Ellips: Tillbaka

BorättUpplysning Skåne

Observera!

 

Dessa Malmö-listor är några år gamla, och kan i vissa fall vara något inaktuella. Förändringar brukar dock ske långsamt, så för de flesta föreningar gäller betygen fortfarande.

 

Ska du köpa bostadsrätt bör du alltid beställa en Upplysning1 eller 2  för att få en aktuell och uppdaterad bedömning av bostadsrättsföreningen. 

 

 

 

 

Slutbetyget

 

I Malmölistorna ger vi ett samlat slutbetyg. Här väger vi samman de tre olika delbetygen till ett.

 

Slutresultatet blir ett betyg mellan 1 och 12. Vi ger grönt slutbetyg för betyg 8 och uppåt. Det ska tolkas som att det är en bra eller mycket bra bostadsrättsförening, där det inte finns några allvarliga ekonomiska problem. Betyg 5-7 innebär gult betyg, vilket ska tolkas som att det finns ett eller flera låga delbetyg, som man bör titta närmare på, och man bör förhålla sig försiktig till en sådan förening. Slutligen får några föreningar rött betyg, dvs 4 eller lägre, dessa föreningar har allvarliga ekonomiska problem, och dom bör man undvika.

 

 

 

 

 

Förklaring till driftskostnader

 

Driftskostnader kan definieras på olika sätt. Vår definition är följande: Dagliga och löpande kostnader som t ex värme, vatten och andra förbrukningsavgifter, renhållning, städning, fastighetsskötsel, kontor och administration, försäkringar, löner och arvoden, jour och bevakning samt kabel-tv. Det vi inte räknar in är: räntekostnader, avskrivningar, reparation och underhåll, fastighetsskatt, ev. tomträttsavgäld, samt extraordinära tillfälliga kostnader t ex konsult- eller advokatkostnader av engångskaraktär. Vi räknar även bort ev. lägenhets-el samt gemensamma bredbandskostnader där detta förekommer och är specificerat (för att jämförelsen med andra föreningar ska bli rättvis).

 

Driftskostnaderna varierar ganska mycket mellan olika föreningar. Låga driftskostnader definierar vi som under 250 kr/kvm totalyta. Många föreningar klarar detta, och det finns även föreningar som kommer under 200 kr, vilket måste anses mycket bra. Sådana föreningar har uppenbarligen en bra styrelse (eller har haft), åtminstone vad gäller att handskas effektivt med föreningens pengar.

 

I andra ändan har vi en del föreningar vars driftskostnader är 450 kr/kvm eller högre, vilket är alldeles för mycket. Det är dubbelt så mycket som de bästa föreningarna. Det tyder på att styrelsen inte har koll på utgifterna. Man har antagligen dåliga och dyra avtal, och slösar uppenbarligen bort en stor del av föreningens pengar.

 

 

Malmös bostadsrättsföreningar!

Textruta:

Klicka på ett område för att se betygslistan

(klicka sen bakåt för att komma tillbaka hit)

Textruta: St Knut
Sorgenfri
Textruta: Södra innerstan
Möllevången
Textruta: Davidshall - Rörsjön
Textruta: Gamla stan
Textruta: Slussen
Värnhem
Ellstorp
Textruta: Segevång
Kirseberg
Textruta: Ribersborg
Textruta: Limhamn
Textruta: Malmö söder
Textruta: Rosengård
Malmö öster
Textruta: Oxie
m.fl.
Textruta: Västra Hamnen
Textruta: Annelund
Sofielund
Lönngården
Textruta: Västra innerstan
Rönneholm
Dammfri
Textruta: Bunkeflo
Klagshamn
Tygelsjö
(Oxie)
Textruta: Fridhem
Ellips: Upp
Ellips: Tillbaka