11. Vad ingår i månadsavgiften?
Att köpa bostadsrätt, månadsavgiften.
Vad som ingår i månadsavgiften kan skilja mycket mellan olika bostadsrättsföreningar.
Brukar ingå: Vatten, värme. Vatten ingår alltid, värme nästan alltid. Ibland kan värmekostnaden stå som ett särskilt tillägg på hyresavin, men brukar i lägenhetsprospekten summeras ihop med månadsavgiften. I vissa småhusföreningar får dock var och en själv står för uppvärmningen, och värme kostar…
Brukar ingå: Kabel-TV. De flesta föreningar har någon form av gemensamt abonnemang på ett antal TV-kanaler, ofta från comhem. Men inte alla. TV-kostnaden står ibland som ett obligatoriskt tillägg på hyresavin.
Kan ibland ingå: Datauppkoppling, bredband. Vissa föreningen har eget bredbandsnät, men anslutningen får var och en själv få bekosta. Men många föreningar skaffar gemensamt abonnemang till alla. Poängen är att det då blir ganska billigt, kostnaden för datauppkoppling och ip-telefon blir bara 100-150 kr/månad, per lägenhet. Ibland är det inräknat i månadsavgiften, ibland står det som ett obligatoriskt tillägg.
Brukar inte ingå: Elen. I de flesta föreningar måsta var och en ha sitt eget el-abonnemang. Men det börjar bli allt vanligare att föreningar skaffar ett gemensamt abonnemang, s k “kollektiv-el”. De boende slipper då ha egna individuella abonnemang och sparar en dryg 100-lapp per månad. Elförbrukningen betalas då till föreningen, och debiteras vanligen efter var och ens förbrukning.
Brukar inte ingå: parkering, garage. Men många föreningar har egna p-platser eller garage till uthyrning. Ibland kan en sådan ingå i månadsavgiften, mycket värdefullt! (om man har bil), ibland kan det vara ett obligatoriskt tillägg, se upp!
Kan finnas: service av olika slag, t ex gästrum, eller eget gym. Det finns t ex föreningar med stora fina gym, detta är naturligtvis mycket värt för de som vill utnyttja det.
Kan ingå: bostadsrättstillägget i hemförsäkringen. Föreningen står då för försäkringen som täcker bostadsrätten inre. Har blivit ganska vanligt de senaste åren.
Kan ingå: inre reparationsfond. Äldre Hsb- och Riksbyggen-föreningar avsätter ibland en viss summa till medlemmarnas reparationsfond, det brukar vara ca 2% av månadsavgiften, som medlemmarna alltså ”får tillbaka”. Läs mer här.
För att kunna jämföra olika bostadsrätters månadskostnad bör man alltså kontrollera vad som verkligen ingår i månadsavgiften och vad som kan tillkomma. Vissa mäklare slarvar med att ta reda på hur det verkligen är. Bäst är att kontrollera med föreningens ordförande eller vicevärd.
Sammanfattning: Vad som ingår i månadsavgiften kan skilja mellan olika föreningar. Försök alltid räkna fram den verkliga månadskostnaden. Vi gör det i vår tjänst Borättupplysning.
Läs också lektion 41: Vad används föreningen pengar till?
© Borättupplysning Skåne
Jag har precis köpt en ny bostad och i månadsavgiften ingår bredband från stadsnät.
Dock så har man inte installerat någon nätverksuttag eller liknande i lägenheten för detta (alla andra boende har fått detta installerat).
Man tror från föreningens håll att den tidigare boende hade vägrat tekniker att komma in i lägenheten, men detta kan inte bekräftas av leverantör eller förening. Pratar man med leverantören så kan de komma och installera detta och dra nya kablar och sånt, för det får jag inte göra själv, mot en kostnad.
Min fråga är om jag ska stå för installationskostnaden när jag redan betalar för tjänsten via månadsavgiften?
Ja, det är nog som du säger, av någon anledning har tidigare innehavaren inte velat ha detta uttag (antagligen var det frivilligt att få det installerat). Nu är det så lägenheten ser ut, utan uttag, och detta borde ha upptäckts vid en noggran inspektion av lägenheten (köparens undersökningsplikt). Föreningen har ingen skyldighet att nu i efterhand betala för en installation, så det blir nog du själv som får stå för kostnaden.
Hej
Om jag köper en lägenhet och inte bor i den, kan man ”ställa av” sin lägenhet från avgifter? Dvs ställa av typ som en bil och slippa betala varje månad för något som ej används.
Nej, det går inte. Du måste betala månadsavgiften, varje månad, och i tid. Oavsett om du bor där eller inte.
Hej, du kanske har besvarat denna fråga tidigare men ställer den ändå. Vi bor i brf radhus och i avgiften ingår värme, men den fungerar inte alls. Jag har de senaste två vintrarna först med hsb att lösa problemet men de gör inget åt saken, nu är snart vintern här och vill verkligen inte gå in i vintern med vetskapen att det kommer vara kallt inomhus. Har till o med funderat på att skaffa luftvärmepump.
Så vad har jag för rättigheter när det gäller detta, kan jag kräva nånting från föreningen. Jag funderar på att lämna ett brev till föreningen att så länge felet inte är löst så tänker jag inte betala avgiften.
Sedan har vi ventilationen i huset som är katastrof, varje gång vi duschar behöver vi öppna upp fönster o duscha med öppen dörr för att kunna se där inne av all ånga då ventilationen inte alls fungerar. Vad har jag för rättigheter när det gäller dessa saker.
Tacksam för svar
Du ska kontakta din styrelse direkt, och klaga på värmen. Du bör ha åtminstone 20 grader inomhus, men det varierar i olika föreningar vad man satt som riktvärde. Det kan även variera ganska mycket mellan olika lägenheter, och mellan olika rum. En vanlig rekommendation är 21 grader. Det får inte vara kallare än 18. Har du kallare än så, så ska du kontakta miljöförvaltningen på din kommun.
Du kan inte sluta betala din månadsavgift, då kan du bli vräkt.
Angående ventilation i badrum, så brukar det alltid bli ångigt om man duschar varmt. Ingen ventilation kan ta hand om den ånga som bildas, man måste alltid vädra ut efteråt. Men viss ventilation ska det förstås finnas, och det ska kontrolleras vid en OVK-besikting. Om du tycker det saknas ventilation helt, så klaga.
Hej,
Jag bor i en BRF där hushållselen ingår i den fasta månadsavgiften. Nu har vi fått information att styrelsen beslutat att från och med nu kommer elräkningen baseras på individuell förbrukning. Den kommer att betalas via en avräkning, oklart när och hur detta ska ske.
Jag har ingen elmätare i min lägenhet, hur ska jag kunna följa min förbrukning? Borde inte den fasta månadsavgiften sänkas och den rörliga eldelen faktureras separat i efterskott beroende på förbrukning. Som det är nu ligger den fasta månadsavgiften kvar och som jag förstår det kommer vissa att få avdrag på sin fasta avgift, medan andra kommer att få tillägg.
Jag ser inte att det är något konstigt med det. Ni har tydligen haft elförbrukningen ”gratis”, dvs inbakat i månadsavgiften. Det är ovanligt med sådana system, dvs att alla betalar lika oberoende av förbrukning. Vissa har då fått betala mer än för sin egen förbrukning, andra betalat mindre.
Att ändra detta till individuell mätning och avräkning är naturligt. Det finns lägenhetsmätare, men de brukar sitta i något låst källarutrymme. Exakt hur man utformar själva avräkningen kan variera, men det kommer bli mer rättvist.
Ni kommer fortfarande ha relativt billig el, eftersom ni har ett gemensamt abonnemang gentemot elleverantören. Det är där vinsten ligger, mellan 100-200 kr per lägenhet och månad, eftersom ni slipper egna abonnemangskostnader.
Hej!
I min brf har vi kollektivt elhandelsavtal där man får betala för sin elförbrukning utöver månadsavgiften. Elförbrukningen debiteras retroaktivt varje månad.
Nu har styrelsen beslutat att tariffen för elförbrukningen ska höjas och informerade om det förra veckan. Den nya tariffen ska gälla från nästa månad, dvs november 2022. Jag förstår att höjningen behövs till följd av höjda elpriser, men jag har frågat styrelsen om den nya tariffen då kommer att gälla för förbrukningen från och med november eller om de menar att tariffändringen gäller på nästa faktura där elförbrukning för september debiteras. Styrelsen skulle undersöka frågan och återkomma men jag vill själv undersöka om det senare alternativet ens är okej? Får man höja tariffer retroaktivt för tidigare elförbrukning?
Om elavgiften ska höjas från 1 november så måste det ju avse den el som förbrukas från 1 november och framåt. Inte retroaktivt för tidigare förbrukning. Det som kan krångla till det är exakt hur er debitering är utformad. Det förekommer nämligen system där man debiteras för kommande förbrukning (november) men där storleken baseras på tidigare (genomsnittlig) förbrukning. Hur det är i ert fall vet jag förstås inte. Så utgångspunkten är att höjd avgift inte kan gälla retroaktivt.
Hej!
Är det lagligt av min BRF (och deras leverantör) att fakturera mig för föregående boendes varmvattenförbrukning? Det är så kallad IMD (Individuell mätning och debitering av uppvärmning).
Föreningens administrativa partner/leverantör skriver såhär i sin FAQ:
”Avläsning av IMD, Individuell Mätning och Debitering, av el och vatten, görs av föreningens leverantör, och debiteras retroaktivt på respektive lägenhet/lokal, dvs. den är kopplad till lägenheten/lokalen och ej till specifik person.
Har ni nyligen flyttat in behöver ni lösa denna kostnad med den tidigare innehavare”
Exempel: Överlåtelse av bostadsrätten sker i juni och på juli-fakturan debiteras jag retroaktivt för januari månads förbrukning (dvs. när en annan familj bodde i bostadrätten).
Ja, det är i alla fall inte olagligt. Hur olika avgifter debiteras inom en bostadsrättsförening bestäms utifrån dess stadgar, och ev annan information från styrelsen. Hur efterdebiterade avgifter ska hanteras, och vem som ska betala, är alltså helt och hållet intern fråga inom föreningen. På något sätt kan det då behöva regleras även i vid lägenhetsöverlåtelser, något som mäklaren bör informera om.