40. Kan man bli uppsagd från sin bostadsrätt?
Uppsägning av bostadsrätt (vräkning)
Hur förhåller det sig egentligen, kan man bli uppsagd? Man äger ju sin bostadsrätt, då kan man väl inte bli vräkt hur som helst, eller?
Vi har i olika sammanhang berättat om de rättigheter man har i en bostadsrätt. Man äger sin bostadsrätt, och den är upplåten “utan tidsbegränsning“, som det står i stadgar och i bostadsrättslagen.
Men, man har också en hel del skyldigheter.
Först och främst att betala månadsavgiften i tid. Detta är lika viktigt som i en hyreslägenhet. Betalar man inte sin avgift i tid, så kan styrelsen säga upp dig direkt (det kallas att bostadsrätten “förverkas“).
Och det finns fler skyldigheter: Man måste sköta sig, dvs man får inte störa sina grannar, eller bryta mot de regler som gäller i föreningen. Man får inte heller hyra ut bostadsrätten utan tillåtelse, eller att grovt missköta lägenheten, eller att vägra styrelsen tillträde för inspektion eller nödvändiga arbeten. Bryter man mot något av detta, och man inte rättar sig efter anmaningar, så kan man också bli uppsagd.
Man kan också missköta sina banklån på lägenheten. Då kan banken ta lägenheten i beslag och tvinga fram en tvångsförsäljning, som yttersta åtgärd.
Man bör alltså betala sin månadsavgift i tid, och följa de regler som finns i bostadsrättsföreningen, så går det bra!
Men om man skulle bli uppsagd, förlorar man då bostadsrätten direkt?
Nej, gäller det försenad avgiftsbetalning har man alltid en chans till att betala, om det görs inom tre veckor efter påminnelse. Och i övriga fall kan man få saken prövad i hyresnämnden. Men förlorar man i hyresnämnden då blir man anmodad att frivilligt flytta och sälja sin bostadsrätt. I sista hand blir man dock avhyst, “vräkt”, och bostadsrätten säljs på exekutiv auktion. Detta sker via tingsrätt och Kronofogden. Skulder måsta sedan regleras, men det som ev. blir över får man förstås behålla.
© Borättupplysning Skåne
Bor i en bostadsrätt och har uppfattat det som ett lugnt trapphus och område. För något år sen flyttade det in nya grannar i lägenheten ovanför. De valde att lägga klinker i hela lägenheten. Nu hör jag vartenda fotsteg de tar i hela lägenheten (tidigare granne hörde jag inte ett ljud ifrån). Det är fruktansvärt enerverande. För det är inte bara ljudet (låter som att de går på hälarna), det blir även som en bas som gör att min lägenhet vibrerar. Såklart gnager detta hål i huvudet på mig. Ja, jag vet att lite ljud får man tåla, men när det pågår i stort sett alla tider på dygnet så står jag inte ut till slut. Har påtalat detta för grannarna, men de verkade inte förstå mig. Deras svar är mer eller mindre att de inte kan göra något åt att de behöver gå i sin lägenhet. Nu har det flyttat in nya grannar och jag hoppades att ljudet skulle upphöra eller åtminstone minska. Men det är samma ljud igen. Dvs att det är inte gångstilen som är orsaken utan golvet i sig. Går det att på något sätt tvinga dem att lägga om golvet eller hur ska jag hantera detta? Jag överväger att flytta, för jag står verkligen inte ut.
Besvärligt läge, helt klart.
Du ska påtala problemet för styrelsen, det är styrelsen som har ett ansvar för denna typ av problem mellan lägenheter. Om du kommer nå framgång går dock inte att säga, det är som sagt ett besvärligt läge. Denna typ av ”diffusa” ljudproblem är svåra att mäta, och åtgärda.
Rent byggnadstekniskt finns det dock stöd för dina klagomål. Golv och bjälklag är konstruerade så att stegljud ska minimeras, och i konstruktionen ingår den typ av golv som lades in som original, ofta ljuddämpande plastmatta eller parkett på sandbädd (som exempel). Om dessa byts mot klinker, som läggs direkt på betongbjälklaget, ja, då kan det uppstå problem. Gå alltså till styrelsen med dessa funderingar, och kräv att styrelsen tar upp problemet med grannarna ovanför. Styrelsen har en skyldighet att undersöka, och agera.
En granne har emellanåt sin lägenhet utlånad/uthyrd. Det handlar inte om längre perioder utan en vecka/helg här och där mestadels på sommaren. Räknas det som andrahandsuthyrning? Är det grund för uppsägning?
Svårt att avgöra. Andrahandsuthyrning brukar avse längre perioder, typ veckor eller månader, men även kortare återkommande uthyrning på ett affärsmässigt sätt brukar också betraktas som andrahandsuthyrning. Jag föreslår att ni (styrelsen?) kontaktar vederbörande och ev skickar en anmaning om rättelse. Men om det räcker för uppsägning är mycket tveksamt, det beror alltså på omfattningen, och frekvensen.
Fått brev om Förverkande av Lägenheten.
Hej jag har flyttat utomlands och bor och jobbar sedan ett år tillbaka i utlandet. Jag är medlem i en liten oäkta Brf (under 60 medlemmar) med en ganska så strulig styrelse centralt i staden. Jag har velat hyra ut min lägenhet då BRF är petig så kräver de ansökan och avgift för varje hyresgäst. Jag har således ansökt om en hyresgäst jag har fått godkänd av BRF i November 2018.
Har sedan hyrt ut lägenheten till Hyresgästen ibland har hyran varit några dagar sen men jag har haft överseende med detta då den är ganska hög.
I början av Augusti 2019 får jag ett Brev skickat om förverkande till min address i utlandet i det brevet påstår föreningen att jag har hyrt ut lägenheten olovligen i andrahand trots att jag bara hyrt ut det i andrahand till en och samma person. I brevet påstår föreningen att jag har fått en ”varning om att vidta rättelse” i slutet av Maj. En sådan varning har aldrig kommit fram. Vid vidare korrespondans med föreningen och deras jurist så kommer det fram att lägenheten har hyrts ut på Air BnB (via min andra hands hyresgäst i tedje-hand).
Jag samlar dokumentation som konto utdrag på att jag tagit emot hyra från en och samma person, Säger även upp lägeheten med andrahands hyresgästen för olovlig tredjehands uthyrning trots att jag egentligen helt saknar bevisning från detta utan går bara på styrelsen och deras jurist ord.
Allt detta gör jag samma vecka som jag delges förverkande
Brevet om att vidta rättelse har jag aldrig delgivits
Styrelsen har också (medvetet?) undanhållit att både maila och ringa mig trots att de har ringt mig vid tidigare tillfällen och även skickat mail om styrelsemöten och protokoll från dessa under samma tidsperiod.
Kan de verkligen tvångsälja min lägenhet trots att jag hyrt ut den med deras godkännande? Juristen påstår att de inte måste skicka några varningar eller påminelser rörande brevet om att vidta rättelse och vidare påstår han att juridiskt spelar det ingen roll om det är jag eller min andrahands hyresgäst som hyrt ut den olovligen.
Det jag kan säga är att innan ett förverkande kan ske (eller uppsägning) måste du ha fått en varning, eller ”anmaning om rättelse”. Tydligen har denna inte kommit dig till del, och det blir då en fråga som Hyresnämnden får utreda. Du ska alltså kontakta Hyresnämnden och bestrida uppsägningen. Om du har gjort allt rätt så bör uppsägningen (förverkandet) inte kunna bli aktuellt.
Angående själva uthyrningen, så har du tydligen fått godkänt din andrahandsuthyrning, så så långt bör allt vara ok. Men om din hyresgäst i sin tur hyr ut i tredje hand kan det bli problem i förhållande till föreningens regler och stadgar. Det är antagligen därför styrelsen nu försöker säga upp dig.
Hej!
Vi har en lägenhet i vår brf som gissningsvis ägs av kommunen och hyrs ut av dem till behövande.
Till saken hör att vi har haft väldigt otur med dessa ”behövande” (flera olika boende) i form av bränder i lägenheten, väldigt störande beteende nattetid ofta, besök till grannar för att låna konstiga saker sent på kvällarna.
Vi grannar börjar bli trötta på att alla boende i den lägenheten stör och gör att det känns allmänt otryggt i en annars lugn och stabil förening.
Kan föreningen vräka kommunen? eller har dom något specialkontrakt ofta?
Det är inte helt ovanligt att kommunen kan inneha en eller flera lägenheter, som hyrs ut till socialt behövande av olika slag. Kommunen är alltså innehavare av bostadsrätten, och har laglig rätt att hra ut (i andra hand). Klagomål ska alltså riktas mot kommunen, och även kommunen kan i allvarliga fall sägas upp, åtminstone i teorin. I praktiken sker detta dock aldrig, utan kommunen försöker istället rätta till ev problem genom tillsägelser, eller att helt enkelt byta hyresgäst. Som boende och granne kan man inte göra mycket mer än att klaga till styrelsen, så får styrelsen klaga till kommunen. I allvarliga fall bör styrelsen försöka med uppsägning, även om detta alltså oftast inte leder till framgång.
Hej!
Jag undrar om man kan bli ”vräkt” pga en konflikt med styrelsen.
Bor i en bostadsrätt, och vi har haft grannar som spelat hög musik sent in på nätterna, både på vardagar och helger, och vi har då skrivit till styrelsen som man bör. Även haft kläder som gått i sönder i tvättmaskinerna, och har även då hört av mig till styrelsen då jag vet maskinerna är gamla. De har inte tagit det seriöst, sen har det ju visat sig att det funnits spik, skruv och annat ”skrot” i maskinerna. Och grannarna har vi fått säga till själva att de ska sluta spela musik sent.
Saken är den jag och min sambo hamna i en ny konflikt med den en styrelse medlemmen, och min sambo ifrågasatte styrelsen och var ganska arg, pga ett projekt, då går styrelse medlemmen in i vår lägenhet, stampar i golvet och bröstar sig och trycker ansiktet mot min sambo och beter sig väldigt dåligt mot min sambo.
Jag och min sambo betalar alltid hyran i tid, förhindrar inte dem att göra sina projekt eller gå in i lägenheten när de behöver, vi spelar ingen hög musik sent på kvällarna, och gör så gott vi kan för att inte störa våra grannar, så jag undrar om de kan bestämma sig att ”vräka” oss bara för en styrelsemedlem tycker vi är ”idioter som alltid klagar” och vi hamnat i en onödig konflikt med denne, när det mer handlar om att jag meddelar när tvättmaskiner strulat, eller grannar som spelat hög musik sent mer än en gång.
Och om de skulle försöka ”vräka” oss, vad kan vi i så fall göra för att förhindra detta?
Utifrån din berättelse finns det inget fog för någon uppsägning, och det kommer säkert inte heller hända er. Men ni ska heller inte tåla trakasserier från enskilda styrelseledamöter. Försök ligga lågt, och trappa ner ev konflikt. Om ni, mot förmodan, skulle hotas med uppsägning, så är det bara att bestrida. Hyresnämnden godkänner aldrig uppsägningar på så lösa grunder.
Hej,
Jag flyttade in i en bostadsrätt för nästan 1,5 år sedan. Enda sedan jag flyttade in har grannen under mig smällt så hårt hon kan i både ytterdörren och balkongdörren (flertal gånger i rad) följt av vrål om diverse saker. Jag vet sällan vem det är riktat mot, ibland går det dock att anta, det är alltså inte alltid riktat mot en och samma invid. Jag har mått jättedåligt över detta men ändå känt att jag kan hantera det, trots att adrenalinet går upp såpass mycket att det har börjat göra ont i hjärtat av stressen det medför varje gång. Detta kan ske oavsett tid på dygnet, ibland i flera timmar och flera dagar/veckor i streck.
Utöver detta har hon vid ett tillfälle varit upp och smällt i min dörr när den varit olåst och lämnat en lapp, förstört min cykel när jag ställt den på ”hennes plats” (svårt att bevisa men skett en annan granne med). Och en massa andra händelser.
En dag fick jag nog, när hon började smälla och skrika i dörren när jag öppnade dörren för en vännina som sa hej. Detta hade på senaste tiden skett ett flertal gånger när vänner med utländskt ursprung kommit över, denne så fort hon sagt något och andra med mer synligt utländsk ursprung på en gång. (Hon brukar sitta bakom sin dörr och kolla ut genom titthålet..). Så jag stampade till hårt i golvet. Vi hörde då tunga arga steg i trappuppgången som var påväg uppåt, därefter ställde hon sig och skrek, sparkade och slog på min ytterdörr.
Två dagar senare höll jag och två kompisar på att riva mitt kök, hon smällde och skrek lite då och då under dagen men höll sig relativt lugn. Framåt kvällen skulle en tredje vän komma, så fort han öppnade porten började hon skrika och smälla i dörren samt kom ut med ett metallföremål i handen och började gå mot honom. Han flydde och en av dem som var hos mig gick ned varav hon började gå mot honom istället. Den dagen packade jag ihop väskan och har sedan dess bott hos en vän i nästan två månader. Hon hade tydligen återigen kommit upp, skrikit, slagit och sparkat på min dörr när någon i huset hade borrat och hon trott att det var jag.
Jag har klagat till styrelsen påtagliga gånger, som till en början sa att dem kommer vräka henne vid ett till klagomål. Dom fortsatte dock säga samma sak varje gång. Vid sistnämnda händelse sa han att det var svårt att vräka henne då hon har en psykisk sjukdom och när jag skickade en länk till lagen, samt kopia på den del där det tydligt står att hon bör bli vräkt, slutade ordförande att svara. Jag har tyvärr enbart bevis från tillfällen då hon varit ”lugn”. Jag har enbart talat med en av mina grannar, majoriteten har jag inte ens träffat på, men även dem har klagat till styrelsen ett flertal gånger och jag har flera vittnesmål. Jag är dock rädd att bevisen ej kommer räcka, iom att jag inte bor där längre kan jag heller inte skaffa några.
Jag har polisanmält händelsen och dom ska kalla in på förhör. Grannen jag pratat med polisanmälde dock för 8 månader sedan och har fortfarande inte hört något tillbaka. Jag vet inte vad jag ska göra eller vart jag kan vända mig. Jag mår dåligt och blir stressad bara av tanken att behöva komma dit igen medans hon bor där,- samtidigt som jag inte kan sälja lägenheten i det skick den är i nu (höll som sagt på att riva köket när jag ”flydde”). Snälla hjälp, vad kan jag göra, vart kan jag vända mig? Det kan väl inte vara acceptabelt att hon får bo kvar när hon håller på som hon gör?
Tyvärr är nog Borättköparskolan inte rätt forum för denna typ av problem. Vi har inga bra svar eller lösningar, över huvud taget finns det inga enkla lösningar på denna typ av grannkonflikter.
Vi föreslår att du istället skriver på ett annat forum, Allt om bostadsrätt, där du säkert kan få lite input och förslag på lösningar.
(Kopiera hela din text och ”klista in” i deras forum.)
Hej. Bor i en bostadsrättsförening med 152 lgh. I en uppgång bor en man som äger sin lgh men som under senaste åren får betraktas som en sanitär olägenhet. Det formligen stinker från hans bostad så grannar kan vare sig sitta ute på loftgång eller balkong pga av lukten från mannens lägenhet. Har han varit i hissen tar det ungefär en timme innan odören dunstat. Han släpper inte in någon i bostaden (OVK-kontroll skulle genomföras men det gick inte) och styrelsen har försökt kontakta honom för att åtgärda problemet utan respons. Styrelsen har även kontaktat sociala myndigheter som i sin tur försökt kontakta mannen men han vägrar all kontakt. Vad grannarna vet så har han ingen släkt som besöker honom. Vad är nu nästa steg för Brf? Nu kommer en ny sommar och alla vill använda sina balkonger igen. Med vänlig hälsning, Anneli
Nästa steg är nog att helt enkelt säga upp medlemmen, med de motiveringar du redan nämnt. Det finns troligen inget annat sätt att gå vidare. Gör en formell uppsägning enligt Bostadsrättslagens regler. Infor hotet att bli vräkt kanske det går att komma på talefot med denne medlem. Eller så blir det vräkning. Men det brukar ta lite tid.
Har en medlem i vår bostadsrätts föreningen, som burit sig fruktansvärt illa åt och skrikit åt styrelsen och andra medlemmar för jävla inkompetenta idioter och andra grova kränkningar och trakasserier, det tar inte slut utan bara fortsätter mm Denna medlem har även inte följt de regler och stadgar som finns i föreningen, medlemmen har även bildat egna regler och stadgar för att hon tror det är rätt i dens värld. Ingen av de övriga föreningens medlemmar vill ha denna medlem kvar. Har vi tillräcklig grund för att avsluta hennes medlemsskap i bostadsrättsföreningen?
Till en början ska ni skicka en skriftlig ”anmodan om rättelse”, där ni tar upp de saker som ni anser är ett oacceptabelt beteende. Om de saker ni tar upp är tillräckliga för att därefter gå vidare med uppsägning kan jag inte svara på. Det beror på hur ”allvarliga” de är. Det blir i så fall i slutänden en bedömning i hyresnämnden. Ni måste i vart fall först försöka med dialog och/eller skriftlig anmodan.
Hej Lennart
Vi bor i en liten förening. Vi har uttryckligen i stadgarna att man ska permanent bo i lägenheten. Tyvärr har vi tre lägenheter vars ägare inte bor i lägenheterna (en bor utomlands sedan 10 år, en använder den som övernattningslägenhet, en ser det bara som en investering). Vilka möjligheter har vi att få dem att antingen flytta in i sina lägenheter, eller få dem att sälja till någon som kommer att bo i lägenheten?
Antagligen har ni standardformuleringen att ändamålet är ”permanent boende… utan tidsbegränsning”. Detta brukar dock aldrig tolkas som att man måste bo i lägenheten rent fysiskt, bara att det är själva avsikten med bostaden. Så länge innehavarna sköter sina lägenheter och inte orsakar föreningen allvarliga problem, så ser jag det som mycket svårt att göra något åt situationen. En uppsägning kan bara ske på saklig grund, och de olika fallen är uppräknade i Bostadsrättslagen (och stadgarna). Att fysiskt inte bebo läghenheten är inget sådant skäl.
Hej,
Jag har en bostadsrätt och hyrde ut med hyresavtal och tillstånd från föreningen . Hyresgästen fick problem med grannen på utflytningen och hyresgästen polisanmälde grannen för rasistisk beteende . Hyresavtalet går ut om 1 vecka men hyresgästen bestämde flytta ut idag. Är det jag är ansvarig som hyresvärd i det här situationen? Får jag problem med föreningen om jag jag hyra ut bostaden igen?
Jag har lite svårt att förstå vad som hänt. Men angående fortsatt uthyrning så kan bara din styrelse besvara det, så fråga dem.
(inlägget är nerkortat)
Hej!
Hade en liten sammanslagning på 8 pers en fredagskväll. Vid 23:50 kommer styrelseordförande till mig med ett aggressivt och nedlåtande bemötande. Jag glömde bort tiden och bad om ursäkt för det och avslutade festen direkt. Vi har inte haft hög musik och har pratat med mina grannar som bor bredvid mig som sagt att de inte hört något.
…
”Jag är styrelsen” sa han flera gånger när jag ifrågasatte hans hot om vräkning.
…
Min fråga är, han har rätt att göra detta efter en enstaka gång. Hur mycket makt har en styrelseordförande? Känns inte tryggt med en omedgörlig person, blir lite orolig.
Jag kan omöjligen ta ställning i er konflikt, efter att bara ha hört din version. Men du har ju inte blivit uppsagd, och inte ens fått någon anmodan om rättelse, så egentligen har ingenting hänt (ännu). Och du behöver inte vara orolig, ingen kan bli uppsagd på så svaga grunder.
Hej!
Jag bor i bostadsrätt, ett radhus, vi har gemensam tvättstuga, styrelsen säger att bara de som arbetar får tvätta på helgerna och kvällstider. I oktober fanns 20st outnyttjade tvättider (60 tim) ska då jag som pensionär inte få bruka dessa? De flesta har egen tvättmaskin så det är aldrig svårt att få tid, nästan hälften av de boende är en hemma på dagarna, några andra tvättar aldrig i tvättstugan, några ca 2ggr år. För mig fungerar det bäst att få tvätta på helgen.
En andra fråga: ovanför ytterdörren sitter en lampa som tänds atomatisk, den måste vara tänd säger styrelsen trots att den går på min el. Är detta riktigt?
Tack!
Angående tvättning kan styrelsen inte ha sådana förbud, bara rekommendationer. Tvätta på den tid som passar dig bäst!
Angående lampan, om det är så att alla radhuslägenheter har en sådan lampa, kan jag inte se att det är något problem, eftersom alla drabbas lika. Är det däremot bara vissa lägenheter som har denna lampa, så måste ledningarna dras om, eller att ni ersätts för den extra el-kostnaden.
Tack för svaret!
Hej!
Vi har fått störningar i månader i form att barnen springer morgon,dag,kväll och det tyvärr låter mycket. Jag har fört logg i tre månader och lämnat till styrelsen snart 14 dagar hur länge ska man vänta att styrelsen talar med störande granne undrar jag faktiskt och ska man kontakta advokaten att styrelsen fattar att man menar allvar?
Med vänlig hälsning
Samra
Alltid besvärligt med denna typ av störningar grannar emellan. Bra att du har fört logg och att du klagat till styrelsen. Mer än några veckor ska du inte behöva vänta för en respons. Annars får du påminna. Denna typ av störning måste gå att lösa inom föreningen, genom samtal. Något annat sätt finns i praktiken inte. Lekande barn är ingen fråga för advokater eller miljöförvaltningen. Sista utvägen kan vara att flytta.
Hej. Jag har aldrig varit försenad med att betala min avgift, jag bor
I en bostadsrätt. Då jag har autogiro så dras pengarna automatiskt utan att
jag behöver tänka på det. Men nu i december så drogs det av nån anledning inte, trots att jag hade täckning på kontot. Har kontaktat banken angående detta, inte fått svar ännu. Men vill inte riskera att få tilläggsavgift eller vräkning. Jag behöver förklara för min bostadsrättsförening hur läget ligger till. Behöver jag oroa mig?
Jag skulle inte oroa mig. Men jag skulle snarast kontakta min förening eller dess förvaltare och förklara situationen. Här har det ju blivit någon form av tekniskt problem eller missförstånd.
Hej,
Jag hjälper en person som riskerar bli vräkt på grund av sanitär olägenhet.
Personen har personligt ombud samt god man. Tidsfristen går ut rätt snart (på söndag denna vecka) men personen har fortfarande inte fått skriftligt på vad som ska göras och vad de anmärker på. Det verkar som bara personligt ombud samt god man har fått papper angående detta men innehavaren av lägenheten ska själv ska enligt styrelsen få det idag måndag.
Borde inte bostadsrättsinnehavaren få brev/papper i rimlig tid eller räcker det att god man/personligt ombud har fått papper om detta?
Lägenheten i sig är utröjd och ser bättre ut men inte helt färdig ännu. Nu oroar sig bostadsrättsinnehvaraen över att det inte är helt perfekt ordning inne i garderoberna (finns lite kartonger med skor som står på golvet i garderoben som är helt nya) samt att det är en fuktskada i ett trägolv som ännu ej är åtgärdat men arbete är beställt för att byta golvet)
Tack för mycket intressant läsning för övrigt.
Är tyvärr inte tillräckligt insatt i vad som gäller för godman och personligt ombud. Men vad gäller själva uppsägningen pga sanitär olägenhet så bör väl den anledningen nu vara åtgärdad och uppsägning därför inte längre möjlig. Hur som helst ska uppsägningen bestridas, om det inte redan är gjort.
Hej, jag bor i ett hus där det är 70 lägenheter, jag kommer överens med alla i huset förutom en tant.
Nu hon gått så många gånger till styrelsen att dom har skickat en skriftlig varning till mej.
Räcker det att det är en människa som klagar för att jag ska få en varning ?
Styrelsen har tydligen gjort bedömningen att du ska varnas, men det framgår inte i din fråga av vilken anledning. Men har dom inte kontaktat dig på något annat sätt tidigare? Har du inte fått några tillsägelser? Hur som helst måste du nu kontakta styrelsen och försöka reda ut det hela.
Hej
Jag har problem med min föreningen,jag har inte hyr ut andrahand,jag har inneboende,3 dagar per veckan bor jag min radhus.men föreningen inte tycker att jag gör ,hur vet de att jag inte bor min radhus?
Vänlighälsningar
Anneli
Ursäkta sent svar
Jag har svårt att bedöma din situation, men om det är så att du bor i din lägenhet, även om det bara är 3 dagar i veckan, så är det helt ok. Och det är tillåtet att ha inneboende. Men jag har som sagt svårt att förstå det egentliga problemet.
Om man blir vräkt av sin bostadslägenhet p g a andrahandsuthyrning, förlorar man lägenheten och pengarna?
Ursäkta sent svar
Det som händer är att man tvingas flytta och sälja sin lägenhet. Antingen säljer man den själv, eller så tvångssäljs den via kronofogden. Men pengarna från försäljningen får man alltid behålla (minus eventuella skulder och säljkostnader).
Ett sambopar köpte en liten tvåa i brf aug 2017 men flyttade inte in utan annonserade ut lgh för tillsvidare andrahandsuthyrning. Samtidigt folkbokfördes i lgh 4 personer (+ två hyresgäster), alla boende i grannkommunen. Grannen anmälde lgh för störning och då uppdagades att ägarparet inte sökt tillstånd till uthyrningen, som varat i tre år. Hyresgästerna avhystes och den ena sambos dotter gjordes till en tredje delägare och flyttade in och bor där ensam. Men nu 4 personer folkbokförda, men bara en bor där. Sedan 2018 är detta folkbokföringsbrott och tycks fortsätta medvetet då ett av personerna folkbokföres till grannkommunen (där hon antas har hela tiden bott.
Styrelsen godkände dotterns delägarskap med motiveringen att ”alla har rätt till andra chans” och detta fast hela köpet från första början gick ut på spekulation, att köparna inte hade avsikt att flytta i lgh (de är villaägare och verksamma i grannkommunen) och felaktig folkbokföringen fortgår. (Ingenting av detta hade jag kommit att veta om jag inte anmälde fortsatta störningar nu hos denna nya delägare.)
Vad mer kan jag göra än att ha påtalat brott mot lagar och stadgar hos föreningen som svarar att de har fullt förtroende för fastighetsförvaltaren Fastum som sköter andrahandsuthyrning och störningsärenden mm av styrelsens uppdrag, när nästan dagliga störningar (även mellan kl 22 och 07 pågår av grannens bengalkatt (+ en tamkatt) som är nattaktiv och hoppar och rasar i en ranglig klätterställ som slår mot vägg och golv)? Jag undersöks nu av hjärtflimmer efter ett års stress för sömnbesvär pga oljud vilket Fastum menar är ljud som man skäligen ska tolerera utan att ens ta hänsyn till dokumenterade tider till närmare 100 ggr enbart i tiden då det ska vara tyst enligt stadgarna. Fastum har inte heller gjort en grundlig utredning, bara meddelat att man inte kan förbjuda katter i lgh.
Tyvärr kan jag inte erbjuda någon hjälp i just ditt fall. Men generellt måst en styrelse vara noggrann när det gäller att bevilja medlemskap, så att man unviker den situation som du beskriver. När det gäller störningar så är det til styrelsen man ska vända sig, och även ta upp frågan på föreningsstämma (vilket iofs varit svårt de senaste två åren pga pandemin).