Ellips: Tillbaka

BorättUpplysning

Ellips: Tillbaka
Ellips: Upp

8 viktiga steg i ditt bostadsköp:

 

1. Ordna finansiering och lånelöfte

Detta är alla överens om, det här du måste börja. Du måste räkna på hur hög boendekostnad du har råd med, hur dyr lägenhet du har råd med, och hur mycket du kan få låna av din bank.

Läs mer i lektion 3

 

2. Leta bostadsrätter

Enklast gör du det på Internet. Och gå på många lägenhetsvisningar, så många visningar du hinner med. Ju fler lägenheter du har sett och kan jämföra emellan, ju säkrare blir du på vad du egentligen letar efter, vilken typ av lägenhet som passar dig, och vad olika bostadsrätter kostar.

 

3. Kontrollera föreningens ekonomi !

Det här är vårt eget råd som är så viktigt! Använd våra betygslistor, beställ upplysningar, eller gör beräkningarna själv (lektion 2021 och 22).  Kontrollera alltid föreningens ekonomi ! 

Om bra föreningar: lektion 34.     Om “dåliga” föreningar: lektion 35.

 

4. Kolla upp försäljningar och slutpriser i området

så att du vet vad som är dyrt, och vad som är ett fynd. Du måste skaffa dig ett bra grepp om marknadsläget, så att du inte köper för dyrt. Se tips här: lektion 32

 

5. Om du blir intresserad av en viss lägenhet

Gå på omvisning, och undersök lägenheten noga (lektion 9 ). Särskilt badrum och kök. Tänk på att du köper i befintligt skick. Bedöm renoveringsbehovet (lektion 28), och ta med det i dina beräkningar. Kolla även förråd, tvättstuga, parkering, kommunikationer, etc. Känn efter, är detta verkligen en lägenhet som passar dig?

Och har du ännu inte kollat upp föreningen, så är det hög tid nu! (se punkt 3)

 

6. Ring någon i styrelsen

Fråga om pågående eller kommande renoveringar, avgiftsförändringar, parkering, bredbanduppkoppling, och annat du undrar över. Telefonnummer får du av mäklaren, eller på föreningens hemsida (om sådan finns).

Köper du privat är det viktigt att ställa vissa frågor: lektion 31

 

7. Lägg bud direkt

Och vänta inte, du måste visa dig intresserad!  Men bestäm för dig själv ett maxpris, vad du är beredd att ge (och glöm inte renoveringsbehovet). För blir det budgivning som bara stiger och stiger, så måste du veta när det är dags att stanna. Var alltid beredd att släppa lägenheten om din max-gräns nås!   Mycket viktigt, men kan vara svårt.

Mer om budgivning: lektion 4

 

8. Om du vinner budgivningen

och är nöjd, skriv avtal. För innan avtalet är skrivet kan allt hända (t ex att säljaren ångrar sig). Men när avtalet väl är skrivit, kan ingen ångra sig!

 

(Obs, punkterna kommer inte alltid denna ordning.)

 

Om bostadsköpets grunder: lektion 1 och 2

Om du köper ”privat”:  lektion 31

Om tiden fram till tillträdet: lektion 27