta. Vi bestämde oss iaf för att gå över och prata med grannen. Vi möttes av en arg man som inte förstod vad vi pratade om och han blev så arg att han gick in och skickade ut assistenten som pratade med oss. Hon tyckte att det var olyckligt att vi blev störda av detta och hon lovade att träna pojken samt prata med kommunen om anpassning.
    Efter detta har det ändå blivit lugnare och nu är det bara några tillfällen om dagen som det stör. Vi har inte hört något mer från dem sedan dess ang anpassning.

    Vi kände att detta kunde vi acceptera men då kom nästa problem.
    Nu har de vi ett flertal tillfällen suttit ute på deras baksida och där skriker/ gapar denna pojk värre än någonsin :( det låter som att han står inne hos oss och skriker och alla gamla ångestkänslor från vintern kommer tillbaka. Varför gör de så här? De måste ju förstå att vi blir störda av detta! Vi har försökt att spela in hans ljud och skriver nu upp datum när det är extra störande. Det är verkligen inte så att vi vill gnälla på grannar i onödan men dessa ljud är så enerverande och störande så att vi snart tappar förståndet!!!
    Vi kan inte fortsätta leva såhär och jag kan inte med att sälja huset till någon annan stackare som får dessa problem.
    Vad kan vi göra?

    Tack på förhand!

    • Vi har väldigt svårt att besvara denna typ av problem som rör så många sociala aspekter. Jag tycker du har gjort helt rätt att genom samtal med grannen försökt hitta en acceptabel lösning. Du har rätt till ett boende utan störningar, även om de råkar vara mänskliga. Du bör föröka igen, och även kontakta de sociala myndigheterna på orten. Skulle det ändå inte bli en acceptabel lösning, finns kanske ingen annan möjlighet än att flytta. Kanske kan en annan innehavare hantera problemet på ett annat sätt, i vilket fall ska du inte ha dåligt samvete om du tycker du måste flytta.

  3. Monica skriver:

    Hej,

    Har en liten fråga. Har en väninna som blir misshandlad äger en bostadsrätt till 100 % men hur ska hon bli av med karln??

  4. Jocke skriver:

    Hejsan.

    Vi har en granne på samma våning som röker jätte mycket marijuana och gräs. Konstant när han är hemma eller vaknar på helger. Det dtinker i trapphuset och inne i vår lägenhet. Vet att det stinker i andras lägenheter också.

    Skulle man kunna få honom vräkt pga detta? Kan bostadsrättsföreningen sätta regler på att man inte får röka marijuana i lägenheterna? Det är ju trotts allt olagligt.

    Mvh
    Jocke

  5. Daniel skriver:

    Hej!

    Jag och min sambo har stora problem med att folk är på våran uteplats mm. Lägenheten ligger på markplan och har en uteplats men den har ingen grind så man kan bara traska rakt in.
    Folk slänger fimpar i våran rabatt (Den ligger precis vid ingången till radhuset) och folk är inne och tar saker / flyttar om våra utemöbler.
    Jag tycker att detta känns obehagligt men vet inte vad man kan göra?
    Vill även tillägga att våran hyresvärd inte är att lita på och hyresrättsföreningen är ofta här på grund av detta..
    MVH
    Daniel m. sambo

  6. Jasamin skriver:

    Hej!

    Jag och min mamma har en hund som under vardagar (bortsett från fredagar) är ensam hemma, dock kommer min mamma hem vid lunchtid och är hemma med hunden i en timme och går sedan tillbaka till jobbet. Hunden blir ensam tills jag kommit hem från skolan vilket är vid fyra tiden. Alltså är hunden ensam först tre timmar sendan kommer mamma hem till lunch sendan är hon ensam igen fyra timmar tills jag kommer hem. Hunden kan skälla och yla men blir efter nån timme lugn, dock kan hon börja skälla igen.

    Vi har fått klagomål från EN granne och från några som inte ens bor i samma trapphus. Klagomålen handlar om att hunden skäller för mycket. Grannen som klagat är med i styrelsen och nu har vi fått hem ett brev.

    Vad kan vi göra för att lösa detta?

    • Enligt min mening är det inte roligt att höra en hund som är ensam skälla eller yla, det känns aldrig bra, hunden är ju antagligen olycklig. Jag har förståelse för att grannar upprörs och kan klaga. Lösningen måste vara att hunden lär sig att vara ensam hemma utan att skälla, eller inte lämnas ensam.

  7. Oliver skriver:

    Hej!

    Jag har fått fuktskada i mitt badrumstak. Det har konstaterats (besiktas) att orsaken är tätskiktsläckage hos min granne ovan. Besiktningen skede den 4 februari 2014. Sen dess har ingenting hänt. Under tiden växer fuktfläckarna i mitt badrumstak utan att jag kan reparera det eftersom min granne måste reparera sitt först.

    Jag har klagat till styrelsen men de svarar att de ska ha ett möte med min granne angående att renovering måste komma igång det sade de senast i april och nu svarar de att de ska ta det efter semester. Det har gått mer än ett år och ingenting händer. Vad ska jag göra? Går det att anmäla styrelsen? Isåfall var? Tacksam för hjälp.

    MVH

    Oliver

    • Det här är ett knepigt fall, och svårt för dig att göra något åt. Om det konstaterats fukt i bjälklaget, dvs ditt tak, så är det styrelsens ansvar att detta åtgärdas, oavsett hur eller varför skadan uppstått. I detta fall tydligen pga brister i grannens golv. I detta fall måste alltså styrelsen gå in i lägenheten ovanför och riva upp golvet, och torka ut golvet/bjälklaget. Detta SKA styrelsen göra, med eller utan tillåtelse från lägenhetsinnehavaren. Jag menar att styrelsen i detta fall agerat alldeles för passivt genom att göra det till en förhandlingsfråga med lägenhetsinnehavaren.
      Problemet är att det för din del är svårt att göra något åt det. Eftersom du inte verkar ha lidit någon större ekonomisk skada, eller inskränkning i ditt boende, är det svårt att kräva styrelsen på ersättning, vilket du annars hade kunnat göra. Dvs i detta fall är det inte meningsfullt att driva det rent juridiskt gentemot styrelsen.
      Bästa möjligheten är nog att driva det internt inom föreningen, och försöka övertyga styrelsen om hur saken måste hanteras, och ta upp frågan på medlemsmöte. Möjligen kan man kontakta hyresnämnden och fråga om de kan bidra med medling.

  8. Peter Eklund skriver:

    Hej
    Jag sitter med i styrelsen för ett nybyggt hus och en nybildad BRF, och vi har problem med en individ i föreningen. Hans uppträdande och problem började innan vi ens fick tillgång till lägenheten. Genom att ställa ett flertal märkliga krav till entreprenören som byggt huset, samt till funktionerna runt om kring. Han utsåg också sig själv lämplig till ordförandeposten långt innan vi fick ta över ansvaret från entreprenören.

    För att göra en lång och utdragen historia kort, så har vi i den nya styrelsen samt den som företrätt oss fått stå ut med otaliga samtal, hotfulla mail (vi har alla mail sparade) samt verbala hot från denna person. Han hotade mig personligen och har på grund av detta redan fått en varning från föregående styrelsen och den är även registrerad hos socialnämnden. Vi i styrelsen och övriga boende hoppades på att detta skulle lugna ner honom, men tyvärr fungerade detta inte länge. Nu är han tillbaka på banan och han kräver massa olika saker samt hävdar att saker inte sköts på grund av att de inte görs på hans sätt. Han har även tagit kontakt med våra olika tjänsteleverantörer och krävt åtgärder, utan styrelsens kännedom eller godkännande. Detta har även gjorts på ett hotfullt sätt. Situationen med denna personen är ohållbar och vi i styrelsen får lägga ner otroligt mycket tid på att ta hand om hans frågor och reda ut de problem han ställer till med. Kan vi i styrelsen ge honom en ny varning på grund av att han agerar i eget syfte för föreningen utan styrelsens godkännande eller kännedom? Det är ju vi i styrelsen som är ansvariga för att föreningen fungerar, och det är vi som har det yttersta ansvaret då vi är registrerade hos bolagsverket. Vi kan inte riskera att han blir ovän/otrevlig med någon av våra leverantörer så de bryter nuvarande kontrakt med oss.

    Tack för hjälpen.

    Mvh
    Peter

    • Återigen ett svårt fall. Besvärliga människor och personliga konflikter är alltid svårlösta, och jobbiga. Någon enkel lösning kan jag inte bidra med, bara några kanske självklara tips: Meddela alla entreprenörer och andra kontakter att de ska ignorera personen ifråga, och det ska ni själva också göra, naturligtvis. Personliga hot ska antecknas noga, och allvarliga hot ska polisanmälas. Om ingen förbättring sker, kan personen sägas upp för avflyttning, det finns stöd för det i Bostadsrättslagen (7 kap. 9 §).

  9. Gun skriver:

    Hej!

    Jag sitter med i styrelsen i vår Brf. En redovisningsbyrå sköter vår uthyrning av p-platser med och utan motorvärmare och carportar. Till dessa är det kö.

    En av våra medlemmar har meddelat mig då jag påpekade att deras bil stod på gästparkeringen att de hyrde 2 p-platser utan motorvärmare och en carport. Det var i våras någon gång och det köpte jag, det var inget konstigt.

    Efter det har det framkommit att de endast hyr en carport men står ändå på två av platserna utan mv som ska hyras, utan att ha kontrakt. Jag har kollat med redovisningsbyrån och det är inga kontrakt skrivit.

    Styrelsen har skrivit brev till dem att antingen flytta bilarna till den parkering som är gratis eller skaffa hyreskontrakt för platserna.

    Eftersom det inte har hänt något ännu med något kontrakt, kan vi ta ut någon straffavgift eller börja ta betalt för att de står på platserna?

    Hälsningar
    Gun

    • Jag föreslår att ni omedelbart börjar ta ut hyra för p-platserna, oavsett om kontrakt finns eller ej. Detta kan också göras retroaktivt, t ex 1 år tillbaka, eller annan lämplig tid. Detta bör sätta lite press på medlemmen att bestämma sig hur den vill ha det.

  10. Johan skriver:

    Hej!

    Vi bor i en brf. där det tyvärr finns en granne som inte sköter sig. Personen i fråga festar hårt varje helg och där en fest för de flesta andra personer slutar med att de går ut på krogen börjar festen ordentligt vid 00.00 och kan i värsta fall fortsätta fram till kl 09.00 i lägenheten.

    Till saken hör att det inte endast är grannen i sig som stör utan även de gäster som ramlar i trappen efter 22.00, pratar högt och bankar på såväl dörrport som lägenhetsdörr och pissar mot väggen nere i källaren. Vissa av dessa personer är kända av polisen (som vi även har varit i kontakt med i ärendet) och det är med största sannolikhet inte alkohol utan narkotika och andra droger som används på dessa fester. Nyligen greps en av dessa gäster till vår granne utanför vår port av polisen (förmodligen drogrelaterat).

    Vi har varit i kontakt med styrelsen ett flertal gånger med anledning av denna granne och fått till svar att vi ska fortsätta ringa störningsjouren. Under en 2 månadersperiod har störningsjouren varit och sagt till ca 8 ggr.

    Ordförande i styrelsen har även de gånger vi förklarat att detta måste få ett slut och en tillsägelse från styrelsen måste ske fått veta att de tyvärr inte varit i stan vid tillfället, att de ska prata med grannen (detta har inte gjorts) och till slut har det blivit svårare och svårare att nå ordförande i perioder… De vill helt enkelt inte ta i det här problemet? Oavsett om det är av rädsla för de här personerna så är det fel!

    Den här grannen har hotat min sambo vid en tillsägelse kl 03.30 och langar frekvent alkohol (förmodligen även droger) till minderåriga som springer i trappen som pratar högt om vad de ska köpa. När en påse med ett känt knarkemblem hittades utanför porten där vi såg grannens gäster släppa påsen med egna ögon fick vi veta av polisen att det var synd att det inte var något innehåll kvar i påsen som kunde styrka vad de tagit?

    Vi bor i ett lägenhetshus med väldigt mycket barnfamiljer och den synen att se en fullständigt påtänd människa vingla fram mellan små barn som spelar fotboll är fruktansvärd.

    Vad kan vi göra mer? Av att döma av tidigare kommentarer är det inte till vår fördel att komma på kant med styrelsen heller och vi är rädda för att så blir fallet om vi fortsätter ligga på för hårt.

    Det ska tilläggas att övriga grannar i våran trappuppgång är av samma åsikt när det gäller denna granne. Kan vi göra något gemensamt och skulle vi kunna se till att denna granne blir vräkt?

    Vad kan vi kräva av styrelsen? Polisen kan gripa dessa människor under dagen och på kvällen är de tillbaka i grannens lägenhet för att festa. Det är tragiskt vilket samhälle vi lever i.

    Om vi nästa gång ringer störningsjouren och ber dom ta med polisen då vi misstänker knark och detta senare stämmer. Kan det räcka för att få grannen vräkt?

    Tacksam för svar
    // Johan med familj

    • Detta ska ni göra:
      1. Noggrant anteckna alla störningar ni upplever, med datum och klockslag.
      2. Samla underskrifter från grannar, och kräva att styrelsen agerar,
      3. Om nödvändigt försöka få till en extrastämma om problemet.
      3. Anmäla störningarna till sociala myndigheten och miljöförvaltningen.
      5. Fortsätta ringa störningsjouren, och vid behov även polisen.

      Jag förstår att dessa störningar ett stort problem för er och era grannar, och det är styrelsens ansvar att hantera problemet. Styrelsen ska lämna skriftlig anmodan om rättelse, och därefter säga upp medlemmen/hyresgästen.

  11. thomas skriver:

    Bor i en bostadsrätt.
    Har problem med buller i sovrummet fr fläkt monterad ovanför. Endast jag som klagar i föreningen känns det som. Bullermätning utförd men ej lågfrekvent. Jag vill gå vidare med ärendet, men styrelsen har förbjudit mig att kontakta firman som de har avtal med, samt om jag kontaktar styrelsen blir jag anklagad för trakasserier?

    På detta så lägger de till att vi parkerar på föreningens gästparkering. ( andra i föreningen har sina bilar där minst lika mycket.. under diskussioner har vi höjt rösterna emellan men inga hot eller opassande ord har jag sagt.

    Styrelseordförande vill ha en protokoll fr ett möte påskrivet från mig annars hotar de med vräkning. Där står det bla att jag är förbjuden att kontakta fläktfirman, samt styrelsemedlemmar gällande bullret och att ärendet är slut-diskuterat. Vilka rättigheter har jag? vräkning ?

    • Om du har problem med buller i sovrummet, så är det styrelsen du ska klaga hos. Du ska inte kontakta fläktfirman, så där har styrelsen rätt. Eftersom du tydligen gjort det vid flera tillfällen, är det också rätt av styrelsen att förbjuda dig att göra det. Tydligen har det också gjorts bullermätning, som inte gett något (enligt styrelsen). Och vad jag kan utläsa ur ditt brev så har du fortsatt att kontakta olika styrelseledamöter om detta. Jag kan förstå om detta uppfattas som trakasserier.

      Det du ska göra är att kontakta kommunens miljönämnd, och be att det görs en ny utredning om ev buller. Om du ska kontakta styrelsen, så gör det skriftligt, till föreningskontoret. Det påstådda protokollet kan du strunta i, men styrelsen har alltså rätt i dess andemening, att du inte ska klaga hos fläktfirman, och inte heller hos enskilda styrelseledamöter. Någon vräkning riskerar du inte.

      Angående gästparkeringen: att andra parkerar där ”olagligt” innebär inte att du har rätt att göra det.

  12. Monica skriver:

    Hej, Jag bor i en brf (samt äger lägenheten) jag hade ”fest” (mina tjejkompisar var på besök) en kväll och grannen över kom ner dagen efter och skällde ut mig. Han sa att vi hade världens fest fram till 00:30, och störde rejält. Men vi sänkte (nästan stängde av) musiken kl 23 då det ska sänkas, och sedan satt vi bara och pratade och skrattade fram till 00:30. Denna granne som kom och skällde ut mig sa att han sitter i styrelsen och att detta ska fram, och att detta minsann inte var första gången (men jag har endast haft fest en gång tidigare i somras). Kände mig självklart elak och bad om ursäkt men han röt tillbaka och sa att han minsann inte ville höra min ursäkt. Hur orolig bör jag vara? Kommer styrelsen säga upp mig? (Eftersom han nu tydligen satt i den).

    • På den beskrivning du ger kan det nog inte ens klassas som en störning. Men kanske har din granne en annan version av vad som hänt. Hur som helst behöver du inte vara orolig, någon uppsägning kan det aldrig bli tal om pga av detta.

  13. Viktor skriver:

    Hej,

    Har en fråga gällande olagliga preparat som används.
    Vi bor i en kanon Brf på alla sätt och vis, bra ekonomi, superfina lägenheter, kanon bra rykte mm.
    Vi är en brf med en bred blandning av båda unga som äldre och vissa familjer har även unga barn.

    Tyvärr använder sig en relativt nyinflyttad granne av ”olagliga preparat” och det ”stinker” ut i trappen,kryper i lufttrummorna mm.
    Man vill inte vistas i trapphuset, vi som grannar drar oss, skäms för att bjuda över vänner, familj, mm. Då alla säger/känner samma sak.

    Det har gjorts en polisanmälan mot detta, men polisen har inte gjort något alls mer än en notering.

    Styrelsen känner väl till problemet och har haft ett extra möte för att tampas med problemet då det har blivit ett sådant störningsmoment att denna person använder sitt stinkande preparat 7 dagar i veckan.
    Det har eskalerat till den mån att vi får lukta och har luktat på detta i ca 3-4v i sträck var dag.
    Han kommer inom kort få en skriftlig varning ifrån styrelsen.

    Ett par grannar lyckats även nyligen stoppa stöld av egendom, då det har dykt upp ”nytt” folk som börjar traska in i trappen, vi har aldrig haft problem med detta tidigare.
    Vill tillägga att mannen vi stoppade var hög som ett hus och känd kriminell hos polisen.
    (vi hade tur denna gång att vi var flera personer som var på väg upp i våra lägenheter och lyckades ingripa)
    Vid gripandet av denna man, så frågade även polisen:
    – Är allt annat ok här annar?
    Vi svarade; nej vi har en som använder narkotika…
    – Polisen: Jo vi känner detta med…kanske vi får en anledning att komma och besöka Er igen!

    (det var det hela av det…sedan åkte de iväg med mannen som försökte stjäla)

    Vad finns det att göra, hur fort kan vi vräka denna person som inte bara förstör, utan även riskerar att sänka brf:ens värdighet och rykte ner i grunden.

    Vi som grannar, störda, arga och känner inte att vi har investerat flera miljoner i våra lägenheter bara för att en ”id**t” vill förstöra för andra pga sina begär.

    Tacksam för all råd, hjälp.

    Mvh
    Viktor

  14. Jag anser att ni (styrelsen) genast ska gå vidare och genomföra en uppsägning av personen. Viktigt att uppsägningen genomförs korrekt enligt lagen (se tidigare svar i denna spalt), och understöds av så mycket skriftlig information som möjligt om störningarna. Skulle personen i fråga inte acceptera uppsägningen, kommer ärendet hamna hos hyresnämnden som då får avgöra fallet.

  15. Jennie skriver:

    Hej,
    Sitter i styrelsen i vår förening och en person i vår förening betalar alltid sin avgift minst en månad för sent. Vi har nu börjat skicka till KFM och hoppas få våra pengar, men till saken kommer oxå att hon är väldigt högljudd och flera grannar stör sig på henne. Kan vi ”vräka” henne? Det skulle vara för allas trevnad.

    Tack på förhand

    • När det gäller sen betalning, och det upprepas många gånger, kan ni göra en uppsägning av personen, detta har stöd i lagen (BrL 7 kap. §§ 18-30, se särskilt § 23 3:e stycket).

      Vad gäller störningar kan detta också vara en grund för uppsägning, men då måste det röra sig om grova störningar, och det måste vara mycket väldokumenterat (se samma paragrafer).

  16. André skriver:

    Hej!
    Jag hyr en lägenhet i andra hand i en bostadsrättsförening och jag har en granne till idiot under mig där hans familj för ett himla liv sent på kvällarna, antigen låter det som dom river, möblerar om i lägenheten, dom för en massa liv efter 22.00, ibland senare, ett gäng elefanter rent ut sagt!

    Och ja, jag spelar hög musik (Psytrance/Hardstyle/reggae) på dagarna från 12 på middagen, men dom gnäller på mig till bostadsföreningsägaren. Jag har inte klagat på dom en enda gång, men dom har klagat på mig 3e gången nu.

    Deras anledning till deras klagomål är att deras barn inte kan göra läxan för dom hör mina ljud eller vibrationer från basen. Hur ska jag göra? jag har enligt regler rätt till att kunna spela hög musik om man är på bra humör? eller ska man vara såna bitterfittor som dom?

    • Jag tycker ni bägge två måste lugna ner er och försöka minska på ljud och störningar. Om du anser att din granne stör ska du i första hand prata med den du hyr av, och i andra hand klaga hos styrelsen. Sen får styrelsen försöka ta tag i konflikten och medla.

  17. jörgen skriver:

    Hej! vet inte om detta e rätt länk, men gör ett försök.
    Måste man meddela sin styrelse om man åker på semester el liknande??
    Samt en sak till: får en styrelsemedlem gå in utan att meddela sig i förväg? har renoverat min lgh till toppskick och är oehört rädd om den. samt att jag har tunga mediciner hemma pga av min cancer. så känner att min intrigitet blir rubbad.

    En grej till, får man byta lås i en brf? står i stadgarna att vi själva ansvarar för lås inkl nycklar. och borde inte huvud nycklar avskaffas?? och får man skaffa larm??

    • Nej, man måste inte meddela styrelsen när man åker bort, däremot måste det finnas någon som ser till lägenheten om man är borta länge, och det är inte fel att informera styrelsen.

      Angående besök i lägenheten, så får ingen gå in utan din tillåtelse. I de flesta föreningar är huvudnycklar avskaffade, och i vilket fall som helst så är det fritt att byta sitt lås. Och att installera larm (men det måste finnas en fungerande rutin, om larmet utlöser och du t ex är bortrest).

  18. Jörgen skriver:

    Bra! då är jag trygg, min bror ser till den.
    men hur förhåller det sig med postboxar i brf? kan verkligen en styrelse ha huvudnyckel till allas post??

  19. Hemi skriver:

    Hej!

    Var går gränsen när det gäller en så kallad rättshaverist? Vad måste vi i styrelsen tolerera innan vi kan ta den boende till rätten?

    Vi har en boende i vår förening som har många principer. Detta har lett till att vi var på väg till hyresnämnden för att medlemmen inte ville släppa in reparatör trots skada som föreningen ansvarar för. Detta var något som kostade både tid och pengar för föreningen då vi tvingades anlita jurist. Ett par dagar innan förhandlingarna ändrade hon sig och släppte in reparatör i lägenheten.

    Nu vill hon ta ett annat ärende dit för att hon har sina principer när det gäller störningar dagtid på helgerna och vad jag kan se och läsa av lagtext och praxis så finns det inte någon skillnad gällande normala störningar under helgen.

    Vad kan vi i styrelsen göra? Detta lär inte vara sista gången hon får liknande infall.

  20. Ganimete skriver:

    Jag har en fråga. Min mamma ägde en bostadsrätt som någon skänkte till henne från början. Nya i Sverige visste inte min mamma om att det var en bostadsrätt och de gamla ägarna gav mamma henne bostaden helt utan kostnad och gjorde henne till ensam ägare.

    Nu till min fråga. Efter ett par år flyttade vi därifrån och mamma överlämnade nyckeln till HSB som är föreningen bakom bostäderna.

    Vad hände när mamma lämnade över nyckeln? Inga avtal skrevs under när mamma lämnade nyckeln för att tilläga.

    Tacksam för svar.

Leave a Reply