40. Kan man bli uppsagd från sin bostadsrätt?

Uppsägning av bostadsrätt  (vräkning)

Hur förhåller det sig egentligen, kan man bli uppsagd? Man äger ju sin bostadsrätt, då kan man väl inte bli vräkt hur som helst, eller?

Vi har i olika sammanhang berättat om de rättigheter man har i en bostadsrätt. Man äger sin bostadsrätt, och den är upplåten “utan tidsbegränsning“, som det står i stadgar och i bostadsrättslagen.

Men, man har också en hel del skyldigheter.

Först och främst att betala månadsavgiften i tid. Detta är lika viktigt som i en hyreslägenhet. Betalar man inte sin avgift i tid, så kan styrelsen säga upp dig direkt (det kallas att bostadsrätten “förverkas“).

Och det finns fler skyldigheter: Man måste sköta sig, dvs man får inte störa sina grannar, eller bryta mot de regler som gäller i föreningen. Man får inte heller hyra ut bostadsrätten utan tillåtelse, eller att grovt missköta lägenheten, eller att vägra styrelsen tillträde för inspektion eller nödvändiga arbeten. Bryter man mot något av detta, och man inte rättar sig efter anmaningar, så kan man också bli uppsagd.

Man kan också missköta sina banklån på lägenheten. Då kan banken ta lägenheten i beslag och tvinga fram en tvångsförsäljning, som yttersta åtgärd.

Man bör alltså betala sin månadsavgift i tid, och följa de regler som finns i bostadsrättsföreningen, så går det bra!

Men om man skulle bli uppsagd, förlorar man då bostadsrätten direkt?

Nej, gäller det försenad avgiftsbetalning har man alltid en chans till att betala, om det görs inom tre veckor efter påminnelse.  Och i övriga fall kan man få saken prövad i hyresnämnden. Men förlorar man i hyresnämnden då blir man anmodad att frivilligt flytta och sälja sin bostadsrätt. I sista hand blir man dock avhyst, “vräkt”, och bostadsrätten säljs på exekutiv auktion. Detta sker via tingsrätt och Kronofogden. Skulder måsta sedan regleras, men det som ev. blir över får man förstås behålla.

 

© Borättupplysning Skåne

317 Responses to “40. Kan man bli uppsagd från sin bostadsrätt?”

  1. Louise skriver:

    Hej,
    Jag har blivit kontaktad av styrelsen i brf med uppmaningen om att söka tillstånd för andrahandsuthyrning, då de säger att de har fått uppgifter om att jag otillåtet hyr ut min lägenhet i andra hand. Jag har en trerumslägenhet och en inneboende, som hyr ett rum. Jag har dock inte vistats i min lägenhet särskilt mycket. Jag skrev denna förklaring till dem men de gav sig fortfarande inte och uppmanade mig att söka tillstånd.
    För att vara tillmötesgående och för att inneboendefrågan kan vara en gråzon, fyllde jag i blanketten om andrahandsuthyrning och angett skäl: Provsammanboende. Jag hade även angett en begränsad tid för det. Precis innan jul fick jag ett avslag med följande motivering: ”Då din tid att prova på samboskap är konsumerad föreligger inte skäl att bevilja andrahandsuthyrning”. Jag har tid på mig till 31 januari att rätta mig, annars går ärendet (enligt dem) vidare till Kronofogden. Min fråga är, kan styrelsen ge avslag med denna motivering? Håller den? Jag har ju aldrig sökt tillstånd tidigare, så hur kan jag ha konsumerat något? Det finns även andra ömmande omständigheter som gör att jag inte vistas i lägenheten så mycket, men jag kände inte att jag behövde ange dem, att det räcker med provsammanboende. Dessutom varför uppmana att söka tillstånd och sedan ge avslag? Om de går vidare, hur går det till?
    Mvh
    Louise

    • Om det bara handlar om att du hyrt ut del av bostaden, dvs haft en inneboende, då ska du hålla fast vid det. Detta kan styrelsen inte göra något åt. Men om det verkligen är frågan om en andrahandsuthyrning, då har du rätt att hyra ut i minst 1 år, från att ansökan lämnats in. Om du har problem med styrelsen, ska du hänvisa till bostadsrättslagen. Skulle styrelsen fortsätta hota dig, ska du kontakta hyresnämnden.

  2. Victoria skriver:

    Detta är inte en fråga om konflikt utan en oro och fundering över bostadsrättsföreningens ansvar: Vägg i vägg med min och min sambos lägenhet bor en familj med två mindre barn (ca 4 och 2) Ofta bråkar mannen och kvinnan högljutt, och undantagslöst varje dag skriker kvinnan extremt högt på barnen. Ibland hörs det klart och tydligt hela konversationer genom väggen. Jag är extremt orolig för barnens välmående då mamman verkar vara oerhört instabil och mår sannolikt väldigt dåligt. Har föreningen något ansvar eller är det upp till mig som granne att anmäla detta? (Har pågått i princip dagligen under det år vi bott här, och en annan granne ovanpå har knackat på hos oss och undrat vad vi upplever, så jag har svårt att tro att det bara är vi som hör/vet)

  3. staffan skriver:

    Hej,
    Jag har fått godkännande från förening om att få bygga en dusch i min toalett under förutsättningarna att tätskikt används och att jag får ett kvalitetsdokument för arbetet. Problemet är att entreprenören har bedragit mig och givit mig ett falskt kvalitetsdokument. Det finns tätskikt i nya badrummet men jag har inget kvalitetsdokument som är giltigt. Kan föreningen vräka mig? Vad vore det bästa lösningen i detta fall.

    • Förklara för styrelsen hur det ligger till. Styrelsen kan inte vräka dig pga detta. Det väsentliga är att det finns ett fullgott tätskikt, och att utrymmet i övrigt är byggt rätt. Om du är säker på att det är så, så räcker det, ditt ord ska räcka. Det är du som är ansvarig för det. Och så länge allt fungerar, och inga problem uppstår, kan föreningen inte ha några synpunkter på detta.
      Det är först om det skulle uppstå något problem, något läckage, då kan möjligen föreningen (styrelsen) anklaga dig och påstå att det är ditt fel, och att du blir ersättningsskyldig. Men endast om det då kan bevisas att det beror på bristande tätskikt.

  4. Gunilla skriver:

    Hej!
    I vår bostadsförening ingår ett grönområde. I flera veckors tid har en bostadsrättsinnehavare kört bil över gräsmattan så att en djup gyttjebad har uppstått. Det finns en befintlig asfalterad väg nära huset som ligger minst lika nära huset och deras ingång. Styrelsen har sagt till vederbörande men de förstår inte problemet och har fortsatt att köra i samma hjulspår. Vad kan göras för att få stopp på detta?

    • Det här ju typ en ordningsfråga, och mitt förslag är att hota denne medlem med uppsägning. Det kan tyckas hårt, men är ofta enda vägen när en medlem inte kan hålla sig till självklara regler. Och som i detta fallet, faktiskt skadegörelse av föreningens egendom. Rent formellt ska man lämna en skriftlig ”anmodan om rättelse”, där man uppmanar medlemmen att upphöra med sin skadegörelse, och hota med uppsägning.

  5. Ann-kristin skriver:

    Hej detta gäller en familj som bor i en bostadsrätt o dom har 2 katter, o nu kräver föreningen att dom ska avliva dom eller lämna bort dom pga att dom ska införa kattförbud , kan dom verkligen kräva en sån sak.

    • Jag har svårt att se att en bostadsrättsförening skulle kunna ha ett generellt kattförbud. Föreningens stadgar och ordningsregler kan inte avvika alltför mycket från vad som anses allmänt accepterat i samhället eller i kommunens ordningsstadgar. Ett kattförbud skulle inte ha någon legal grund, helt enkelt. Däremot kan föreningen ha regler kring katthanteringen, t ex att de inte får vistas lösa utomhus i området.

  6. Jacek skriver:

    Hej,

    Jag har bott i min lägenhet över 12 år och nu planerar jag flytta tillfälligt utomlands men vill behålla min lägenhet. Problemet är att jag fick tillstånd från föreningen att hyra ut den bara 1 år. Sedan måste man sälja lägenhet säger dem. Stämmer detta? Det är ju helt vansinnigt att föreningen ska bestämma över min egendom. Jag vill inte sälja min lägenhet för att sedan om jag kommer tillbaka till Sverige man har ingenstans att bo.

    Tack på förhand!

    • Att hyra ut i andra hand får man bara göra om det finns skäl. Lägenheten är inte ens privata egendom, utan bara ett ställa där man har rätt att bo (”bostads-rätt”). För utlandsvistelse gäller enligt lag och praxis bara 1/2 år. Men kanske du kan åberopa ”Arbete på annan ort”, eller ”I väntan på pensionering”? Då kan tiden vara flera år. Dock godkänns bara 1 år i taget, därefter krävs ny ansökan.

  7. Sari skriver:

    Hej,

    Vi har en granne som flyttat in för 4 veckor sedan. Jag har bott i min lgh. över 3 år. Den nya grannen ringer på och klagar på allt, att jag går för hårt, springer omkring, dunsar i golvet, flyttar möbler, tappar saker, etc. Efter 1 veckans boende klagar han på mig varje dag, han har tom dag 3 ringt störningsjouren om dessa saker, framförallt att jag går för tungt enl. honom. Störningsjouren kommer hit en vardag kl. 23,00, jag är ensam, mina barn är hos pappan. jag sitter vid datorn och jobbar utan andra ljud från TV/musik. De ringer på och säger att det är oväsen här?! Det är helt sjukt, rena lögnerna. Jag har aldrig fått klagomål av andra grannar, inte av dem som bodde under mig tidigare, aldrig haft störningsjouren hemma.

    Sen får jag veta av en annan granne att denna klagande granne under mig frågat dem flera ggr. vad han ska göra, bett dem följa med in till honom och lyssna på oväsendet, som de inte hör, men som han hör. De har följt med och lyssnat utanför min dörr. Denna granne hör saker som ingen annan verkar höra. Han har dessutom skickat hit störningsjouren dag 2, dagen innan de faktiskt ryckte ut. Jag får veta i efterhand att de varit här och jag var inte ens hemma!

    Nu igår fick jag hot om vräkning av styrelen i bostadsrättsföreningen!!, Det kom med rekommenderat brev. Jag ska upphöra med all störning etc. står det i brevet eller så kommer de vräka mig. Grannen har bott här 4 veckor och jag i över 3 år, jag får ett vräkningshot och de påstår att jag stör kvällar och nätter flera ggr i veckan. Jag tror styrelsen har gaddat ihop sig med denna störda granne och vill ha bort mig. Detta pga av att jag har varit i tvist med styrelsen, påtalat dem när de agerar fel och rent brottsligt. De kan gälla att rensa våra cyklar och kasta dem, vilket det finns strikta regelverk kring, de vill lägga på avgifter för städning på vinden, vilket är olagligt, osv. Så nu vill de ha bort mig, eftersom jag sätter stopp för deras egenmäktiga agerande ideligen. Ang. störningarna så kontaktade jag styrelsen och klagade på grannen som ljuger om störningar, och att de måste prata med honom om vilka ljud man faktiskt får acceptera, som att någon går i sin lgh. Jag bad dem återkomma snarast, då kom brevet om hot om vräkning, och den grundar sig på lögner och en galens grannes hörsel, ljud som ingen annan hör.

    Så nu måste jag bestrida detta, men de kommer inte att ge sig. Så jag bör väl polisanmäla styrelseordförande för trakasserier, ofredande, m m. Samt anmäla bostadsrättsföreningens styrelse till hyresnämnden, för trakasserier, lögner, ofredande, etc. Är det något mer jag borde göra? Att prata med en styrelse som vill ha bort mig, det är lönlöst, och kommer inte ge resultat.
    Kan poängteras här att grannen har inga möbler i sin lgh, vilket givetvis påverkar ljudet extremt, alla ljud ekar och förstärks.

    Sen har jag hört att den klagande grannen har köpt sin bostadsrätt bara för att renovera den och sälja den vidare. Som sagt han har inga möbler alls, han har storrenovering på gång, använder sig av svartarbetare, troligen en papperlös flykting, kan varken svenska el. engelska. Han börjar ”Störa” och jobba innan kl, 07,00 på morgonen. Grannen bor aldrig där, hans lgh. är bäcksvart dygnet runt, han endast varit där någon enstaka gång, så jag vet inte hur jag kan störa honom så mycket.

    Jag tror att föreningen kommit på honom med att köpa/sälja lgh för att tjäna pengar, är det lagligt? På något sätt har de ingått samarbete pga hållhakar på varandra, och får honom nu att klaga på mig så föreningen kan bli av med mig. Jag är inte den enda som tror det, även mina närmaste grannar tror att det kan vara så. Alt. att de ”hyrt” honom, anv. honom som bulvan på något sätt, bara för at få bort mig.

    Jag hoppas du orkar läsa min lite annorlunda situation, inga vanliga tvister mellan grannar. Jag har grannar på min sida och som tror den klagande grannen är galen. Han säger å sin sida att han att har alla grannar med sig, att flera klagat, osv. Men jag har frågat och ingen har klagat på mig, och som sagt jag hade inga klagomål på mig innan han flyttade in för. ca 4 veckor sen till lgh. under mig.

    Vad ska jag göra, det är ju egentligen styrelsen som är min motpart här, och undrar inte ens över om grannen verkligen är frisk. Styrelseordförande har även frågat en annan granne om mina störningar, och denna sa att det finns inga störningar. Ändå så skickar styrelsen ett brev om hot om vräkning. Det visar ganska tydligt vad de vill.

    Har du några bra råd, så vore jag väldigt tacksam. Hur jag kan komma åt styrelsen. Är polisanmälan och anmälan till Hyresnämnden det rätta?
    Jag vore så tacksam för svar här eller på mail!

    Med vänlig hälsning, Sara

    • Det du ska göra är att skriva ner allt som händer och dokumentera allt. Och du ska söka stöd hos dina grannar, om de kan stödja din beskrivning av händelserna. Det hot du fått om uppsägning behöver du inte ta på allvar. Skulle det vara så som du beskriver det så kan du aldrig bli uppsagd, det kommer hyresnämnden aldrig gå med på. Du behöver egentligen inte göra så mycket mer. Bara skriva till styrelsen och bestrida störningarna och uppsägningen.
      Viktigt alltså att ha allt nerskrivet och dokumenterat.

  8. Sofia skriver:

    Hej!

    Vi har en nyligen inflyttad boende i vår brf som börjat renovera sin lägenhet. Inom föreningen har vi en hel del regler för renovering som styrelsen tagit beslut om i 2014. Reglerna är skickade till den boende men har totalt ignorerats. En av reglerna är att väggar inte får rivas utan ett dokumenterat utlåtande från en byggnadskonstruktör som garanterar att väggen inte är bärande eller avlastande och att en rivning inte kommer påverka fastigheten på något sätt nu eller i framtiden. Bostadsrättsinnehavaren har besvarat reglerna med att ”eftersom andra lämnat dokumentationen behöver inte hen göra det”. Detta har skapat irritation inom föreningen eftersom andra boende (jag själv bl.a.) har tagit in en konstruktör (och betalat för detta) och följt alla regler som finns innan jag påbörjat rivning av innerväggar.

    Den nya bostadsrättsinnehavaren har vid två olika tillfällen blivit påmind om att efterfrågade dokument ska komma styrelsen tillrätta men utan svar. Väggar har tagits ner utan tillåtelse.

    Hur kan föreningen vidare i denna fråga?

    Med vänlig hälsning, Sofia

    • Detta är en svår fråga för mig att besvara då jag inte vet hur huset ser ut. I nyare hus är det självklart vad som är bärande väggar, och vad som är innerväggar. Innerväggar får rivas utan tillstånd. I äldre hus kan det vara mer problematiskt att avgöra typ av vägg, och då behövs en utredning och ett utlåtande från fackman.
      Saken kompliceras av att rättsläget numera är mycket oklart, se följande debattinlägg.
      Så vad göra? Är det uppenbart ingen bärande vägg? Gör ingenting. Är det eller mistänks det vara en bärande vägg? Säg upp medlemmen för avflyttning! Pga brott mot stadgar och bostadsrättslagen. Och kräv återställande av ev bärande vägg.

  9. LInIsa skriver:

    Hej,

    Idag kom grannen upp till mig och sa att vi väcker honom varje morgon pga oljud. Jag förstod inte vad han menade. Jag börjar jobba 7.30 så stiger upp 6.00 på morgonen för att hinna duscha och äta frukost. Min sambo fortsätter sova till ca 7.00. När min sambo ringer och frågar vad det handlar om så säger grannen att vårat draperi låter när vi drar för det när vi ska duscha. Han får även frågan om jag kan ändra mina arbetstider för att han ska få sova till halv sju. Jag har bott i både hyres och bostadsrätt i över 10 år och haft samma rutiner med att duscha på morgonen. Har aldrig varit med om att nån tycker jag är högljudd. Varken pratar eller tar fram bestick/porslin på morgonen. Förbereder allt dagen innan. Så min fråga är, är det inte ok att gå på toa och duscha kl 6 på morgonen?

    Tack på förhand! Hälsningar Linnea

    • Självklart får man duscha och gå på toa när som helst under dygnet. Däremot, om det är lyhört, så kan man ju försöka störa så lite som möjligt, om det är mitt i natten eller tidigt på morgonen, eller även sent på kvällen för den delen. Du verkar ju ta bra hänsyn, så frågan är om det kanske bara är draperiet som låter extra mycket?

  10. Birgitta Bengtsson skriver:

    En nära anhörig orsakade att fläkten brann i hans lägenhet för 2 år sedan. Kraftig rökutveckling därav och lägenheten sanerades. Försäkringsbolaget betalade. Har sedan dess lagat mat på för hög värme, bränt bröd i ugnen osv.
    Har installerat 3 brandvarnare, köpt brandsläckare, brandvakt, skumsläckare och ny ugn med avstängningsfunktion. Har alkoholproblem och har orsakat att matos utlöst brandlarmet flera gånger. Ingen brand! Grannarna har kommit och släppts in och öppnat fönstret (köksfläkten fungerar dåligt). Han har nu fått 3 varningar om sin matlagning och 1 om högljutt betteende. Förvaltaren har nu skickat meddelande till socialtjänsten och han kommer att få en uppsägning. Hur kan han bestrida den? Vad gäller vid uppsägning eller menas det vräkning? Kan han sälja sin lägenhet om han måste flytta? Kan gamla föreningen upplysa nya föreningen om vad som hänt eller råder sekretess? Annars verkar det omöjligt att kunna köpa en ny lägenhet. Kan föräldrarna köpa en lägenhet som han kan bo i? Hur lång tid har man på sig att flytta? Han försöker bli av med sitt alkoholberoende, men har inte lyckats helt ännu. Har arbete som han sköter bra.

    • Många frågor på en gång. Din granne verkar leva ”farligt” och det kan vara grund för uppsägning. En uppsägning (i praktiken en vräkning) kan överklagas till hyresnämnden, som då får avgöra saken. Skulle uppsägningen godkännas, är nästa naturliga steg att sälja lägenheten och flytta ”frivilligt”. Man brukar få några månader på sig att ordna detta. Skulle man däremot vägra flytta, kan man bli vräkt och avhyst med kronofogdens hjälp.
      Det råder ingen sekretess, utan det är upp till styrelsen att avgöra hur mycket man vill berätta, om någon skulle fråga.
      Kan föräldrarna köpa en ny lägenhet? Kanske, det beror helt på styrelsens bedömning i den nya föreningen.

  11. Anton skriver:

    Hej!

    Jag sitter i en styrelsen i en bostadsrättsförening vars ena lägenhet sålts i våras. De två köparna som inte verkar ha någon annan relation till varandra än att de arbetar på samma firma vill hyra ut bostaden i andra hand. Eftersom vi misstänker att de köpt lägenheten i spekulativt syfte har vi inte beviljat uthyrningstillsånd. De anger att de har en annan lägenhet som de inte får såld som skäl för att få hyra ut. Det är ett skäl som är fullt giltig om det inte hade varit för just några frågetecken som dykt upp.
    Efter närmare efterforskning visade det sig att dessa två herrar som inte får lägenheten såld aldrig varit skrivna där heller. De har varit skrivna på varsin adresser i andra kommuner i 13 respektive 21 år. Vi i styrelsen ställer oss starkt ifrågasättande till varför man köper en lägenhet när man uppenbarligen inte har bott där för att sedan köpa ytterligare en bostad som man sedan väljer att hyra ut istället för att flytta in i.
    Nu har det visat sig att dessa köpare helt har gått emot styrelsens beslut och hyrt ut bostaden iaf till ett företag som i sin tur upplåter bostaden som ett provboende.

    Från styrelsens sida har vi påtalat det muntligen samt skickat ett rek.brev till ägaren med anmodan om rättelse. Muntligen säger han att han struntar i vad vi beslutar då han anser att vi har tagit fel beslut (trots tydliga föreskrifter i stadgarna) och det rekommenderade brevet har personen i fråga valt att inte hämta ut.
    Vi anser att ägaren vid det här laget (som inte velat gå till hyresnämnden för att pröva ärendet) förverkat sin rätt till bostadsrätten. Frågan hur vi går vidare och om det kan vara så att ägaren i någon mening trots allt har rätt. För om vi lyfter ärendet i exempelvis tingsrätten så kan det både bli både dyrt tidskrävande för föreningen om vi förlorar.
    Mvh Anton

    • Du har gett en bra och noggrann beskrivning av problemet, och jag vill ge er helt rätt. Personerna borde inte ha godkänts som medlemmar från första början, men det är lätt att vara efterklok. Nu har ni skickat en anmodan om rättelse, vad gäller den olovliga uthyrningen. Det är helt korrekt, oavsett att de sen inte löst ut brevet. Det ni nu ska göra är att skicka en uppsägning. Viktigt att det görs på rätt sätt. Konsultera bostadsrättslagen, eller ta hjälp av en sakkunnig advokat. Som jag ser det kommer ni få rätt i denna fråga. Skulle personerna motsätta sig uppsägningen måste de vända sig till hyresnämnden, och där har de ingen chans, så länge uppsägningen gått formellt rätt till. Oavsett vilket riskerar ni inget ekonomiskt, bara lite tid och besvär som i alla sådana här fall, och ev några advokattimmar.

  12. David skriver:

    Hej!
    Vi har var för sig köpt en lgh (två totalt) bostadsrättslägenheter som vi öppnat mellan enl godkännelse från förening. De köptes nyrenoverade med 300+ anmärkningar och stora avvikelser från den besiktningsman vi använde på visningen. Särskild ombesiktning utfördes av Rikshem där ca 97 punkter vi uppgivit bekräftades. Vi har skickat in underlag för hyresnedsättning på 50% resp 80%. Vi har blivit erbjudna 3.5 mån hyra och ersättning på 150.000. Vi har tre oberoende bolag som underkänt OVK (Rikshem vägrar åtgärd). Jag har fått avsatser i badrum på 21cm i badrum som ej fanns i planritning. Kök ska vara i teak, det är i målad furu utom två bänkskivor. (Enormt stort kök med 4 bänkskivor.) Vi har begärt två separata ersättningar iställer för det gemensamma erbjudandet. Vi har satt ersättningskrav på 880.000:- i Juli för att rätta till dessa väl dokumenterade problem. Inget svar sedan juli. Nu drar Rikshem dra tillbaka erbjudandet och hotar med vräkning.

    Jag anser att de erkänt fel och problem med att utlova 3.5 mån hyra gratis och 150.000. Notera att föreningen ej tagits över av oss, utan ägs av Rikshem/Mattias Månsson. Jag anser att föreningen är missskött när vi har ca 90+ avvikelser som ej rättats till och fler tillkommer pga byggfusk vi påpekat. Givetvis så upplevs vi som otroligt besvärande då jag har påpekat fel som att tex boverkets krav på lägsta vattentemperatur understiger 50 grader plus varierar 10+ grader celcius i dusch med mycket mera. Har Rikshem/Mattias Månsson grund för vräkning då vi har en extremt noggran dokumentation av alla fel och noga noterat 250h effektiv tid i dokumentering/åtgärder och tid som förlorats på hantverkare/efterhanda renoveringar. Tacksam för svar då Rikshem givetvis ser stora kostnader som följd av att vi hittat denna enorma mängd med fel.

    • Ditt fall är alltför komplicerat och omfattande för att vi ska kunna svara. Dina ersättningskrav är dessutom mycket stora, och kan antagligen bara avgöras i domstol. Det uppsägningshot ni fått verkar dock sakna laglig grund (utifrån din berättelse), och måste i så fall prövas i hyresnämnden.

  13. Rana skriver:

    Hej
    Jag har förstahand lgh som jag delade med min mamma och hon kvar bor i lgh och trivs jätte mycket, men jag har nyligen köpte en bostadsrätt.
    med tanken att jag fortsätter att bo i min förstahand lgh!
    så min fråga är:
    Hur länge kan man behålla sin förstahand lgh?
    Eller kan jag behålla båda?

    min andra fråga är:
    Jag vill få tillstånd att omvandla min bostadsrätt till en dagmamma, dvs omvandla bostadsrätten till ett arbetsplats!
    Hur går jag tillväga?

    • Om jag förstått dig rätt så bor du i hyreslägenhet nu. Och frågor om hyreslägenheter besvarar vi inte på detta forum.
      Den andra frågan rör en bostadsrätt som du köpt, och som du vill använda till dagmammaverksamhet (utan att bo där)??
      Bostadsrätten ska användas för att bo i, och får inte som huvudsyfte användas för annan verksamhet, t ex näringsverksamhet. Särskilt inte om du inte själv bor där. Du måste kontrollera med styrelsen hur du får använda bostadsrätten, du måste ha deras godkännande.

  14. Alex skriver:

    Hej Jag fick brev av bostadföreningen att” styrelse fick info att du otillåtet hyr ut din lägenhet i andra hand och bifogade ett ansökan att söka tillstånd för hyra ut, Jag och min fru bodde i hus tidigare men eftersom resan till jobbet var krångligt/långt, köpte vi ett år sedan en bostadsrättslägenhet som är närmare/smidigare till mitt jobb. så när jobbar bor jag några dag i veckan i lägenheten och i helgen/ledigheter och när inte jobbar bor med frun i huset.
    Jag registrerad på bostadsrättslägenheten och har min styvsyster som inneboende i bostadsrättslägenheten .
    1-Är det någon konstig med detta ?
    2-Måste jag fylla blanketten att söka tillstånd att hyra ut även om har inneboende bara ?
    3-Hur kan jag bevisa att jag bor där? eller hur de kan bevisa att jag inte bor där?
    4-Vad är processen alltså vad är nästa steg?

    • Tydligen har ni olika uppfattningar om huruvida du bör i lägenheten eller inte. Men enligt din beskrivning så måste man säga att du bor tillräckligt mycket där, och att det inte är fråga om en andrahandsuthyrning i lagens mening. Därför bör du helt enkelt bestrida påståendet, och försöka förklara detta för styrelsen. Annars behöver du inte göra något mera, bollen ligger hos styrelsen om de vill driva detta vidare. I så fall kan ni hamna i hyresnämnden, men där bör du få rätt, om det är som du säger.

  15. Karine skriver:

    Hej,

    Vi har en rättshaverist i vår förening. Vi är enbart 4 st. och lagar är helt på hennes sida då det krävs 1/10 av röster för att störa så mycket man vill (alla har mer än 1/10 av röster när man är 4 st). Hon har anklagat oss på allt möjligt, är emot alla beslut, söker konstant efter felaktiga handlingar . Hon har krävt en granskning vilket kostade föreningen 125000 kr. Inget fel kunde visas då men hon fortsätter. Vi har lyckats att utesluta henne från styrelsen men hon fortsätter och fortsätter med anklagelser. Har vi i styrelsen nåt sätt att skydda oss mot en sådan person?

    Detta har pågått i 10 år. Snälla hjälp oss!

    • Utifrån din berättelse måste detta vara en förfärlig situation, och att det pågått i 10 år!!! Men utan att känna till fler detaljer, och ”den andra sidans” version, kan jag naturligtvis inte ta ställning i fallet.
      Rent allmänt visar det på en av de risker som kan förknippas med mycket små bostadsrättsföreningar. Är man inte överens, blir det lätt stora problem. I en stor förening hade det varit lättare att hantera.
      Det kan tyckas ligga närmast till hands att försöka säga upp personen. Men där är regelverket mycket strängt, och tydligen har det inte funnits någon sådan möjlighet.
      För min del ser jag bara en framkomlig väg, och det är att även denna person måste vara med i styrelsen. Och ge henne uppgifter.

  16. Emanuel skriver:

    Hej,
    Jag har en bostadsrätt hemma i Sverige. Jag jobbar utomlands för tillfälligt. kan jag bli tvungen att sälja min bostadsrätt, har haft beviljad uthyrning i ca 3 år av styrelsen. Ordförande masar massa på att han vill stämma mig med hyresnämnden och dra in en advokat om jag inte upphör hyres tiden som avtalat. Det känns som man inte blir rättvist behandlad. Kan man gå miste om medlemskap i föreningen om man inte vistas i lägenheten, om man jobbar utomlands, och folkbokförd i annat scandinavisk land? Om jag flyttar hem inom kort kan jag riskera stå utan jobb och bostad.

    • Om du har arbete utomlands har du rätt att hyra ut din lägenhet. Detta kan pågå i ganska många år, mer än 3 år. Fortsätt ansöka om andrahandsuthyrning, för du måste ha det godkänt av styrelsen. Skulle du bli nekad ska du vända dig till hyresnämnden och få det prövat.

  17. Peder skriver:

    Hej!
    Styrelsen i min BRF godkände för några månader sedan försäljningen av en föreningslokal under min lägenhet.
    Köparna hade angivit att lokalen skulle användas som förråd av maskiner till deras företag.
    Från dag ett inredde de istället lokalen till boxningsgym utan att fråga styrelsen eller grannar.
    De för ett herrans liv med diverse boxningsutrustning samt skriker ohämmat när de tränar.
    Styrelsen menar att köpet är godkänt och de kan därför inte göra så mkt.
    Är köparen av en föreningslokal inte skyldig att hålla sig till det användningsområde de angivit vid godkännandet?
    M.v.h Peder

    • Det här låter ju inte roligt för din del!
      Du antyder i din fråga att det inte är en hyreslokal, utan en köpt lokal (bostadsrättslokal?) Jag vet inte vilka möjligheter föreningen har att styra vilken verksamhet som då får bedrivas, och jag vet ju inte vad som verkligen står i kontraktet. Om det varit en hyreslokal kunde uthyrningen ha förknippats med villkor om tillåten verksamhet. Jag föreslår att du 1) klagar hos styrelsen och begär en förändring, t ex en reglering av lokalens användning, tider etc. 2) begär kompensation, t ex nedsatt månadsavgift, 3) klagar hos miljöförvaltningen, och begär t ex en ljudmätning, och åtgärd från föreningen. Etc etc…

  18. Johanna skriver:

    Hej.
    I vår Brf har vi problem med medlemmar som sällan är i sina lägenheter. Detta pga att vi bor i på en turistort och en del medlemmar använder sina lägenheter som semesterboenden. Detta resulterar i att en del lägenheterblivit misskötta med bl.a. ohyra. Hur många varningar behöver vi dokumentera innan vi kan vräka en medlem?

    Kan vi i brf:en tvinga medlemmar som allt för sällan besöker sina lägenheter att köpa nån typ av tillsynstjänst? (t.ex. kontroll av värmepump, vattenlås, kontrollera snöskottning på balkonger, kontrollera ohyra mm) I dagsläget sprids t.ex. vidrig lukt från lägenheten med torra vattenlås. Då blir det upp till oss som bor permanent att gå in och spola i de torra avloppen för att stå ut med att bo. Det känns fel att det är vi som bor här som får sköta om turisternas lägenheter, men kan vi tvinga på dom att köpa sig fria från detta? Det sköter ju i min mening inte sina lägenheter, vilket stadgarna kräver.

    Tacksam för lite upplysning :)

    • Jag förstår att det lätt kan uppkomma sådana problem som du beskriver. Ni bör absolut skicka skriftliga anmaningar om rättelse till alla berörda medlemmar, och hota med uppsägning. Dock krävs det att ni har ordentligt ”på fötterna” för detta, ni måste t ex lusläsa allt vad Bostadsrättslagen säger om tillsyn och förverkande (BrL 7 kap. §§ 9, 12, 12a, 18, 21, 24, 26, 27).
      En praktisk lösning är dock (som du själv är inne på) att erbjuda alla medlemmar med ”turistlägenheter” någon form av tillsynspaket, dvs ni erbjuder er att göra regelbunden tillsyn, mot en årlig extra avgift. En sådan tillsyn kan också läggas ut på extern part, eller någon medlem som vill tjäna en extra hacka. Ni kan dock inte tvinga på någon en sådan avgiftsbelagd tillsyn, men ni kan som sagt hota alla som inte själva tar sitt ansvar för sin bostadsrätt.

  19. Julia skriver:

    Hej,

    Vi har problem i vår bostadsförening där det är någon i huset som låter sitt husdjur kissa i trapphuset utan att sedan torka upp efter det.

    Jag har själv hund och känner mig mycket utsatt då det känns som att föreningen tror att det är vi. Ordförande har vid flera tillfällen kommit och ringt på och påpekat om problemet. Kan tillägga att jag bor på bottenvåningen och detta sker en trappa upp.

    Just nu känner jag mig mycket utpekad och kränkt. Att jag ej får vara ifred i min egna bostad utan går alltid och oroar mig för att det ska ringa på dörren.

    Just nu känns det som att styrelsen ej tar tag i problemet utan enbart sätter upp lappar. Detta har snart pågått i 6 månader utan någon förändring. De har inte ens kallat till möte.

    Hur ska jag gå till väga? Vet att styrelsen skall få komma in i lägenhet mm. men just nu känns det som att de kommer i tid och otid.

    • Du ska egentligen inte behöva göra någonting, om du inte har med problemet att göra. Det är styrelsens uppgift att komma tillrätta med problemet, att fråga sig fram, och med hjälp av grannarna, och med hjälp av anslag. Och du behöver inte släppa in någon från styrelsen i tid och otid, bara vid verkligt tillsynsbehov.

  20. JP skriver:

    Jag undrar om en styrelse i en bostadsrättsförening kan besluta om rabatterade hyror för enskilda medlemmar med ekonomiska problem. Varken beslut eller kostnaderna har öppet redovisats för medlemmarna. Det handlar inte om hinder i nyttjanderätten genom föreningens vållande, som beskrivs i bostadsrättslagen.

    Vi har en situation där flera medlemmar och även folk i styrelsen haft hyresnedsättningar, utan att man informerat föreningens övriga medlemmar. I praktiken har alltså flera medlemmar fått förmåner och inte bidragit i lika hög grad till föreningens driftkostnader och amorteringar till kreditgivare.

    Har en styrelse rätt att fatta sådana beslut?

    • Styrelsen kan i särskilda fall ge viss rabatt eller nedsättning av avgiften, om det kan motiveras sakligt utifrån hinder i bostadsrätten, dvs att en lägenhet av någon fysiskt anledning inte kunnat utnyttjas fullt ut. En sådan nedsättning/rabatt ska på förfrågan kunna redogöras för, t ex på årsstämman.

      Man får dock aldrig ge nedsättning eller rabatt pga en medlems personliga eller ekonomiska problem. Inte heller kan man ge avgiftsrabatt till styrelsemedlem, som en form av dolt arvode.

      Det låter onekligen som om styrelsen brutit mot Föreningslagen 6 kap 13 §, som avser ”…att ge en otillbörlig fördel åt en medlem…”. Om det är så bör styrelsen inte ges ansvarsfrihet, och ev avkrävas skadestånd.

Leave a Reply